[Video] Osamosvojitelj Janša ob 28. obletnici slovenske samostojnosti in neodvisnosti: “To so bili tedni, dnevi in ure v juniju in juliju 1991, ko je bilo dobesedno vse na kocki! Vstali smo in obstali!”

Foto: Demokracija

“To so bili tedni, dnevi in ure v juniju in juliju 1991, ko je bilo dobesedno vse na kocki: samostojna in evropska prihodnost Slovencev, demokratična ureditev, blaginja in naša življenja. To so bili dnevi, ko se je razoroženi narod postavil za svoje pravice in razglasil samostojno Slovenijo in se takoj zatem uprl agresiji jugoslovanske armade,” je Janez Janša zapisal na Facebooku na predvečer 28. obletnice Dneva državnosti.

25. junija 1991 je Slovenija s sprejetjem Deklaracije o neodvisnosti Slovenije in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije postala samostojna država. V spomin na ta zgodovinski dogodek letos praznujemo že 28. dan državnosti.

Slovenska neodvisnost pa ni prišla sama od sebe. Niti nam ni bila dana, temveč si je bilo slovensko neodvisnost treba izboriti. “Vojna za Slovenijo je vsak dan odkrila na tisoče junakov v slovenskem narodu. Fantov in mož, ki so iz ljubezni do domovine premagali strah. Za orožje so prijeli zato, da branijo svoj dom, svojo vero in postave. Slovenijo,” je na Facebooku zapisal prvak SDS Janez Janša.

“Svoje delo so odlično opravili. Po zmagi so odšli na svoje domove. Država jih je pozabila, domovina jih ne bo nikoli. Kajti to so bile svete ure, visoka pesem slovenskega naroda. Vstali smo in obstali,” je poudaril Janša.

Danes številni slovensko zmago proti takrat 5. najmočnejši vojski v Evropi dajejo vnemar. Pozabljajo jo ali pa jo celo poskušajo očrniti. 25. junij 1991 je bil dan, ko je JLA postala agresor na slovenskem ozemlju, ki je želel poteptati slovensko željo po neodvisnosti, svobodi in demokraciji.

“To so bili tedni, dnevi in ure v juniju in juliju 1991, ko je bilo dobesedno vse na kocki: samostojna in evropska prihodnost Slovencev, demokratična ureditev, blaginja in naša življenja. To so bili dnevi, ko se je razoroženi narod postavil za svoje pravice in razglasil samostojno Slovenijo in se takoj zatem uprl agresiji jugoslovanske armade,” piše Janša.

Izdaja 57. številke Nove revije leta 1987 je bila za Slovence ravno tako zelo pomembna, saj so bili v tej številki objavljeni prispevki za slovenski nacionalni program, ki so postali programski temelj slovenskega osamosvajanja. Prispevke so med drugimi napisali Jože PučnikDimitrij Rupel, pisatelj Drago Jančar in drugi. Slovensko komunistično oblast, ki je prisegala na Jugoslavijo, je 57. številka zelo razjezila. Z uredniškega mesta se je moral med drugim posloviti Rupel. Izid omenjene številke pa je bil eden od prvih znanilcev konca monopola nad totalitarnim enoumjem.

“V moč JLA, njene komunistično-partizanske ideologije in njenega orožja so bili žal prepričani tudi mnogi domači nasprotniki slovenske osamosvojitve, zato so vseskozi, še posebej pa od razorožitve TO RS maja 1990 in plebiscita decembra istega leta, igrali na karto ‘operetne osamosvojitve’, ki je računala na deklarativno razglasitev samostojne Slovenije (dan, ko so sanje dovoljene), ki pa je zaradi moči JLA ni mogoče uresničiti v praksi in zato se drugim narodom takoj ponudi združitev v neko novo Jugoslavijo. To je bila uradna, javno predstavljena doktrina Socialnih demokratov (takrat še imenovanih ZKS-SDP). Dokumenti in pričevanja o tem so objavljeni v Beli knjigi slovenske osamosvojitve (Nova obzorja, junij 2013).”

NAJUSODNEJŠE GLASOVANJE V SLOVENSKI ZGODOVINI

ŠOKANTNI POSNETEK NAJUSODNEJŠEGA GLASOVANJA V SLOVENSKI ZGODOVINITemeljni ustavni akt smo 25.6.1991 sprejeli soglasno. Tako je vsaj danes prepričanih 99% Slovencev, ker mediji to laž stalno ponavljajo in poveličujejo takratno enotnost. Pa je bilo res tako? Seveda ne. Na spletu se je pojavil posnetek takratnega glasovanja, ki nazorno kaže, da je osamosvojitvi nasprotovalo 60 poslancev (za sprejem je bila potrebna 2/3 večina – od 240 najmanj 160 – in vsi manjkajoči, vzdržani so bili zato seveda upoštevani kot proti). Iz posnetka se tudi jasno vidi obraze (in njih izraze) nasprotnikov osamosvojitve.

Gepostet von Janez Janša am Montag, 8. Oktober 2018

V času vladavine Demosa (1990–1992) smo Slovenci prvič v svoji zgodovini dobili lastno državo, lastno vojsko in lasten denar. Predsednik Demosove vlade je bil krščanski demokrat Lojze Peterle, ključna moža osamosvojitvene vlade pa sta bila obrambni minister Janez Janša in notranji minister Igor Bavčar. V času oblikovanja Demosove vlade je JLA s pomočjo slovenskih komunističnih struktur razorožila slovensko Teritorialno obrambo. Kljub temu je Demosu z Janšo na čelu pozneje uspelo oblikovati Slovensko vojsko, ki je zavarovala slovensko osamosvojitev.

