fbpx

[Video] Minister Poklukar poziva: “Odprimo življenje in cepimo se”

Minister za zdravje Janez Poklukar. (Foto: Nova24TV)

Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v obdobju od leta 2021 do leta 2031 ne prinaša samo sredstev za investicije v infrastrukturo, IT opremo in drago medicinsko opremo, pač pa tudi zavodom, ki zagotavljajo kadre za zdravstvene poklice. “Brez odličnega kadra, ki ga imamo v slovenskem zdravstvu epidemije ne bi zmogli,” je poudaril minister za zdravje dr. Janez Poklukar. Tudi zato, da se prepreči nadaljnje preobremenitve slovenskega zdravstva, je treba pristopiti k cepljenju, je še opozoril. 

Novo opozorilo slovenskih znanstvenikov pravi, da nas glede širjenja koronavirusa, že ob koncu poletja ne čaka nič dobrega. Poleg različice virusa delta, obstaja tudi delta 1.1. Virus je bolj agresiven in virulenten – kar pomeni predvsem to, da se virus hitreje širi. Zelo dovzetni za virus delta naj bi bili mladi in tisti, ki še niso bili cepljeni, je pojasnil dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo. Pri tej bolj agresivni različici bi bila potrebna celo 75-85 odstotna precepljenost prebivalstva, kar pa do jeseni ni dosegljiv cilj, število cepljenj namreč vsem akcijam navkljub, žal upada.

“Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v obdobju od leta 2021 do leta 2031 je eden od prvih strateških zakonov v zdravstvu, ki bo omogočal planiranje in zagotavljanje javne zdravstvene mreže na dolgi rok,” je v oddaji Tema dneva pojasnil minister za zdravje dr. Janez Poklukar. Iztrošenost infrastrukture in opreme v javnih zdravstvenih zavodih je dosegla 85 odstotkov, česar se seveda ne more odpraviti čez noč – ravno zato se potrebuje strateško-sistemski zakon, ki bo to urejal na dolgi rok in postavil pogoje dela in omogočil kakovost izvedbe storitev na nivoju, ki si ga prebivalci Slovenije zaslužijo, pa seveda tudi zaposleni v zdravstvu. Tudi na področju javnih naročil v zdravstvu je treba narediti pomembne korake, skupina ki je delovala na Ministrstvu za zdravje je podala nekaj predlogov, e-dražba in pridobitev referenčnih cen iz evropskih držav bi po mnenju ministra morali biti podlaga, na katerih se bo delalo nadaljnje korake. Države članice bodo na poziv ministrstva poslale cene medicinskih pripomočkov, na podlagi katerih se bo nato naredilo referenčne cene in omogočilo izvajalcem, da čim bolj učinkovito pristopijo k izvedbi javnih naročil oziroma k samemu nakupu.

Na pediatričnem oddelku UKC Ljubljana so ob obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen predstavili telemedicino, ki so jo uvajali v času koronavirusa, predstavljeni sta bili tudi obe projekciji infekcijskih klinik in strokovni dosežki – torej vse tisto, kar se že izvaja in bo v naslednjih korakih sofinancirano s strani načrta za okrevanje in odpornost.

Cepljenje je edina učinkovita obramba pred virusom
Minister sicer ocenjuje, da je situacija glede covida še vedno resna, saj nam trenutne številke na novo okuženi dajejo občutek lažne varnosti. Tudi v Sloveniji beležimo vedno več okužb z različico delta, tako da je resnično edina učinkovita obramba, zagotovo le cepljenje. “Z moje strani je tako lahko edini poziv, da se vsi skupaj cepimo, kajti edino to lahko prepreči dejstvo, da se bomo jeseni pogovarjali o tem, kakšno obliko šolanja bomo omogočili otrokom, kako bo epidemija vplivala na duševno zdravje otrok, katere gospodarske panoge bomo zapirali – od česar bodo odvisna delovna mesta, plače – in ko gledaš, kaj vse je na eni strani ogroženo, v primerjavi s tem, kaj vse cepljenje prinaša, mislim da ni težko izbrati,” je dejal minister in ponovil slogan, ki ga je slišal v Podravju: “Odprimo življenje in cepimo se.

Sara Bertoncelj