fbpx

[Video] Na ulici smo izvedeli, kaj ljudje menijo o nasilju na protestih

Foto: Nova24TV

Tudi včeraj so se novinarji Nova24TV odpravili na ulico vprašati ljudi kaj si mislijo o nasilnih protestih, ki so se dogajali med vrhom EU-Zahodni Balkan in ali jim je znano, da se je včeraj na Brdu pri Kranju zbralo največje število tujih državnikov v zgodovini naše države. Kljub skromnemu poročanju o dogodku na mainstream medijih so ljudje večinoma vedeli za vrh in dejali, da je bil to odličen dogodek za promocijo Slovenije, kar je izjemen zunanjepolitičen uspeh. 

Vprašanja, ki jih je tokrat ljudem na ulici postavljala novinarka Tatjana Filipič so se glasila, kdo je po vašem mnenju odgovoren za včerajšnje nasilne proteste? Policija, vlada, pogoj PCT ali želja nekaterih vodij protestov po oblasti za vsako ceno? Ali veste, da se je na Brdu pri Kranju včeraj zbralo največje število tujih državnikov v zgodovini naše države? Kako komentirate ta zunanjepolitični uspeh? Bi morala opozicija bolj sodelovati z vlado? Sploh pri obvladovanju epidemije in obsodbi nasilnih protestov?

“Naj se ljudje malo pomirijo. Šarca sem jaz osebno nekam poslal, ker sem imel z njim podpisano pogodbo, pa še marsikaj bi lahko povedal”, je bil kritičen gospod na prvo vprašanje. Kdo je odgovoren za nasilje na protestih, je novinarka dobila kar različne odgovore od “človeška neumnost”, do vlade, ker je postavila PCT pogoj. Kriv je bil tudi minister Hojs, ker je pričakoval, da policija odreagira odločno na tiste, ki so se zbrali na protestu, čeprav so bili shodi prepovedani. Eden od intervjuvancev je prepričan, da je bilo vse načrtno narejeno iz leve strani in “mislim, da tukaj ni nič za razpravljati. Bilo je vse dogovorjeno in zmenjeno”.  Nekaj jih je dejalo, da sploh ne vedo za kaj se gre; “na televiziji raje gledam risanke”, je dejal starejši gospod. Mnogo pa jih je prepričanih, da so protesti “brez veze, nek red mora biti, PCT pogoj je za naše zdravje”.

Na Brdu pri Kranju se je zbralo največje število tujih državnikov v zgodovini naše države
Na zunanjepolitični uspeh Slovenije so ljudje ponosni, pravijo, da je to “odlično, lepa stvar za Slovenijo, ki se še ni zgodila”. Večina jih je bila z dogodkom vrh EU-Zahodni Balkan seznanjena, “seveda vemo, to je ob enem promocija, pomembnost” je dejal gospod. Spet drugi je ob tem dejal, da imajo v vlado zaupanje in naj vodijo še tako naprej. Dogodek je za “Slovenijo en velik plus” pa je prepričana gospa.

Bi morala opozicija bolj sodelovati z vlado? Sploh pri obvladovanju epidemije in obsodbi nasilnih protestov?
Ob tem vprašanju so vsi intervjuvanci malo zastali in priznali, da je to pri nas očitno nemogoče. “Vsak po svoje razmišlja, težko da bi šli skupaj”, “saj več nisi pameten, en dan tako govorijo drug dan spet drugače to je vse zmešano; žal ne sodelujejo, ampak nagajajo; seveda bi morali sodelovati; definitivno bi se morali več pogovarjati, ampak jim je očitno Janez Janša trn v peti že od vsega začetka, in ne morejo sodelovati”, so bili odgovori. Nekdo se je celo pošalil, da na to ne more odgovoriti, ker ga bodo zaprli, spet drug gospod, ki izdeluje butarice, pa je dejal, da bi on vse poslance v parlamentu naučil izdelovati butarice.

Anita Gužvič