Foto: Twitter

Številni narodi še vedno sanjajo svojo državo
“Evropa in še posebej Evropska unija je danes v veliki meri prostor miru in vsaj relativnega napredka, pa si nekateri narodi, ki brez lastne države živijo v njenem osrčju, kljub temu prizadevajo, da bi postali nacija in samostojen subjekt v mednarodni skupnosti,”
je opomnil Janša in izpostavil primer katalonske odcepitve od Španije ter Škote, ki razmišljajo, ali naj ostanejo del Združenega kraljestva. “Tudi širše na planetu Zemlja danes obstaja veliko narodov, ki so veliko večji od slovenskega, pa nimajo lastne države, čeprav si jo z nekaj izjemami praviloma vsi želijo. Slovenci smo si pravico do lastne države izbojevali pred kratkim.”

Število vseh pripadnikov Teritorialne obrambe, aktiviranih od 26. junija do 15. julija 1991. Skupaj je bilo v tem času oblikovanih kar 473 enot TO. (Vir: Facebook)

“Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet. Predstavniki najmočnejših držav na svetu, ki so še nekaj tednov pred vojno trdili, da nas ne bodo nikoli priznali, so zaradi našega poguma spremenili svoje stališče. Svetovni tisk je v nekaj dneh spremenil odnos do Slovenije in prestopil na našo stran.” Ameriška revija People je takrat zapis o vojni v Sloveniji pospremila z naslovom “Miš, ki je zarjovela”.

Število pripadnikov JLA, ki so pobegnili iz enot in poveljstev armade ter se predali slovenskim oblastem. (Vir: Facebook)

Generali JLA in politiki SFRJ, ki so poslali tanke in vojaštvo nad nas, sicer trdijo, da so branili Jugoslavijo in njene mednarodno priznane meje, vendar vojne ne zanikajo. Ne zanikajo niti tega, da so bili v Sloveniji poraženi. Častniki JLA 5. vojaškega območja, ki so operativno vodili agresijo na Slovenijo, v svojih spominih natančno opisujejo, kako so doživljali tiste junijske in julijske dni leta 1991 in kako je na njih “težko padla grenkoba poraza v Sloveniji”.

Število zajetih pripadnikov JLA po posameznih pokrajinah. (Vir: Facebook)

Svoje povedo tudi številke. JLA je agresijo na Slovenijo 26. junija leta 1991 začela z enotami, ki so “skupaj štele 22.000 vojakov, častnikov in podčastnikov”. Analize v knjigi “Rat u Sloveniji” srbskih zgodovinarjev Koste Nikolića in Vladimirja Petrovića kažejo, “da je imela JLA v vojni za Slovenijo 48 mrtvih in 116 ranjenih, enote TO so v spopadih zajele 2.663 njenih pripadnikov, medtem ko jih je prostovoljno na slovensko stran prebegnilo 3.090”.

Število mrtvih in ranjenih pripadnikov TO in JLA po pokrajinah. (Vir: Facebook)

Od 22.000 pripadnikov jih je JLA v dobrem tednu dni spopadov izgubila najmanj 5.917 ali več kot četrtino, med njimi nesorazmerno velik del, najmanj 534, aktivnih častnikov in podčastnikov. Za primerjavo, navaja Janša, “TO RS je (ob upoštevanju izgub zaradi nesreč) imel 9 mrtvih in 44 ranjenih, policija pa 4 mrtve. JLA je zajela zgolj enega častnika TO. Iz TO v JLA ni prestopil nihče”.

Količina oborožitve in vojaške opreme, ki je bila zaplenjena v bojnih akcijah TO. (Vir: Facebook)

Ob dnevu državnosti izobesimo slovensko zastavo v čast vsem, ki so ustvarjali slovensko državo, materam in ženam, ki so jokale za padlimi sinovi in možmi v osamosvojitveni vojni in v upanju na boljšo Slovenijo. Heroji vojne za slovensko neodvisnost so dandanes pogosto pozabljeni, zato je toliko bolj pomembno, da se jih spomnimo in jih pomnimo.

R. O.

 • Antonius

  Pred 28-timi leti smo se osamosvojili, sedaj pa čakamo, da se predsednika globoke države še znebimo.

  • učko

   Zdej je že mal prepozno, da ne rečem totalno prepozno! Že več kot četrt stoletja mimo, vladajo pa nam še vedno TA RDEČI FAŠISTI, kradejo milijarde in se delajo iz nas norca. Je pa Kučan v intervjuju včeraj lepo rekel, da je njim nasprotna politika “IMPOTENTNA”. In da on ni kriv za to. S tem je seveda misil na JaJota in na desnico.

   • Antonius

    Impotenca?!
    Lahko je opozicijski SDS in Janši očitati impotenco, če obvladuješ tožilstvo, sodstvo, policijo in sredstva javnega obveščanja.
    Zaenkrat je še vedno največ impotence med volivci, ki podpirajo potentnega kriminalca in veleizdajalca, da jih s pomočjo njemu podrejenih izvoljenih levičarjev, brezskrbno siromašijo in kradejo.
    Sicer pa, naj se Kučan z Janšo sooči na tv in Slovencem dokaže svojo potenco. Če ga je zares toliko v *hlačah*, kot se zahrbtna reva laže, potem naj slovenski javnosti razloži, zakaj se ni upal tožiti Janše, ko ga je JAVNO ozmerjal, da je veleizdajalec.

    • rrrrr

     Dobro, pa saj Učkotu ne gre očitati kakšne prevelike pronicljivosti ali preveč znanja…

     • Antonius

      Učkotu nič ne zamerim. Mi je pa ponudil imenitno priliko, da sem izpostavil korajžo izdajalskega zahrbtneža. Ni se namreč upal tožiti Janšo, ker ga je pred vso slovensko javnostjo ozmerjal z veleizdajalcem.

     • rrrrr

      To pa drži.

     • rrrrr

      Celo štor, na katerega stopi modrec, da bi ljudem pokazal veličino zvezd, postane nenadoma zelo pomemben in koristen !

    • totex39

     “Kućan je prišel povedati, da se na TV misli soočiti z Janšom in končno povedati ljudem resnico. Seveda če verjamete”. To je bilo napisano pred 21. urami iz moje strani in ravno sedaj ko se spet toliko pojavlja v javnosti, naj se končno doseže njegovo soočenje z Janšom, kajti njegova lažnivost in nasprotno hujskanje več nikamor ne pelje.

