fbpx

[Video] Minister Vasko Simoniti za Nova24TV pojasnil svoj odhod iz seje: “Kljub nesklepčni seji Tomićeva nadaljevala s sejo in mi ni pustila do besede, zato sem sejo protestno zapustil!”

Dr. Vasko Simoniti jezno zapusti sejo (Foto: Zajetje zaslona arhiv RTV Slovenija)

Potem, ko je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti zapustil torkovo sejo odbora za kulturo, so nanj pričeli padati očitki. Simoniti je za Nova24TV povedal, da je koalicija obstruirala sejo pod vodstvom predsednice komisije. “Pričakoval sem, da bo predsednica odbora Tomićeva podala sklep, da je seja nesklepčna in potem ko seja postane nesklepčna, minister ni več obligiran, da ostane na seji,” pojasnjuje Simoniti. V nadaljevanju je pojasnil, da je kljub nesklepčni seji nadaljevala s sejo in mu ni pustila do besede, zato je protestno sejo tudi zapustil. Zavrnil je očitke o namernem podaljševanju vlog in zavračanju statusa samozaposlenih v kulturi. “Prišlo je namreč do tega, da se prej išče neko socialno podporo, kot pa tisto, za kar je taka odločba namenjena. Človek, ki za to zaprosi, mora namreč to opravičiti s svojim večletnim odličnim delovanjem in zato seveda dobi tudi to pravico,” pojasnjuje zakaj so bile določene odločbe zavrnjene. Medtem ko se država ukvarja z nekaterimi posamezniki, Simoniti poudarja, da je ministrstvo zagotovilo vsa sredstva iz proračuna, poleg tega pa skozi PKP kulturnikom omogočila temeljni dohodek. V naslednjem letu imajo za kulturo planiran največji proračun v zgodovini samostojne Slovenije.

V torek je potekala seja na odboru za kulturo v državnem zboru. Na njej je bil prisoten tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Mnenja so se na temo samozaposlenih v kulturi in plačevanja njihovih prispevkov kresala. Beseda je v drugem delu nanesla tudi na zloglasnega raperja Zlatana Čordića, ki ga je ministrstvo nedavno izbrisalo iz evidence, saj so ugotovili, da pogojev za samozaposlenega v kulturi ne izpolnjuje. Opozicija je prepričana, da tako rešitev lahko sprejme samo sodišče.

Simonitiju so očitali tudi to, da je samozaposlene brisal na lastno pest, mimo mnenja strokovne komisije. Minister Simoniti je sredi seje odšel domov, medtem ko so koalicijski poslanci nadaljevanje seje obstruirali. Sejo odbora je zapustil po tem, ko je celotna koalicija obstruirala sejo in dala jasno vedeti, da odhaja iz seje. “Pričakoval sem, da bo gospa predsednica odbora Violeta Tomić podala sklep, da je seja nesklepčna in potem ko seja postane nesklepčna, minister ni več obligiran, da ostane na seji,” pojasnjuje Simoniti.

“Ker Tomićeva tega ni storila sama in je prosil za besedo, ki je ni dobil, sem enostavno odšel, ker je to tudi prav,” je pojasnil. Predsednica odbora je nato želela podaljševati samo sejo in problematizirati nekaj, kar naj ne bi bilo v tistem trenutku primerno. “Minister je dolžen biti na vsaki seji katerega koli odbora na katerega je povabljen ali njegov pooblaščeni namestnik, vendar v primeru, če je seja sklepčna, ker drugače bi lahko kadarkoli, v vsakem trenutku sklicali odbor štirje člani in potem bi moral biti minister prisoten,” je pojasnil, da je sejo zapustil in misli, da je storil pravilno.

