fbpx

[Video] Ko je oddaja prekratka za vsa protislovja Tanje Fajon

Voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

“Močna, spoštovana in samozavestna zunanja politika in država, to je to, kar zdaj imamo, zahvaljujoč tistim, ki jih nameravate še naprej izključevati,” je v tokratni oddaji Kdo vam laže voditelj Boris Tomašič komentiral trditev Tanje Fajon, da je treba “Sloveniji vrniti ugled”. To je le ena od njenih izrečenih protislovij, saj je bila ona prva na seznamu oseb, ki so v Evropi blatile Slovenijo. Fajonova je na zaslišanju nemalokrat omenila tudi besedo dialog z drugače mislečimi, ki ga doslej ni še znala vključiti v svoje delovanje. Voditelj tudi dvomi, da ji bo to kadar koli uspelo, meni, da je to “glavni problem svobodnjakov”, ki pa jih bo stal veliko slej ko prej.

V državnem zboru se nadaljuje zaslišanje kandidatov za ministre v vladi Roberta Goloba. Kandidatka za zunanjo ministrico Tajna Fajon je uspešno prestala zaslišanje pred pristojnim odborom DZ za zunanjo politiko. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je menilo devet članov odbora, šest jih je bilo proti. Njeno zaslišanje in izrečene besede je komentiral tudi voditelj oddaje Kdo vam laže, Boris Tomašič, ki je dejal, da je “oddaja prekratka za toliko izrečenih neumnosti s strani Fajonove”, pa vendar je izpostavil nekaj ključnih.

Med zaslišanjem je Fajonova kot po navadi izrekla marsikaj protislovnega, prav tako je kot pomembno prelomnico izpostavila dejstvo, da je v “tridesetih letih samostojne Slovenije prva ženska kandidatka za zunanjo ministrico”, kar je očitno ena od njenih pomembnih kvalifikacij za to funkcijo. To je začudilo tudi voditelja oddaje, ki v izpostavljanju svojega spola za to funkcijo ni videl potrebe, “podpiram, da je čim več žensk v politiki, naj bo čim več ministric, žensk, ampak kakšno zvezo ima to s sposobnostjo in ali je to edini razlog za ponos na taki funkciji?”, se je vprašal voditelj in povzel njeno zgodbo do današnje pozicije, ki jo je pričela kot novinarka, nadaljevala “z lezenjem nekam določeni politični opciji”, potem pa postala evropska poslanka, “po zaslugi globoke države je Fajonova tam, kjer je“, je dejal Tomašič.

Fajonova je med drugim na zaslišanju govorila tudi o pomembnosti enotnosti in usklajenosti zunanje politike in dejstvu, da tam ne sme biti strankarskih delitev. Nato pa je med naštevanjem vseh udeležencev dialoga  izpustila opozicijo, kar je po voditeljevem mnenju tudi njihov glavni problem: “Če želi presegati strankarske delitve, o katerih govori, se mora pogovarjati z opozicijo, Fajonova pa bi se pogovarjala z vsemi, le z opozicijo ne”, je povzel Tomašič, ki meni, da je to le en dokaz več o njeni protislovnosti in izključevanju, ki ga poznamo iz preteklosti. Vse to je absurdno glede na uspeh Slovenije, ki sta ga aktualni premier Janez Janša in zunanji minister Anže Logar zgradila v očeh Evrope in sveta. Fajonova bi morala vse prej kot izključevati akterja, ki sta dvignila ugled v zgolj dveh letih. Spomnimo, da Fajonova danes govori o “povrnitvi ugleda Slovenije“, kar je popoln nesmisel, saj Slovenija v zadnjih dveh letih uživa več ugleda, kot ga je prej kdajkoli. Spomnimo, da je ravno Fajonova v Bruslju pljuvala po Sloveniji in pravni državi, danes pa govori o povrnitvi ugleda.

Premier Janez Janša in Manfred Weber, vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu. Premier Janez Janša je Slovenijo naredil prepoznavno. (Foto: Twitter MW)

Močna, spoštovana in samozavestna zunanja politika in država, to je to, kar zdaj imamo, zahvaljujoč tistim, ki jih nameravate še naprej izključevati,” je sklenil voditelj.

Zagovarja človekove pravice, klanja se komunističnemu diktatorju
Čeprav so imena ministrstev še vedno enaka in niso bila še uradno preimenovana in dodana, Fajonova samozavestno že govori o novem ministrstvu, kot bi ta že obstajal. “Še vedno imamo Ministrstvo za zunanje zadeve in preimenovala ga ne bo Fajonova, ampak DZ, saj je to načelo delitve oblasti,” je Tomašič izrazil začudenje nad nepoznavanjem osnov s strani Fajonove, ki je po njegovih besedah zaslepljena s komunistično ideologijo, ta pa ji megli razum. “Tanja Fajon sicer zatrjuje, da si bo prizadevala za človekove pravice, pa vendar govorimo o nekom, ki je ponosni naslednik Zveze komunistov in slavi diktatorja, rdečo zvezdo, revolucijo, to ne gre skupaj”, je prepričan Tomašič. Ob toliko izrečenih besed in neresnic Fajonove ne preseneča niti njena pridiga o tem, kako je treba spoštovati tudi ostale drugače misleče, medtem ko je še nedavno pljuvala po Madžarski in Poljski, ki sta “drugače misleči”, ob tem pa je Tomašič izpostavil: “Vi ste to doslej počeli, ne samo kritizirali, celo glasovali ste za to, da se jim vzame denar”.

S Hrvaško želi dobre odnose, blokirala pa bo njen vstop v schengen
Predsednica SD je pred člani odbora obljubila, da bo vodila načelno in verodostojno zunanjo in evropsko politiko Slovenije, ki temelji na doslednem spoštovanju ustave in temeljnih vrednot EU, je zavezana k multilateralizmu in krepitvi mednarodnega prava. Sporno se ji zdi sprejetje pobude vlade v odhajanju za odpoved sodelovanja med slovensko in rusko vlado. Toda to je le pobuda in ni izvršitev, kot jo je hitro želela označiti Fajonova. Njena trditev o zagovarjanju politike ene Kitajske zbuja vprašanje o njenih morebitnih dvojnih merilih, “kolikor vem, je Fajonova podpirala odcepitev Katalonije in odcepitev Kosova v Srbiji? Tajvan pa ne?” Obsodila je rusko agresijo na Ukrajino in poudarila, da bo vojno mogoče končati le z dialogom. Dejala je tudi, da se bo zavzemala za dobre odnose s sosednjo Hrvaško, vendar ji bo kljub vsemu blokirala vstop v schengen, kar absolutno nima nobene zveze nima z arbitražnim sporazumom, po njenem mnenju je namreč: “Implementacija arbitražne razsodbe pogoj za delovanje odnosov.” Ob tem se človek resno vpraša, na podlagi česa Fajonova izvaja take zaključne misli, saj bi vstop Hrvaške v schengen najbolj koristil prav Slovencem. Z njim bi bil  olajšan prehod meje. To je nekaj, kar Slovenijo zanima v zvezi z dopustovanjem na Hrvaškem in lastnino, ki jo na Hrvaškem posedujejo Slovenci in Slovenke.

Ana Hribar