   • macon

    Vsak režim zviška zaničuje “impotentno” opozicijo, to je spet ena od značilnosti režimske vladavine. Režim pohodi vse zakone in podsisteme, potem je pa za primitivce, ki častijo samo grobo moč, pozo in denar, super in fin.

    Problem primitivcev je, da režim slej ko prej občutijo na svojem padajočem standardu.

    • učko

     Režimski primitivci po navadi nimajo teh eksistenčnih problemov, imajo pa jih kritiki režima. Žal je tako.

 • herman

  Janša pa osamosvojitelj? Haha, ta je pa dobra! Cel čas vojne se je skrival v bunkerju med tem, ko smo navadni teritorialci branili državo na barikadah.

  • joza joza13

   Ti si bil na barikadah?
   Herman, ti lažnivi gnoj!

  • ZatonMesecnikov

   Niti značke ti niso dali jermane. Obranili Domovino. Za šanki jih namreč niso talali…

 • GverilaStyle

  V tes “samostojni”(Ki to dejansko NI) Sloveniji imajo razlog proslavljat samo politiki in gospodarstveniki….ker dejansko se samo njim pozna ta “2.Švica”…..na računih v davčnih oazah!!!!!

 • VERZIFIKATOR

  Pepe Praznik

  KOLIKO JIH VAŠA HČI ŽE ŠTEJE

  Koliko jih vaša hči že šteje,
  znanec iz tujine me je vprašal,
  bi najraje ga okrog prenašal,
  bi zlagal se rad mu čim hitreje.

  Da le ne bi spraševal po hčeri,
  brž navržem mu v odgovor leta,
  z osem in pa dvajset da opleta,
  upam, da mi tega ne zameri.

  Toliko že, pa tako brezvoljna,
  kot da služba je končana nočna,
  infantilna in predvsem nemočna,
  vsa čemerna, vse nezadovoljna.

  Osem in pa dvajset pa odvisna
  je od staršev skoraj še v celoti,
  koliko se drugih punc bohoti,
  naša pa tako je nekoristna.

  Napačnega fanta najde vedno,
  kar ponavlja se na štiri leta,
  ji svežina je mladosti vzeta,
  ni življenje njeno prav nič zgledno.

  Neodvisna, pravi, hoče biti
  in tradicije osvobojena,
  kaže se okoli narejena,
  koga more s tem še preslepiti?

  Res ne vem, kaj s punco bo brezumno,
  ki tako je naglo odcvetela,
  ne da bi še zadnji vlak ujela,
  ki v življenje vodi jo razumno.

  Pesimizmu nočem se predati,
  upam, da dočaka, kdor res vztraja,
  upanje mi vendar še ostaja,
  da kdaj žena bo in zgledna mati.

  Kar se čaka, moralo bo priti,
  saj ni slaba njena bit, narava,
  a da najde punca pota prava,
  mora slabih fantov se znebiti.

  • jakob kovač

   Ne gre ti rima pa ne gre,pa vseeno siliš z glavo skozi zid.

   • stajerc5

    Verzifikatorju se odlicno rima,
    a na zalost pri tebi nic ne stima!

    • jakob kovač

     pri meni štima samo tebi se ne rima!

     • stajerc5

      Izgleda, da so bile papige pod occassion ali akcijo za prodati. Kdo te je kupil, mali sivi plavooki palcek ali kahlonosec?

 • Kučko pod pručko

  OB DNEVU DRŽAVNOSTI

  Vsem, ki imate Slovenijo radi, čestitam ob dnevu državnosti, našem največjem in najsvetejšem prazniku. Naj vam misel na našo zastavo, grb in himno polepša že tako lep, sončni dan. Preživite ga kar najlepše, s ponosom na našo prelepo domovino, našo Slovenijo.

  Tistemu pa, ki ob pogledu na slovenske zastave, ki visijo povsod po Sloveniji, trpi ob svoji najNEintimnejši opciji, lahko zaželim le to, da bi današnji dan preživel v peklenskih mukah. In z njim tudi vsi levaki, katerim je naša domovina španska vas!!!

  • Hamid Begic

   Oseba, kateri je dala samostojno Sloveniji je bil Slobodan Milošević…..ker je Sloveniji, dal prosto pot…. Če bi hotel, bi danes Slovenija izgledala, kot Saharska puščava. :)

   PS: Vi pa po svoje. :)

   • Antonius

    Če nam je dal vaš Milošević prosto pot iz Jugoslavije, zakaj nas je pa potem napadla njegova, po srbsko jugoslovanska vojska, ko smo odšli na svojo pot?
    Če vas je kdo, kdaj pohvalil, da ste bister in pameten, se je zagotovo hecal.

    • Hamid Begic

     “Napadle”(če lahko temu tako rečemo) so vas Hrvaške kasarne pod vodstvom vašim BRATOV HRVATOV…. obstajajo zapisniki, dokazi…. ampak ste tako nesramno ignorantski in ne želite sprejeti resnice. :)

     PS: Če je to leta 91 bila po vaše vojna…. kako bi potem nazvali tisto, kar se dogaja v Siriji?!…. Atomska destrukcija?… Ovce.. HAhah. :)

     • Borut Stari

      Hamide, da nisi pribežal v Slovenijo bi bil v kakšnem zapuščenem grobu. Zato bodi tiho in ne seri. Ponižno se zahvali Sloveniji za preživetje..

