fbpx

[Video] Minister Matej Tonin: “Brez varnosti ne more funkcionirati ne zdravstvo, ne gospodarstvo, ne sociala! Varnost je namreč temelj za vse!”

Minister za obrambo Matej Tonin (Foto: Nova24TV)

Slovenska vojska je bila mnogo let odrinjena na obrobje, vanjo se namreč ni vlagalo, kadri pa so temu primerno začeli kopneti. Zadnja leta imamo tako vojsko le na papirju, saj je po ocenah vrhovnega poveljnika, vojska nesposobna braniti našo državo v primeru vojne. “Obrambni resor je bil resor, ki je od zadnje krize leta 2008 plačal največjo ceno. Nobenemu resorju v tej državi se niso sredstva praktično razpolovila. Mi niti danes nismo na tistem nivoju, kot smo bili deset let nazaj,” je kritično v oddaji Dialog izpostavil minister za obrambo Matej Tonin. 

“Kot poslanec sem bil dolga leta član Odbora za obrambo, tako da sem precej podrobno poznal situacijo na obrambnem resorju. Zavedal sem se vseh težav in problemov in nenazadnje ključno, da je bil to resor, na katerem se je desetletje varčevalo, ki je na nek način stagniral. Bil je brez neke volje,” je uvodoma izpostavil minister Matej Tonin in ob tem dodal, da se je ob prevzemu resorja v mesecu marcu zavedal, da ga čaka veliko dela in da bo potrebno veliko energije, da iz tega krča stvari premaknemo naprej. “Tako kot sem dejal na samem hearingu v parlamentu,  počutil sem se kot neke vrste gasilec, ki prihaja gasit požar preden nam ta hiša dokončno ne zgori.”

Po prepričanju Tonina na koncu ni vse v plačah in opremi, veliko je namreč tudi v morali, pripravljenosti, energičnosti in zagnanosti. “Če se je desetletja govorilo, kako je v tem resorju vse slabo, kako je vse zanič, kako so ocene negativne, plače slabe, kdo bo potem prišel v take vrste? Zato je prva in ključna stvar, da začnemo obračati to retoriko, to podobo Slovenske vojske, da ne izpostavljamo samo negativnih zgodb, ampak tudi pozitivne, ki jih je v tej vojski ogromno. Predvsem pa da začnemo več vlagati,” je izpostavil.

Tonin je spomnil na začetek mandata, ko je epidemija udarila na polno. “Sem ponosen in vesel, da je bila vojska v težkem času sposobna organizirati prestaviti premično bolnišnico Role dve iz Maribora in jo prestaviti v Ljubljano ter jo pripraviti za potencialne potrebe težko obolelih,” je dejal in dodal, da je bil hkrati to tudi čas, ko so v vojski izvajali vajo Preskok in na nek način najbolj jasno, jedrnato odgovorili vsem kritikom. “Nekateri so vojsko potiskali v kot, kako je nesposobna, kako se ne zna soočati z izzivi in organizirati vojaško vojaško vajo na kateri je širom Slovenije sodelovalo 2500 pripadnic in pripadnikov. Poleg tega je šla ta vaja iz vojaških vadišč na klasične terene slovenskih občin in da so dobro opravili svoje delo, so bili povrhu še zelo prijazno sprejeti v lokalnem okolju.” Po besedah Tonina je to dalo vojski in tudi samim vojakom, s katerimi se je pogovarjal, veliko samozavest. Sami so na lastna ušesa slišali, na lastnih očeh videli, da jih narod spodbuja, da si jih želi in da so pozitivno sprejeti. “To se mi zdi, da je bil v času te koronakrize največji doprinos k temu, da so se začele zgodbe v vojski obračati na pozitivno.”

