fbpx

[Video] Minister za zdravje Poklukar začasno ustavil cepljenje s cepivom AstraZeneca, a hkrati sporočil, da bo Slovenija dobila večjo količino cepiva Pfizer

Minister za zdravje Janez Poklukar. (Foto: STA)

Zaradi številnih dvomov v cepivo AstraZeneca smo strokovno skupino prosili, da znova pretrese vse podrobnosti. Ugotovila je, da ni strokovnih zadržkov glede nadaljevanja cepljenja,” je izjavil minister za zdravje Janez Poklukar in dodal, da so iz previdnostnih razlogov začasno ustavili cepljenje s cepivom AstraZeneca in sicer do dokončne odločitve Evropske agencije za zdravila. Hkrati je minister sporočil, da bo Slovenija dobila večjo količino cepiva Pfizer od predvidene.

Kljub temu, da je svetovalna skupina za cepljenje v petek že sprejela mnenje, da ni razlogov za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZeneca, pa so jo zaradi številnih dvomov v varnost cepiva danes ponovno zaprosili, naj še enkrat pretrese varnost cepiva oz. zaplete po cepljenju.

In čeprav je strokovna skupina tudi tokrat ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZenece, pa iz previdnostni predlaga, da se tovrstno cepljenje začasno zaustavi. Odločitev o začasni zaustavitvi cepljenja s tem cepivom je minister Janez Poklukar torej sprejel z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti prebivalcev pri cepljenju.

Na voljo bo vse več cepiv
Na vprašanje, kako bo to vplivalo na cepljenje tistih, ki so prvi odmerek tega cepiva že prejeli in bi morali drugi odmerek prejeti v naslednjih dneh ali tednih, pa je dejal, da režim cepljenja z AstraZeneco dovoljuje drugi odmerek do 84 dni po prvem. “Imamo dovolj časa, da EMA in ostale inštitucije pretresejo situacijo in sprejmejo usmeritve,” je dodal. Po besedah Poklukarja cepljenje z ostalimi cepivi – Pfizerja in BioNTecha ter Moderne – tudi vnaprej poteka normalno po programu cepljenja. Veseli pa ga, da so danes prejeli pozitivno mnenje o dodatnem številu odmerkov Pfizerjevega cepiva v naslednjih dneh.

Cepljenje z AstraZeneco so začasno ustavili na Irskem, Nizozemskem in danes še v Italiji, Franciji, Nemčiji in Španiji.

EMA je v četrtek dala zeleno luč tudi cepivu Johnson & Johnson, poroča STA. A Poklukar še nima informacije, kdaj bo v Slovenijo prišla prva pošiljka tega cepiva in koliko odmerkov bo v njej. Danes je sicer v Slovenijo prišla pošiljka s skoraj 20 tisoč odmerki cepiv Pfizerja, ta teden se še pričakuje pošiljka cepiv AstraZenece.

Sara Kovač