     • Antonius

      Ostanite pri vaši trditvi o Miloševiću. Zašli ste v meglo, prodajate neumnost.
      Če so nas po vaši razlagi iz hrvaške prišli okupirati Hrvati, potem lahko mirno povzamem vašo neumnost, da so nas iz Vrhnike prišli napasti Slovenci s tanki.
      Kdo nas je napadel pa z letali, ki so samo preletela hrvaško?
      Leta ’91 je bila v Sloveniji vojna, Srbi so pa v tej vojni proti Sloveniji *popušili*.
      Ko je slovenska vojska pri Borovnici prišla do vojaškega skladišča polnega orožja je beograjska generalštabna soldateska spoznala, da se jim okupatorski račun ne bo izšel.
      Ste pa brezsrčen pokvarjenec. 48 zlorabljenih mladeničev na služenju vojaškega roka v Jugo vojski je padlo zaradi hegemonistične srbske politike, vi pa, da ni bilo nobene vojne.
      Kot sem vam že zapisal. Slika vašega trupla na plakatu bi bila krasen spomin, na slovenski, osamosvojitveno osvobodilni čas.

   • stajerc5

    Hamide, Hamide, ti si se mi nesto tezko razbolio, idi lekaru!!

 • dob

  Smrt fašizmu, nacizmu in komunizmu.
  (skladno z EU resolucijo o izenačitvi treh diktatur)
  ŽIVELA SLOVENIJA!

 • totex39

  Slavimo samostojno Slovenijo, ampak še vedno na dveh bregovih to je največja sramota današnje Slovenije, kajti levičarski socialisti imajo še vedno svoje poglede in enostavno povedano jo še vedno delijo.

 • est

  Ne pozabite izobesiti slovenske zastave.

  • rrrrr

   Danes na Sabotinu skupaj in v bratski slogi, prijateljstvu in ljubezni plapolajo vse tri zastave skupaj: Hitlerjeva, Mussolinijeva in Brozova. Kot tistega junija 1941.
   ,,Nacisti, fašisti in komunisti vsega sveta, združite se”
   Z ljubeznijo, Vstala Primorska ( pacienti sobe 3, pritličje levo, Psihiatrična klinika Idrija)

 • Big Bird-Veliki Tič

  Osamosvojitelj Janša ????????

  … ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha …

  Voluhar plešasti se je skrival v kleti Cankarjevega doma…medtem ko sta Kučan in Drnovšek reševala Slovenijo po diplomatski poti. Bobu bob !!!

  • ZatonMesecnikov

   Brfez realne sile na tereneu, ki je razorožila JNA, bi Kučan in Drnovšek čepela v zaporu v Beogradu.

 • JANEZ GUS

  Moderator,saj danes na največji slovenski državni praznik BRIŠI to rdečo svinjarijo s tega portala,ker samostojna Slovenija ni bila njihova intimna opcija z njihovim komandantom na čelu vojnim zločincem in vele izdajalcem milanom pritlikavim .Vsem domoljubom pa želim veselo praznovanje.Poslušajte radio ognjišče,tam vedo kaj je praznik.Že vso jutro vrtijo domoljubne pesmi.

  • Big Bird-Veliki Tič

   Osamosvojitelj Janša ???????? … Cerkev, Janša in slovenski fašisti še vedno slavite domobranstvo…preganjate LGBT in napredne levičarske liberalce… Smrt janšizmu, svoboda Slovencem !!!

   • JANEZ GUS

    Res si bolnik.Jaz te bi ozdravil.

    • Big Bird-Veliki Tič

     Moderator, vsaj danes na največji slovenski državni praznik, BRIŠI to zavaljeno oprodo, GUS-a, s tega portala.

   • ZatonMesecnikov

    Tudi za Komuniste je veljalo, da so “napredni”. Stranka progresa in akcije. Ta progres in akcijo so milijoni in milijoni plačali z življenjem.

    Boj se torej samooklicanih “naprednjakov”.

   • SIMON ROZIC

    …in zaščitenim medvedom kot stričku Kučanu!¨

  • jakob kovač

   Ti kar poslušaj radio ognjišče in moli za svojo bivšo rdečo dušo in za dušo bivšega komunista in pohodnika v jajce

 • Novakec1

  Rezultat tega pa je počefurjena slolandija.

  • Big Bird-Veliki Tič

   Foter ti je Bosanac :)

   • učko

    Če bi mu res bil, bi bil boljši človek, tako pa je “čistokrvni Slovencelj” !

    • JANEZ GUS

     Vidim,da se imate čefurji za nad ljudi.Svobodna vam je pot do Drine……..

     • Novakec1

      Lahko njim ko vladajo v slolandiji, sloovce pa be, be, be…

   • RATATA

    Super komentar! Je le ena napaka v njem. Foter mu je majka!

 • Povprečen Državljan

  Osamosvojitev Slovenije je dosegel celotni slovenski narod.To ni bil projekt nekaj posameznikov,ki si danes lastijo vse zasluge zanj.Nikoli več ne bomo tako složni,kot smo bili takrat.Pravoverna desnica na tem portalu to dokazuje iz dneva v dan.

  • JANEZ GUS

   Tisi,katerim samostojna Slovenija ni bila njihova intimna opcija,te pravice nimajo.—čefuri,rdečuhi,LGBT IN RAZNI TIČI.

   • Povprečen Državljan

    Tele primitivno.Tvoja intimna opcija je sovraštvo in primitivizem.

    • rrrrr

     Če zamenjaš svojilni zaimek v svoji samopredstavitvi z ,,moja,, bi se s tabo utegnil celo strinjati.

 • rabbit

  Iskrene čestitke ob najsvetlejšem dnevu, ko smo postali država, do domovine nam pa še kar nekaj manjka in to je naš cilj. Lep dan.

  • anzek

   ++++++, se pridružujem čestitki, dodal bi samo še temu primerno pesem Benjamina Ipavca, Domovini, ki je, vsaj po mojem, bolj primerna slovenska himna od obstoječe.

   Slovenski oktet-Domovini: https://www.youtube.com/watch?v=uVDnCE3sSLU

 • janez55

  Kake piše ta Jajo! “vstali smo in obstali”. On že ni obstal. Padel je že v Depali vasi.

 • Povprečen Državljan

  Pravoverni sledilci Velike vodje bi radi s svojimi ;intimnimi opcijami in figami v žepu; zjebali tudi osamosvojitev.Ne bo vam uspelo.

