fbpx

[Video] Obrambni minister Matej Tonin zavrnil vse očitke o poslu z Alibabo: Kitajska korporacija pošiljala neustrezne certifikate in hotela denar vnaprej

Foto: STA

Matej Tonin je zavrnil očitke in navedbe nekaterih slovenskih medijev o poslu Slovenije s kitajsko korporacijo Alibaba. V Sloveniji so se pojavljale zavajajoče informacije, da pošiljka od Alibabe na Kitajskem čaka Slovenijo že 10 dni. “Ne drži, da ni bilo komunikacije med Alibabo in Slovenijo. Zahteval sem podrobno poročilo te medresorske skupine. Ta komunikacija je tekla vsak dan,” se je odzval obrambni minister Vlade RS mag. Matej Tonin.

Noben medij, ki je kritično poročal o Vladi RS, ni omenil, da so kitajski globalni kapitalisti pošiljali neustrezne certifikate in želeli lahek zaslužek. “Problem, ki je nastajal, je bil ta, da Alibaba ni dostavljala ustreznih certifikatov. Najprej je pošiljala certifikate v kitajščini. Potem smo prosili, da pošljejo certifikate v angleščini. Poslali so jih za del opreme. Bil je potreben čas, da je ekspert z Ministrstva za zdravje preveril, ali so ti certifikati ustrezni,” odgovarja obrambni minister Matej Tonin.

Druga težava se je pojavila v zahtevi kitajske korporacije, da se celotno blago vplača vnaprej. Slovenske blagovne rezerve pa plačajo celotno blago komaj ob prevzemu. “Drugi problem je bil, da je Alibaba zahtevala avans oziroma celotno plačilo. Ker pa je v Sloveniji sistem nastavljen tako, da blagovne rezerve ne plačujejo avansov, smo predlagali, da se v to zgodbo vključi Pošta Slovenije,” je povedal Tonin. Izrazil je svoje zaupanje v Pošto Slovenije, ki se je po njegovem mnenju vedno izkazala s svojo logistiko.

V Sloveniji umrlo že 43 okuženih zaradi covid-19, turizmu trda prede
V novicah si lahko ogledate zadnje informacije o številu okuženih, umrlih, hospitaliziranih prebivalcev Slovenije zaradi covid-19. Slovenska policija bo v tem tednu zopet strogo nadzorovala upoštevanje odloka o prepovedi gibanja med občinami pred bližajočim se velikonočnim vikendom. Slovenski turizem se je znašel v težki situaciji. Več si lahko ogledate v novicah.

Luka Perš