Vojska je državotvorni element te države
Minister je poudaril, da si želi spremeniti miselnost glede vojske, najprej  znotraj same vojske in potem tudi v državi. “Zavedam se da je najboljši promotor Slovenske vojske zadovoljen vojak. Če bomo imeli zadovoljnega vojaka, potem se bo dober glas širil tudi naprej. Med ljudmi vlagamo napore in s skupnimi močmi medijev, ki širite dobre zgodbe, ustvarjamo neko drugačno sliko o vojski. To je naša lastna vojska.” Ob tem je kritično izpostavil, kako se nekateri v parlamentu, opoziciji še vedno obnašajo kot da bi šlo za JLA vojsko. Torej, da je to neka tuja vojska. “To je vojska naših fantov in deklet, naših sosedov, znancev, prijateljev, bratov in sester. To je Slovenska vojska in do nje se je potrebno tako tudi obnašati. Ti fantje in dekleta namreč v ospredje postavljajo domovino in so v kritičnih trenutkih pripravljeni zanjo žrtvovati tudi svoja življenja. To je največ kar lahko narediš.” Ta vojska se po besedah Tonina ne pripravlja zgolj na vojno, kot nekateri želijo povedati, ampak deluje izrazito dvonamensko. “Praktično jo imate ob vseh večjih naravnih nesrečah, izrazito dela v sistemu zaščite in reševanja. Poglejte vojaške helikopterje. Skoraj ni stvari za katero vojaški helikopterji ne bi leteli in še bi lahko našteval. Skratka vojska je državotvorni element te države. Če je Slovenija resna država, potem mora tudi resno vlagati v svojo vojsko.”

Obrambni resor od zadnje krize 2008 plačal največjo ceno
Znano je, da v Levici na temo investicij v vojsko, poudarjajo, kako naj bi se s tem financiralo ameriški imperializem, domala ne mednarodni globalni terorizem za ameriške interese. Glede na to, da so Tonina v parlamentu povprašali, če se pripravlja na državljansko vojno, je minister prepričan, da so se s tem sami samo razkrili. “Levica v parlamentu služi in je namenjena temu, da konstantno lansira neke provokacije s katerimi naj bi se nato vsi ukvarjali. Jaz se s temi stvarmi ne želim ukvarjati. Sedaj pa bistvo. Tukaj sta dve pomembni vprašanji: zakaj je to potrebno in ali si Slovenija lahko to privošči? To je potrebno, ker je bil obrambni resor resor, ki je od zadnje krize leta 2008 plačal največjo ceno. Nobenemu resorju v tej državi se niso sredstva praktično razpolovila. Mi niti danes nismo na tistem nivoju, kot smo bili deset let nazaj,” je bil kritičen.

Tonin je spomnil na besede nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alana Gederja, ki je posvaril, da če se bodo ti trendi nadaljevali, Slovenske vojske kmalu več ne bo. “Govorimo o kadrovskih in investicijskih trendih. Prišli smo do te točke, da je potrebno ukrepati ali pa enostavno razpustiti vojsko. Namreč nespodobno je, da bi vojska gnila pri živem telesu. Če bi želel urediti vse tiste stvari za katere so bili sprejeti strateško-planski dokumenti v državnem zboru, o čemer so pisale leve vlade, je Generalštab Slovenske vojske preračunal, da bi  potrebovali 3 milijarde evrov. Tega denarja v teh okoliščinah žal ni, zato smo stvari maksimalno racionalizirali na tisto raven, da omogoča preživetje Slovenske vojske. To je 780 milijonov evrov v naslednjih šestih letih. V primerjavi s prejšnjimi finančnimi izračuni in načrti je to dodatnih 50 milijonov evrov vsako leto, se pravi v šestih letih dodatnih 300 milijonov evrov. To je tisto, kar si Slovenija v danih okoliščinah lahko privošči.”

foto: iStock

Po besedah Tonina je kriza, zaradi Covida 19 na ravni Evropske unije odprla nekaj novih finančnih mehanizmov. V prihodnjih letih ima država namreč na razpolago deset in še nekaj milijard nove finančne perspektive, počrpati pa je potrebno še del obstoječe perspektive. “V prihodnjih letih imamo na razpolago 12 milijard evrov. Ker bo šel denar prvenstveno za zdravstvo, da bodo ljudje prišli do zdravnika, za socialno varstvo, tudi za domove za starejše in podobno, infrastrukturo po občinah in še kje, bo to ustvarilo manevrski prostor znotraj našega državnega proračuna. To bo pomenilo, da bomo lahko iz državnega proračuna investirali tudi v varnost državljank in državljanov in zagotovili nujno potrebna sredstva,” je bil jasen.