  • ZatonMesecnikov

   Tako imenovani “Uradni osanosvojitelji” danes zaničujejo osamosvojitev ter jokajo za golobradimi naborniki JNA.

   • janez55

    zato na jumbo plakatih objavljajo slike njihove predaje.

 • RATATA

  Po 28. letih še vedno nimamo Slovenske vojske na mejah.
  Tega ne pusti Milica, ki na kapah nosi kokoškasto kuro – obris Socialistične Republike Slovenije, ki se je osamosvojila z razglasitvijo na jutrišnji dan 26.06.1991 brez upoštevanja principov in pravil internacionalnega prava, kot tudi lastne temeljne ustavne listine ne.

 • učko

  Jah, mafija nam vlada in to komunistična mafija. Mogoče bo v prihodnosti kaj drugače. Mogoče nam bo vladala kitajska, ali pa ruska mafija, kaj pa vem. Ker taki pač smo.

 • učko

  Janša v svoji politični agendi itak nima nič pametnega, razen osamosvojitve, za katero si prilašča “ekskluzivne zasluge”, čeprav jih dejansko ni imel nič !!!! Nič pametnega ni naredu v času osamosvojitve !

  • ZatonMesecnikov

   Pomen Ivana janeza je globji, Zastopa namreč 70 let zatirane. Je edina prava opozicija NOB častilcem in prokomunističnim silam v Sloveniji.

   • Perkele

    Zastopa politično kontinuiteto komunistične partije. Z SD se borijo za glasove komunistov.

  • Spartan

   Dobro. Da ne boš, s svojo nežno ritko na varnem in toplem, kvasal samo negativizem, bodi še malo pozitiven. Bodi konkreten in iskren…
   Kdo pa, po tvoje, potem ima “V SVOJI POLITIČNI AGENDI največ pametnega” za pokazat in kdo je, po tvoje, imel največ POLITIČNIH “ekskluzivnih zaslug” za osamosvojitev Slovenije?
   Kdo od takratnih politikov je, po tvojem, “največ pametnega naredil v času osamosvojitvene vojne”?

 • RATATA

  ……. Nedokončana osamosvojitev.
  Za tem poimenovanjem se skriva marsikaj. Predvsem vse, kar vsebujejo uvodni citati. Udeleženci in posebej izvajalci usodnih dejanj pred četrt stoletja so sicer večino dogajanja pravilno ubesedili in dokumentirali – a ne zato, ker so natančno in popolno razumeli, kaj počno in kaj se dogaja. Splošno sprejeto in na internacionalni ravni verificirano – potrjeno dejstvo razpada SFRJ ostaja na pol poti.
  Nekaj podrobnosti:
  – TUL (temeljna ustavna listina) natančno določa okoliščine in stanje osamosvojitve RS; predvsem v besedilu v poglavju II, kjer je govor o mejah – posebej o meji med RS in RH, kjer piše. “ter meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvatsko v okviru dosedanja SFRJ.” Piše “V OKVIRU DOSEDANJE SFRJ”, ne piše npr. “meja med RS in RH.” Torej meja med osamosvojeno državo Republiko Slovenijo ni preprosto “dosedanja republiška razmejitev znotraj SFRJ”, marveč gre za mejo upoštevajoč vse relevantne okoliščine. Te pa so seveda vsem na očeh in zabeležene v ustreznih internacionalno pravno relevantnih dokumentih. Po domače povedano so to meje slovenskih dežel/držav, ki so se pod imenom “ZEMLJE države SHS” (tako je zapisano v dokumentu, ki ga je podpisal regent Aleksander Karadjordjević dne 1. 12. 1918 v Beogradu) “ujedinile” s Kraljevino Srbijo. Te slovenske dežele, ki so bile vedno države z vsemi internacionalnimi pravnimi atributi, so se natančno mesec dni prej, dne 31. 10. 1918, po celodnevnem zasedanju vseh slovenskih poslancev v stavbi parlamenta Vojvodine Krajnske v Ljubljani, združile pod oblastjo vlade v Ljubljani. Na podlagi ustavnega akta, Manifesta suverena Karla (vojvode/suverena vsake slovenske dežele posebej – prim. Cesarski patent 1804) z dne 16. 10. 1918 je bil namreč sprejet dokument, da “vlada v Ljubljani prevzema v vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah.” Na ta način je bila veljavno razglašena nova država – zveza slovenskih dežel. In ta država je mesec dni kasneje pod imenom ZEMLJE države SHS sestavila s Kraljevino Srbijo novo državo – zvezo – pod imenom Kraljevina SHS. Z izstopom iz te zveze, z razglasitvijo osamosvojitve dne 26. 6. 1991, je država, ki je nastala 1. 12. 1918 prenehala obstajati – je razpadla.
  O teh dejstvih pričajo relevantni dokumenti. Mnenja in interpretacije ne štejejo in v ničemer ne morejo predrugačiti resnice, da je država, ki je nastala z združitvijo slovenskih dežel in Kraljevine Srbije v dolgih desetletjih živela svoje življenje, spreminjala notranjo organiziranost, sistem, režime, ime, ni pa se zgodilo nič – in noben dokument o tem ne obstaja – kar bi spremenilo dejansko stanje stvari na internacionalno pravni ravni. Preprosto a do popolnosti natančno zabeleženo dejstvo, kdo je sestavil “Jugoslavijo”, ostaja: Zemlje države SHS in Kraljevina Srbija.
  Usodni pomen besed “zemlje države SHS” postane očiten ob branju celotnega dokumenta o “ujedinjenju”, kjer izstopa na videz manj pomembna podrobnost. Dokument je namreč sestavljen iz besedila, ki ga je prinesla v Beograd delegacija “Države SHS” in Zagreba, in se v njem ključne besede glasijo “da se Država SHS ujedinjuje sa Kraljevinom Srbijom”. Podpisani Aleksandrov odgovor – in zadnja beseda velja – pa vsebuje zgoraj navedno besedilo “ZEMLJE države SHS” namesto “Država SHS”. Regent se je namreč zavedal, da sme v imenu suverena svoje kraljevine sklepati dogovore izključno z enakovrednimi subjekti – državami, ne pa z nekimi tribalističnimi izmišljijami ali celo plemeni. Zgodovinsko spretno se je izognil škandalu, hkrati pa uradno dokumentiral evidentno pravno dejstvo – da so zvezo sklenile slovenske dežele/države in njegova država.
  Itd….
  http://www.domovinasospomini.eu/blog/2016/06/

 • Desnoklik

  Samo 30% ljubljančanov se je odzvalo pozivu?!?! WTF Rdeča Ljubljana?!?!

