[Video] Notranji minister Hojs: Kučana nihče ni odstranjeval s proslave, kot so rumene jopiče

Notranji minister Aleš Hojs (Foto: Nova24TV)

Notranji minister Aleš Hojs je prepričan, da je odredba direktorja policije o izvedbi notranje preiskave med ljubljanskimi policisti popolnoma na mestu. Tudi sam si je ogledal posnetke na družabnih omrežjih, a sam v tem trenutku ne želi soditi, kaj točno se je dogajalo, temveč bo raje počakal na izsledke preiskave. “Potrebno je stvari ustrezno preiskati, nadzorovati in pogledati, kakšni so zaključki,” je pojasnil. Pri celotnem petkovem dogajanju pa je Hojs v celoti prepričan, da gre za nesmiselne provokacije, njihovi žvižgi in protesti pa nikogar ne prepričajo.

Na petkovem neprijavljenem shodu na Prešernovem trgu, kjer so petkovi protestniki pripravili tako imenovano svojo državno proslavo, so se poleg kolesarjev pod vodstvom Jaše Jenulla zbrali tudi rumeni jopiči, ki so se postavili okrog kipa Franceta Prešerna, a jih je policija odstranila. Po burnem odzivu javnosti si je generalni direktor policije dr. Anton Olaj ogledal posnetke petkovega dogodka in ugotovil, da so se dogajala določena neskladja.

“Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila in ogleda video dostopnega materiala iz družbenega omrežja, je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije,” je pojasnil Olaj. Zaradi ugotovljenih neskladij in izjav prič na dogodku bo tako v tem tednu odrejena preiskava nad delom policije v PU Ljubljana. Spomnimo, v petek je potekala proslava ob dnevu državnosti na Trgu republike, na drugi strani pa je potekal običajni shod Jaše Jenulla na Prešernovem trgu.

Rumeni jopiči so prav tako bili na Prešernovem trgu in so jih kolesarji označili za neonaciste. Policija jih je odstranila na pozive Jaše Jenulla, kar je razvidno s posnetka. Policija naj bi z njimi ravnala na drugačen način, kot z Jenullovimi privrženci. Rumeni jopiči namreč možem postave očitajo kršitev pravic in prekoračitev uporabe prisilnih sredstev.

Notranji minister Hojs je prepričan, da je preiskava upravičena
Notranji minister Aleš Hojs ocenjuje, da je nadzor nad delom policije upravičen, posebej zato, kar smo lahko videli na družbenih omrežjih in spletu pri posredovanju policije. “Sam seveda že nikakor ne morem pred koncem tega pregleda policije trditi eno ali drugo, je pa potrebno to ugotoviti, kar se najlažje stori z neko preiskavo,” je pojasnil. Meni, da je bil petkov poziv Jenulla nesprejemljiv in opaža, da gre za očitno agendo levičarjev v smislu “v kolikor ne boste imeli stvari pod nadzorom, bomo stvari vzeli v lastne roke”.

Foto: Twitter

Sam največji problem vidi v tem, ali je res policija reagirala na Jenullov poziv, čeprav sam tega ne verjame. “Po vseh informacijah, ki jih imam, to ni tako. Policija je začela reakcijo pred tem njegovim pozivom. Njegov poziv naknadno je bilo neko ‘bildanje’ samega sebe,” je povedal. Hojs tudi meni, da so rumeni jopiči na Prešernov trg prišli brez potrebe, a če so tam bili in so jih policisti upravičeno odstranili s tega mesta, da so jih kasneje še nekaj ur zadrževali in celo zasliševali. “Potrebno je stvari ustrezno preiskati, nadzorovati in pogledati, kakšni so zaključki.”

Milan Kučan je na državni proslavi podpiral kolesarje. (Foto: Twitter)

Pri zbrani množici nekaj tisoč ljudi proti 13 drugim ljudem bi lahko prišlo do nasilja, saj bi množica lahko bila nasilna do rumenih jopičev. “Kot sem že rekel, zdi se mi škoda, da so ti fantje prišli tja, saj bi lahko svoje vrednote izkazovali tudi drugje,” je dejal. Kot opaža, se je njihov prihod zdel kot neke vrste provokacija, kar je ne nazadnje bil tudi prihod prvega predsednika naše države Milana Kučana z znakom kolesarjev na državno proslavo. “Gospoda Kučana ni nihče odstranjeval, kot je to storila policija z rumenimi jopiči, medtem ko je sam Kučan priznal, da je na proslavi kot predstavnik kolesarjev.”

Tudi levica je imela proslave z ograjo
Hojs v nadaljevanju zavrača očitke, da je bila proslava ograjena samo letos, temveč so tudi predstavniki levice proslavljali z ograjo. “To, kar govorijo, je pravzaprav navaden blef,” je pojasnil. Pri tem je potrebno omeniti tudi to, da se je Jenullova skupina premaknila s Prešernovega trga na Trg republike, kjer je policija uspešno posredovala z varovanjem javne prireditve. “Ti so želeli proslavo nekako motiti, razbiti in jo uničiti,” je opisal namen Jenullove skupine. Prepričan je, da nihče ne kupi njihovih idej, ko ob govoru predsednika vlade in ob minuti molka ter preostalega žvižga, tuli in se obnaša neprimerno. “Sami sebe so ustrelili v koleno.”

Levica s takšnimi dejanji zelo dobro prikazuje, kako bi vladali, če bi bili na oblasti, pri čemer jim nasilen prevzem oblasti ni tuj. “Ne pozabite, protesti se niso pričeli včeraj in so se pričeli z žaljenjem SMC-ja, DeSUS-a in vseh tistih, ki so verjeli v povezovanje in so vstopili v povezovalno koalicijo že pred lanskim marcem, ko se je ta koalicija pravzaprav oblikovala,” je še bil kritičen Hojs na koncu.

Sara Rančigaj