Kot v nadaljevanju pojasnjuje, je prišlo do različnih zapletov pri izdaji odločb za samozaposlene v kulturi, saj je kot minister, ki je dobil v podpis ali pregled mnenja komisije, je ugotovil, da so ta mnenja neustrezno dokumentirana, saj ni bilo prilog. “Seveda sem to zavrnil in seveda se je postopek zato zavlekel in s tem v zvezi je prišlo do tega, da so nekateri postopki trajali nekoliko dolgo,” je obrazložil. Pri tem izpostavi, da  samo še devet odločb čaka na njegov podpis. Odločbe bo podpisal, ko bo dobil ustrezno argumentirane predloge za pravico ali odklonitev pravice do prispevkov.

Minister Vasko Simoniti (Foto: Nova24TV)

Nekateri iščejo socialno podporo

Minister je pred kratkim zavrnil tudi vloge, ki jim je sicer komisija dala zelo luč. Po besedah Simonitija je komisija posvetovalni organ, ki daje mnenje, na koncu pa je minister tisti, ki odloči. “Po prostem poudarki ima minister pravico, da take stvari seveda tudi zavrne ali potrdi in to sem tudi uporabil,” je dejal. Po njegovi oceni so bile številne priloge in predlogi bili dosti nepopolni ali pa dovolj neprepričljivi, da se je tako odločil. “Prišlo je namreč do tega, da se išče neko socialno podporo prej, kot pa tisto, za kar je taka odločba namenjena. Človek, ki za to zaprosi, mora namreč to opravičiti s svojim večletnim odličnim delovanjem in zato seveda dobi tudi to pravico,” še pojasni.

Predsedujoča odboru za kulturo Violeta Tomić je ugrabila sejo, Zlatko pa je že med čakanjem na sejo v Državnem zboru zopet snel masko.

Simoniti je zgoržen, da je bil Zlatko povabljen na sejo odbora posameznik, ki je s svojim nasilnim vedenjem ogrožal druge. Sam pravi, da zanj nikoli prej ni slišal, dokler ni prišlo do teh ekscesov. Ker se je Zlatko med tem predstavljal tudi za novinarja, je v svoji službi na ministrstvu vprašal ali je res novinar in so mu odgovorili, da se je lažno predstavljal. “Vendar so mi pojasnili, da je vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi in mu tečejo tudi pravice do plačila prispevkov,” je povedal in naprosil, da pogledajo v njegovo vlogo. Služba je medtem ugotovila, da mu ta status ne pripada več in naredila izbris.

Vandalizirano pročelje Ministrstva za kulturo (foto: Demokracija)

Simoniti je zadnje dni vedno večja tarča češ, da uničuje kulturo v Sloveniji, medtem pa so bili tarče poslopje ministrstva, minister in njegovi sodelavci. Ministra omenjeno nasilje skrbi in meni, da znaki oblike nasilja nakazujejo, da se nasilje tudi stopnjuje in ljudi spravlja v nelagodje, negotovost in strah. “Mi smo o vseh zadevah obvestili policijo, tako kot je potrebno in zahtevali, da nudijo ustrezno zaščito, oziroma da poiščejo tiste, ki so storili ta kazniva dejanja,” je obrazložil. Na očitke o tem, da uničuje demokracijo pa meni, da je takšen odziv močno pretiran, saj je sam vesel, da živi v demokraciji.

Z nekaterimi posamezniki se ukvarja cela država, medtem pa je ministrstvo zagotovilo rekordna sredstva
“Zaradi nekaterih, katerim sem odklonil pravico in se z njimi ukvarja celotna država se mu zdi, da se ne uničuje demokracija, niti da se ogroža kulturo,” meni Simoniti in obrazloži, da je ministrstvo zagotovilo vsa sredstva iz proračuna, poleg tega pa so s pomočjo PKP paketov pomoči  upravičencem prerazdelili že preko 36 milijonov evrov sredstev. “Poleg tega pa je leta 2021 planiran največji proračun za kulturo, ki bo tudi največji v zgodovini Slovenije doslej,” je še dodal na koncu.

Sara Rančigaj