 • Novakec1

  Bi moral najt drugačno besedo “obstali” ker obstati na mestu ima čisto drug pomen, je pa v trenutni situaciji bolj na mestu, nas prehitevajo po levi, desni, spodaj, zgoraj… vsi po vrsti še kosovarji. Kritične poste pa hitro zbrišete ane.

  • učko

   Jah, nič se ni spremenilo, komunajzarji nam vladajo in tud v opoziciji sami bivši ali pa tudi aktualni komunajzarji: Jajo, Zver, miličnik Vinko itd.

   • rrrrr

    Učko, ti imaš bolj skromno bučko…

 • baubau

  Ob največjem Slovenskem prazniku se zahvaljujem in čestitam vsem,ki v srcu dobro mislijo. Posebno pa še enkrat hvala Ivanu Janezu Janši.

 • Ava

  Ni panike, ljudje se množično izseljujejo iz Slovenije, jasno je da to ni nova Švica. No tem starcem je tako ali tako vseeno, nagrabili so si že dovolj. Kdo bo financiral RTV in ostalo javno upravo v prihodnosti, ko bo vedno več nezaposljivega kadra pa bog ve.

  Sama danes praznujem s Slovenijo v srcu, se je pa za zamisliti, kakšno življenje vse čaka čez par let. Obstali bodo samo tisti pri koritu. Ko se gospodarstvo začne podirati, kratiti podjetniško svobodo, prirejati zakone za kriminalce, je to znak za alarm. Zapomnite si to. To je država samo za izbrance.

  Zadnje čase spremljam Slovenijo in evo kaj v njej vidim.

  Šolstvo: oprane glave,
  sodstvo: kriminal,
  zdravstvo: korupcija+ kriminal,
  sociala: ljudje z delovno dobo 40 let životarijo
  Delavske pravice: 415 EUR za poln delovni čas, z dodatkom do minimalca in ostalimi dodatki 700e. To ni vredno dostojnega življenja. Sem videla na lastne oči in temu težko verjela.

  Slovenija rine v železne čase, seveda, ker ta sistem ljudem še omogoča lagodno življenje. Ko bo zmanjkalo za podjetništvo in inovacije, oz. Ko bodo imeli pošteni delodajalci (verjemite da obstajajo) vsega dovolj, bo pa kriza. Upam in želim si, da ne.

  Tako da
  Lep pozdrav in lep dan vsem. Pa srečno Slovenija!

  • FORT WORTH

   Zaslepljenci pa vsega tega se opazili niso !
   Lep dan tudi tebi !!

  • RATATA

   Pa srečno Slovenija…., kjerkoli že si..! Če sploh?…

   • Ava

    Jaz sem ekonomska migrantka, to sem že povedala. Vračam se občasno v slo, spremljam stanje v Sloveniji, zgolj iz zanimanja.
    Lp.

    • RATATA

     Le Ava bodi! Ekonomska migrantka se prav nič lepo ne sliši!

     • Ava

      Ja, morda se res lepo ne sliši, ampak je pa resnica. Če zanikam, da sem ekonomska migrantka, potem zanikam tudi od kod prihajam :)
      Tako da vedno jasno povem kdo sem in od kod. :)
      Lp

  • jakob kovač

   Bo Janezek prevzel oblast bo teklo mleko in se cedil med

   • Ava

    Jakob Kovač, nikjer nisem omenila gospoda Janše, tudi nisem njegova pristašica. Očitno ste ravno vi tisti pri koritu, da vas je zadel moj post.
    Pa lep večer vam želim. :)

 • FORT WORTH

  Danes je moj dan… SRECNO VSEM !!
  https://m.youtube.com/watch?v=_YZncLUvSSc

 • Hamid Begic

  Danes me je pred vrati pričakal paket…… WC papir na katerem je narisana SLO zastava… Hahhaha…. Veselo na delo.. :)

  PS: Sere mi se od tega “praznika” in…..seveda, največ…..od Janše in Co. :)

 • RATATA

  To kar imamo je bil vrhunec na poti propada, ki se že pospešeno dogaja.
  RS kot temeljna organizacija združenega dela (TOZD), ki je 26.06.1991 zaokrožena v socialistični RS d.o.o. zapustila Sestavljeno organizacijo (SOZD/SFRJ) se pospešeno vrača v SOZD poimenovan Zahodni Balkan.
  Tako hočejo Veliki in za uresničitev Plana skrbijo z nastavitvami pravih realizatorjev – küćanov!

 • Hamid Begic

  Da je Slovenija, danes svobodna je zasluga Kučana…… največ pa seveda, Miloševiča, kateri je dal Sloveniji prosto pot. :)

  PS: Vi pa spet po svoje. :)

  • JANEZ GUS

   Begić,zopet si si ga kar sam usekal.

 • Vojvoda Šarec.

  Osamoprisvojitelji državnih podjetij in bank.

 • Imperial Commando

  Leftardi bodo danes delali nadure,toliko laži kot jih imajo danes za napisati nimajo v celem letu.

  Vsem normalnim pa srečen DAN DRŽAVNOSTI.

 • FORT WORTH

  ZIVEL PRVI OSAMOSVOJITELJ SPOSTOVANI GOSPOD JANEZ JANSA !
  SVOBODA SLOVENIJI – SVOBODA DEMOKRACIJI !!

