[Video] Minister Andrijanič ob podpisu sodelovanja z Googlom: Slovenija dela velike korake!

Minister za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič (foto: Nova24TV)

Ministrstvo za digitalizacijo je s spletnim gigantom Google podpisalo memorandum o sodelovanju na področju razvoja umetne inteligence in socialnega podjetništva. “Mislim, da je Google prepoznal moč naših talentov, slovenskega znanja na različnih področjih, pa naj gre za umetno inteligenco ali pa socialno podjetništvo, predvsem pa je prepoznal ambicijo. Slovenija dela velike korake, da se uvrsti na digitalni zemljevid Evrope.” je povedal minister za digitalno preobrazbo, Boris Andrijanič o dogodku, ki ga je označil kot “zgodovinskega za Slovenijo”.

Vsebina podpisanega memoranduma je temeljna za izvedbo Googlovih naložb v slovenska znanja in rešitve digitalne preobrazbe, socialnega podjetništva in umetne inteligence. Po mnenju Marka Borisa Andrijaniča dogovor odpira vrata številnim projektom, preko katerih bodo mladi podjetniki, institucije in javne ustanove dostopali do Googlovih znanj o digitalnih veščinah, umetni inteligenci, socialnem podjetništvu ter Googlovih sredstev za zagon pripadajočih projektov. Gre za dvoletno sodelovanje, ki je vredno 2,5 milijona evrov, in je obenem največja investicija te vrste do zdaj.

Da se je Google odločil za nas, je posledica spleta dogodkov, ki so se odvili po Andrijaničevi udeležbi na Strateškem forumu na Bledu, katerega namen je zbrati udeležence z različnih področij z različnim znanjem in jih spodbuditi k izmenjavi mnenj in iskanju inovativnih rešitev za sedanje in prihodnje izzive. Andrijanič je pojasnil, da je ob tej priložnosti povabil k investiranju predstavnike velikih tehnoloških podjetij, “saj imamo na vseh področjih neizmerne talente, še posebej pa bi izpostavil področje umetne inteligence, tukaj smo prava mala velesila,” je povedal.

Milijon evrov bo Google namenil spodbujanju razvoja umetne inteligence in spodbujanju učenja o njej. V tem okviru bo del sredstev prejel Laboratorij za bioinformatiko Univerze v Ljubljani, ki razvija pobude na področju umetne inteligence za šole. Za razvoj raziskav ekosistema umetne inteligence pa bo prav tako nepovratna sredstva prejel tudi Institut Jožef Stefan, kjer gre predvsem za prenos znanja iz UI med podjetji. To koristilo bo predvsem malim in srednje velikim podjetjem, ki jim bo s tem omogočen dostop do bolj naprednih tehnologij. Dodatni milijon evrov bo Google.org namenil za krepitev slovenskega ekosistema socialnega podjetništva ter dodatnih 500.000 evrov nepovratnih sredstev, ki zagotavljajo dostop do kapitala in podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi.

Veliko smo dosegli, v prihodnosti še več

Minister je povedal, da je za njimi nekaj pestrih mesecev, ki so vključevali vzpostavitev nove službe za digitalno preobrazbo, hkrati pa že uresničujejo celo vrsto strateških ukrepov za digitalizacijo, in dodal, da “iščejo rešitve, ne problemov”. Omenil je tudi, da so bili na samem predsedovanju zelo aktivni, tako tudi na področju povezovanja regije, kjer je bila znotraj iniciative Treh morij organizirana prva konferenca digitalne preobrazbe, na katero je zelo ponosen.

Kaj nas čaka v naslednjem letu?

Služba vlade za digitalno preobrazbo je bila prvotno ustanovljena z namenom spremljanja in analiziranja stanja digitalne preobrazbe in informacijske družbe na državni ravni in je šele v začetku svoje rasti. Kljub svoji “mladosti” pa je v tako kratkem času dosegla veliko uspehov in načrtuje že velike projekte v prihodnosti. V okviru domačih projektov so že zagnali projekt “samopodnaslavljanja TV vsebin za gluhe in naglušne”, v kratkem bodo začeli tudi s projektom “virtualno upravno okence”, ki bo olajšalo delo vsem državljanom, saj bodo lahko veliko več opravili kar virtualno, naslednje leto pa bi bila lahko na voljo že e-izkaznica. V prihodnjem letu je omenil še projekt, ki je njegova prioriteta, in sicer projekt DIGITALNI BON, ki bo omogočil digitalno vključenost celotne slovenske družbe. Na vprašanje, kakšna bo prihodnost službe vlade za digitalno preobrazbo v naslednjem letu, če pride do menjave oblasti, je Andrijanič povedal: “Moj cilj je, da delamo tako dobro, da bo ukinitev takšne službe nepredstavljiva. Delamo korajžno naprej, ne glede na naslednjo vladno ekipo. Delamo za Slovenijo, našo prihodnost.”

Tanja Brkić