Infrastruktura je danes taka, da ko jo obiskujem ne vem, ali bi jokal ali bi se smejal
“Pri porabi sredstev bomo šli od spodaj navzgor. Najprej vojak-človek. Njega bomo ustrezno opremili, namreč ne sme se nam več dogajati, da bodo vojaki hodili okrog strgani, z razpadajočimi čevlji,” je glede porabe sredstev izpostavil Tonin in dodal, da infrastruktura-vojašnice na naših tleh, predstavljajo drugo zadevo. “Infrastruktura je danes taka, da ko jo obiskujem, ne vem ali bi jokal ali bi se smejal. Večina teh vojašnic je bila narejena v 60-ih in 70-ih letih, naredila jih je neka druga armada. Ker se marsikje ni veliko vlagalo v vzdrževanje, so danes okna skozi katera piha, kjer streha pušča in podobno. Niti ni smiselna obnova, razmišljamo da bi jih podrli in na teh novih temeljih zgradili popolnoma nove vojašnice.”

V nadaljevanju se je Tonin dotaknil še opreme. “Dva nova helikopterja bosta namenjena za vojaške naloge, da bomo lahko helikopterje tipa HE Bell-412 še bolj intenzivno uporabljali za gorsko reševanje, tudi za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, jih še bolj specifično opremili.” Poudaril je potrebo Slovenije po transportnem letalu, Covid kriza je namreč s tem, ko je udarila celotni svet in obelodanila vse pomenljivosti, pokazala, da se lahko zaneseš le sam nase. Slovenija namreč sedaj razpolaga le z enim transportnim vojaškim letalom, ki pa je letnik 1988.

Foto: Nova24TV

“Opoziciji, zlasti Levici, se zdi najbolj problematičen nakup oklepnih vozil, ki jih oni imenujejo kar tanki, čeprav to niso. Mi kupujemo oklepna vozila, da imajo naši vojaki ustrezno zaščito kamorkoli po svetu jih pošljemo. Če se kdo sprašuje, zakaj vojake kam pošiljamo, je potrebno zavedanje, da je v Zakonu o obrambi zapisano, da je prvenstvena naloga vojske obramba domovine, v drugi točki pa že piše zagotavljanje miru in varnosti tudi po svetu. Ko mi sprejmemo odločitev, da pošljemo vojake ali na Kosovo ali na Mali, je potrebno vedeti, da gre za regije, ki so pomembne tudi za Slovenijo. Mir in varnost sta namreč strateško pomembna za Slovenijo. Ko vojake tja pošljemo, je nujno, da jim zagotovimo ustrezno varnost.” Premalokrat se po besedah Tonina poudarja, da je Slovenija ena redkih držav, ki na misijah še ni imela smrtnih žrtev. Tudi zato ne, ker so imeli naši vojaki ustrezno tehniko. “Kot država smo dolžni poskrbeti za varnost naših vojakov.”

Ta vlada je najbolj socialna v zgodovini Slovenije
V luči očitkov opozicije, “da je denar za orožje, za nič drugega pa ga ni,” je Tonin poudaril, da gre za navadne floskule in politični boj proti zakonu, ki je namenjen za investiranje. “Dejstvo je, da je ta vlada daleč najbolj socialna vlada v zgodovini Slovenije. Povejte mi, katera vlada v zgodovini je med ljudi v času krize razdelila toliko denarja, kot ga je naša vlada. Je ni. Ta vlada ravna zelo socialno. Poglejte si vse protikoronske pakete od 1 do pet, ki so namenjeni temu, da bi čim lažje prebrodili to krizo. Nenazadnje tudi moj kolega minister Janez Cigler Kralj je ukrenil stvari, ki so desetletja stale. Tisti na levi strani, ki so polna usta o solidarnosti in socialnosti, v desetih letih niso zgradili enega doma za starejše. Podno bi lahko še našteval,” je bil kritičen Tonin. Minister je poudaril, da si moramo kot resna država priznati, da varnost pač stane! “Brez varnosti ne more funkcionirati ne zdravstvo, ne gospodarstvo, ne sociala! Varnost je namreč temelj za vse.”

Celoten pogovor z ministrom za obrambo si lahko ogledate na priloženem posnetku.

Nina Žoher