 • Povprečen Državljan

  Osamosvojil se je slovenski narod.Vsak posameznik tega naroda je dal svoj prispevek k temu.To je bila dolžnost vsakega od nas.In za to ne potrebujemo medalj. Zahvalimo se samemu sebi.Medalja nam je Slovenija.Da si Pravoverni posamezniki zdaj pripisujejo edine zasluge za to,je skrajno sprevrženo in zaničevanja vredno.

 • rubec

  ŽIVEL JANEZ JANŠA. ČE OBSTANEMO, SE GA BODO KOT TVORCA SLOVENIJE SPOMINJALI VSI BODOČI RODOVI. NA VEKE VEKOV AMEN ALI PA RUBEC. PO ŽELJI.

 • Brezno

  A se ni ivan pogumni skrival v kleti nekega doma?

  • rubec

   Če si to od tvojega fotra zastavnika slišal, bo že držalo.

  • Hamid Begic

   Ja…. True story! :)

   PS: Skupaj z generalom vseh generalov Krkovićem (zrihtal borčevsko pokojnino 12-letnemu sinu…domoljub nimaš, kaj). :)

   • piki

    …pol se pa razburjajo,ker je en dvanajstletni partizanski kurir,ki je imel srečo,da je preživel, dobil partizansko penzijo….no,vse ostale(penzije partizanske) imajo tisti,ki so se vso drugo sv.vojno skrivali,(oziroma zdaj njih potomci)…kakor štab,pa poveljstvo,pa take,pa to

   • rabbit

    Samo ne vem zakaj Krkovičev sin še vedno hodi v službo, če ima borčevsko penzijo za katero vesta samo Mitja in Tit.

 • piki

  ..bojda je bil edini ,pravi in pogumni vojščak med osamosvojitelji….bavčar

 • piki

  ..naslov pa tak,kot bi ivan bil zevs

 • piki

  ..sam proti armiji yuge…stal in obstal….narod pa čez mejo v avstriji,italiji,švici in argentini

  • Nata

   Kdaj pa ?? Leta 91 ? Tisto ni bil narod, ampak oni, ki so si potem zasluge in narod prisvojili !! Zgodovina, piki, zgodovina !!

   • piki

    …sej,Nata…zgodovina….10 njih je osamosvojilo slovenijo?…dej no…narod je bil tisti,ki je na terenu osamosvajal….pika..

    • Nata

     No, že. . . že. . . . a tudi narod je bilo potrebno voditi. Tisti načrt z onemogočenimi vojašnicami pa tudi ni od muh. Smo pač imeli srečo, da mladina in njihovi starši, ki je služila v Sloveniji , še ni bila tako ” osveščena “.

     • piki

      …vojak izpolnjuje ukaze….vse kar so si pa tisti malinovci želeli…ti ni šlo nič na jok,ko si jih gledala po tv…..je bilo pa to,da so si pa samo na varno želeli in njihovi starši zanje enako……se strinjam;je treba ljudi voditi in jim prizmnati slavo in pogum…ne pa,da beremo take bedaste naslove….janša je osamosvojitelj…bla,bla….brez ljudi ??!!

     • Nata

      Vendar imajo , oz. so vsi ti ostali NN, kot praviš imeli možnoat včlaniti se v kakšno organizacijo .
      Ker pa je pri nas vse postavljeno na glavo, so se tudi veterani znašli pod Lipičevo komando.

 • piki

  ..mater….ampak je res….obstali smo…..albnija nas je že prehitela…..po desni

  • branči

   tvoji soradnjaki! kqwa se repenćiš, v resnici si pa doživel tri orgazme!

   • piki

    …sedi na kurac…branči

 • Borut Stari

  Osamosvojili ste Slovenijo z eno veliko napako. Niste države osvobodili.Vladajo nam derivati kontinuitete.

 • Nata

  ? ? ? ? Stati inu obstati ?? No ja, zakaj pa te Trbarjeve besede ? Mi ni všeč.
  Uporabil jih je tudi tov. Brglez in od takrat mi gredo na jetra !!
  https://www.rtvslo.si/slovenija/brglez-protestantski-ocetje-so-zasluzni-da-smo-stali-inu-obstali/436612
  Se pa še komaj držimo. Z vsemi štirimi, da nas ne odplakne rdeča nesnaga !!

 • Luckyss

  “Osamosvojitelj” Janša ob 28. obletnici slovenske samostojnosti in neodvisnosti: “To so bili tedni, dnevi in ure v juniju in juliju 1991, ko je bilo dobesedno vse na kocki! Vstali smo in obstali!”…

  Glede na avtorja oziroma plagiatorja, bi se te besede morale prevesti nekako takole…

  “Mi, ki smo se deset dni skrivali po kleteh smo hoteli kockati s tujimi življenji in “užgati” po ljubljanskih kasarnah, kar bi ob povratnem ognju in nekaj tisoč žrtvah dalo vtis prave vojne…Žal poveljniki TO tega ukaza niso upoštevali tako, da smo lahko edini vtis naredili tako da smo “sklatili “Slovenca, ki je hotel “gazelo” pripeljati v posest naše vojske…Smo pa vas seveda rešili mi in ne policisti in pripadniki TO na terenu..
  Slava nam !!

  • macon

   Slovenec, ki je peljal gazelo slovenski vojski jo je slučajno peljal ravno čez center Ljubljane, ker ni imel nobene druge variante. Ne, to pa sigurno ne.

   Skrivanje v kleti je bilo koordinacija in organizacija iz komunikacijskega centra, ampak ti si bolj “pristen” človek in si vojsko predstavljaš kot juriš tifusarjev na Neretvi, ko posledično vsi popadajo v kanjon.

