fbpx

[Video] Mladinski strateški forum več kot uspel: To so o vtisih povedali udeleženci

Organizatorji in obiskovalci dogodka so bili nad dogodkom navdušeni (Video in montaža: Silvo Farkaš)

V Mariboru se je v organizaciji dveh največjih podmladkov strank SDS in NSi odvijal Mladinski strateški forum mladih, ki je potekal na mednarodni ravni. S forumom so želeli pokazati predvsem sodelovanje in se pogovoriti o ključnih problemih, ki tarejo mlade, ter jih opogumiti za aktivno sodelovanje v politiki. “Širši spekter foruma so različna razmišljanja, različni pogledi, drugačni nazori, s tem da se prek pogovorov in izmenjevanjem mnenj najdejo skupne rešitve,” je dejal gostitelj foruma, predsednik SDM Dominik Štrakl. Vsi sogovorniki pa so enotno poudarili nujnost sodelovanja, dialoga in iskanja skupnih rešitev za boljšo prihodnost v politiki in družbi, kar je bil tudi temeljni namen dogodka, kot je bil ta.

Podmladek SDS je skupaj s podmladkom Nove Slovenije organiziral premierni dogodek Mladinski strateški forum, ki je potekal v mednarodni izvedbi v Mariboru. Vodstvo podmladka SDS v Mariboru je zelo veselilo, da so lahko dogodek organizirali v Mariboru in tja privabili tudi tuje strokovnjake, saj je bila ta regija v preteklosti nekoliko zanemarjena. “S forumom želimo pokazati predvsem sodelovanje in se pogovoriti o ključnih problemih, ki tarejo mlade!” je dejal predsednik mariborskega SDM, Luka Simonič.

Simonič je pri tem prepričan, da se bo z drugačnim razmišljanjem pod to vlado tudi to spremenilo. “Ponosni smo, da smo danes lahko privabili toliko mladih, da lahko poslušamo izjemne teme,” je še dejal. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki nekaterih mladinskih organizacij, mladi politiki, nevladne organizacije, podjetniki in predsedniki mednarodnih poslovnih združenj. “Moj najljubši direktor je generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot, ki je vsekakor lahko vzgled vsem mladim v Sloveniji, da se v takšnih letih kot je on, da doseči nekaj neverjetnega,” je dodal Simonič.

Posnetek in montaža: Silvo Farkaš (Vir:  e-maribor)

Srečanje je potekalo v sproščenem vzdušju. Predvsem pa so si mladi izmenjali poglede na prihodnost in začrtali cilje za prihodnje sodelovanje. Dogodek je organizatorje med drugim navdal s svežim optimizmom, kako obdržati podjetniško noto tudi po koncu krize z epidemijo koronavirusa. “Jaz mislim, da bomo morali v prihodnje v Mariboru podati večji poudarek na digitalizaciji in, da se tudi občina prične zavedati, da moramo delati za prihodnost in ostajati v tistih starih časih, ko smo uporabljali samo papir,” je svoje misli sklenil Simonič.

Forum kot splet različnih nazorov in pogledov
Med drugim so na forumu, ki je potekal z mednarodno udeležbo, skušali ugotoviti, po kakšni poti gre mladina v prihodnje, kakšno Slovenijo in Evropsko unijo si želimo. Na forumu je tudi tekla beseda o vseh področjih, kjer nastopajo mladi, tako pri podjetništvu, kot vladavini prava in nenazadnje svobodi medijev. “Širši spekter foruma so  različna razmišljanja, različni pogledi, drugačni nazori, s tem da se preko pogovorov in mnenj najdejo skupne rešitve,” je dejal gostitelj foruma, predsednik SDM Dominik Štrakl.

Posnetek in montaža: Silvo Farkaš (Vir:  e-maribor)

Predsednik SDM Dominik Štrakl je poudaril, da so v podmladku razmišljali, na kakšen način bi s svojimi idejami lahko prišli do mladih in obenem tudi spodbujali razmišljanje mladih in soočili različna stališča med njimi. Še posebej ga veseli dejstvo, da jim je uspelo dogodek izvesti po pričakovanih načrtih. “Z organizatorji sodelujemo že vse od začetka mojega mandata, kjer sem na začetku vse podmladke in mladinske organizacije povabil k sodelovanju,” je še dodal.

V SDS imajo mladi posebno mesto
Tudi poslanca SDS Jureta Ferjana je veselilo, da se je lahko udeležil tega dogodka. “Gre za dogodek, ki pokaže marsikaj. Po eni strani gre za sodelovanje in prenos veliko izkušenj, ta prenos izkušenj pa je še posebej pomemben tudi za prihodnja leta, da bo glas mladih slišan,” je dejal Ferjan. Slednji tudi poudarja, da na mladih svet stoji in se vse bolj zavedamo, da bi se morali kot družba poenotiti. “V Slovenski demokratski stranki imamo mladi posebno mesto,” je še povedal in pri tem poudaril, kako je pomembno, da tudi mladi aktivno sooblikujejo politiko.

Posnetek in montaža: Silvo Farkaš (Vir:  e-maribor)

Kot mlad politik tudi sam poudarja, da bi morali odločevalci politik podati več pozornosti in priložnosti mladim pri sooblikovanju ciljev s pomočjo sodelovanja. “V sodelovanju je moč in skupaj zmoremo,” je izpostavil besede, ki jih v zadnjem času vedno pogosteje slišimo. Pri tem se je nanašal tudi na epidemijo koronavirusa, s čimer je želel poudariti pomen enotnosti in sodelovanja pri cepljenju, ki bi nas lahko rešilo epidemije. “Seveda se to kaže tudi na takšnih dogodkih, več glav več ve, znanje pa se na tak način seveda multiplicira. Rešitve do katerih pa pridemo s pomočjo kompromisov pa so običajno najboljše,” je še dejal in pripomnil, da bi si tak način sodelovanja želel videti tudi v državnem zboru.

Kljub različnim pogledom je mogoče doseči sodelovanje in lepšo politično prihodnost
“Na mladih svet stoji,” je poudaril minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin. Prav zaradi tega se mu zdi ključno, da imajo mladi razvito državljansko zavest in svojo odgovornost do države ter soustvarjajo našo skupno prihodnost. “Zato se mi zdi današnje srečanje izjemno pomembno, da se mladi zberejo in snujejo prihodnost. In to kljub temu, da imajo mladi različne poglede,” je izpostavil. Zdi se mu tudi bistveno, da mladi znajo med seboj sodelovati in se pogovarjati, sodelovanje dveh podmladkov pa nakazuje na lepšo politično prihodnost v Sloveniji.

Posnetek in montaža: Silvo Farkaš (Vir:  e-maribor)

Povezovanje vidi tudi kot kapital prihodnosti za mlade, ki se lahko s pomočjo takšnih dogodkov spoznajo in bodo lahko takšen način komunikacije nekoč prenesli tudi v Državni zbor. “Mladi na takšen način dozorevajo, se kalijo, ko prevzamejo odgovornost pa stvari začnejo teči takoj,” je dodal. Digitalizacija je po njegovem mnenju področje, kateremu bomo morali v prihodnosti nameniti največ pozornosti, saj se nahajamo na pragu 5. industrijske revolucije, ko bomo morali storiti velike korake naprej.

Prišli smo do točke, ko lahko začnemo vsebinsko sodelovati
Predsednica Mlade Slovenije Katjo Berk Bevc je izjemno vesela, da smo prišli do točke, ko lahko nekatere politične teme pustimo na strani in lahko delujemo na vsebinski ravni.  “Mladi potrebujejo prostor in platforme, kjer lahko izmenjajo stališča krščansko-demokratskih in konservativnih vrednot, ki jih lahko testirajo s pomočjo argumentov drugih,” je poudarila pomen konstruktivnega izmenjavanja mnenj. Berk Bevčeva tudi opaža, da obstoječi šolski sistem tega ne omogoča, da bi lahko ljudje razpravljali in argumentirali ter se vsebinsko poglobili v politiko. “Žal pa se na volitvah pogosto dogaja, da ljudje namesto vsebini, dajejo prednost všečnosti,” je še izpostavila.

Posnetek in montaža: Silvo Farkaš (Vir:  e-maribor)

Oba podmladka med seboj povezujejo podobna stališča, vsekakor pa pride tudi med njimi včasih do različnih mnenj. “Ravno takrat je najbolj pomembno to, da iščemo skupna stičišča,” je poudarila in izpostavila nujnost slednjega pri sprejemanju zakonov v državnem zboru. Predsednica MSi med drugim tudi opaža, da mladi nimajo prevelikega interesa, da bi se zanimali za politiko, tudi na račun izobraževalnega sistema. “Prav je, da veš, kako država funkcionira in se potem na volitvah lažje odločaš,” je še poudarila. Na koncu je še pozvala k izboljšani klimi v javnosti, kar bi lahko dosegli s pomočjo pozivnih zgodb v medijih, saj po njenem mnenju negativne zgodbe na naslovnicah, slabo vplivajo na klimo v družbi: “Prišli smo do točke, ko lahko pustimo politične delitve ob strani!”

Sara Rančigaj