   Oziroma kot juriš neandertalcev s kamni in gorjačami, ki jih nujno vodi alfa neandertalec, ki poleg tega, da ima najbolj nabrekle bicepse še najbolj nemarno kruli. :)

   Kuži, tebi je garaža res pustila posledice. :)

   • Luckyss

    To smo že včeraj dodobra obdelali…Osebno bi, če bi imel dogovor o prebegu, izkoristil ravno to dejstvo, da preleti nad Ljubljano niso dovoljeni in bi pristal nekje v Rožni Dolini…saj so bili vsi tisti, ki odločajo o sestrelitvi neoboroženega helikopterja obveščeni o nameri Mrlaka..
    No, saj je pristal s pomočjo nekoga, ki se mu je zdelo to potrebno zaradi tega, da pokažemo da imamo dve raketi zemlja zrak..In ne mi spet jamrat, da nihče ni vedel kdo je v helikopterju ker je bil let najavljen in odobren…”prevoz kruha v vojašnico na Vrhniki”
    To bo za danes dovolj z moje strani saj sem že včeraj ugotovil, da je razlaganje dejstev vam ovcam enak izziv kot naučiti prašiča Koran na pamet…

    • piki

     ..zakaj bi pa naj prašič znal koran na pamet… :-)…saj ni neumen

     • Luckyss

      Zato ker muslimani ne jedo svinjine in bi ga moralo to zanimati ;)

    • macon

     Dosti, da oni z raketo ni vedel kdo kaj prevaža oziroma si siguren, da je vedel? Mrlak je imel v helikopterju še enega Jugoslovanarja, bi mu oni sploh dovolil prestopiti k TO? Zakaj pa bi pristal v Rožni dolini, zakaj pa ne raje nekje na robu Ljubljane kjer je tudi več odprtih površin?

     Premleli smo, da je oni, ki ga je zbil, imel vso pravico in tudi dolžnost to storiti. Dosti slabo za pilota, da ni vedel, da se mu to lahko zgodi.

     • Vojvoda Šarec.

      Pilot je bil v primerjavi z neizkušenim Janšo, Krkovičem…;vrhunski častnik. Škoda ga je, ker bi bil kvaliteten inštruktor v slo vojski.

     • macon

      Ne vem, kaj točno so se šli. Bojda se je dogovarjal za prestop. Bral sem, da naj bi bili vsi slovenski piloti v enem času hkrati v zraku in takrat prestopili skupaj s stroji ampak to je navadna neumnost, ker tudi JLA ni bila tako nesposobna, da bi dopustila vse slovenske pilote hkrati v zraku, čeprav je bila dosti.

      Verjamem, da so bili eni pri raketah in so zbili helikopter, ko so ga zagledali, ker so imeli take ukaze. To ni bil noben zločin, ker je letel vojaški helikopter z oznakami. Nadaljno levo napletanje je v funkciji zaničevanja osamosvojitve in samostojnosti Slovenije.

      Na Slovenijo se levi skrajneži odkrito poserjejo, hkrati pa jim mora dajati čim več.

  • piki

   …stons je bil zraven in je o tem veliko pisal…NIHČE ga ni tožil

  • NoName

   Ti si bil takrat najbolj aktiven, kot tu na forumu.
   take kot si bi morala država izgnati iz države, lahko te je sram.

   • stajerc5

    Takih lenuhov in barab se “rodzena zemlja” ne vzame nazaj!

  • Olga101

   Kučan Goebbelsov agitprop!

  • tohuvabohu

   Saj ne rabimo prevajalca. Sploh pa ne takega kretena, kot si ti.

 • Povprečen Državljan

  Zakaj je DEMOS razpadel?

 • učko

  Osramotitelj JaJo, komunistični povzpetnik se trka po prsih!

  • Olga101

   Mislite brezjajota iz Murgel, ki si želi postati osamosvojitelj, čeprav je v času vojne driskal v Ameriki, izdajalec?!

  • branči

   sem gledal partizanske filme na MMC, ki so jih predvajali v čast održavnega praznika! so že takrat preroško vedeli, kdo je resnični osvoboditelj SLO!

 • Olga101

  Globok poklon in hvala osamosvojiteljem! Živela svobodna in bogata Slovenija! Živel Janez Janša!

 • Tedo Medo

  Vsak dan vidim, da je nova24tv Janšev izdelek, torej nič bolj nevtralen medij kot rtvslo in pro plus.

  V samostojni Sloveniji so na boljšem samo politiki, kriminalci in delavci v javnem sektorju. Vsi drugi so na slabšem.

  • Ava

   Z drugim delom tvoje objave se zelo strinjam. Pa veš kaj, s prvim tudi :). Zakaj? Zato ker je PRAV in demokratično, da lahko spremljamo medije, ki so naklonjeni levi ali desni opciji.
   Moti me, da je državna RTV daleč od neodvisne, svobodne, demokratične televizije. Ker je javna.

   Pohvala, da se je sploh ustanovila novatv in ta portal, da lahko beremo še druge zgodbe, ne samo levičarske. Pa verjemi, nisem za desne, še manj leve. :) Vsaj ne v oblikah, kot sta trenutno v Slo.

  • herman

   Nova24 ni Jajotov izdelek ampak njegov iztrebek.

 • Janez Kepic-Kern

  VSEM PRAVIM SLOVENSKIM – OSAMOSVOJITELJEM
  IZ
  VOJNE Z T.I. JNA OZ. JLA LETA 1991
  IZZ
  SRCA — HVALA
  OD JANEZ KEPIC-KERNA – V MOJEM IMENU
  IN
  V IMENU MNOGIH SOVENCEV ! L.R. Janez Kepic-Kern KOMENDA

 • xtc

  Jep!
  Samo sinčku mađarskih romov pa to definitivno ni bila njegov država in intimna opcija njemu srce bije za intimno opcijo SFRJ in Titeov “štul”,hvala bogu bo Matilda preje uredila z njim kor je prav.

 • Black_hawk

  Janša naj čimprej izvede tisto, za kar smo ga izvolil, že drugič zaporedoma, počasi se bom naveličal stati inu obstati.

 • Black_hawk

  Kaj dela muftija v prvi vrsti na proslavi, ku ne zna nobeden povedat kar mu gre?

 • terminalar

  Izdajalec naroda ne poje himne!

 • Janez Kepic-Kern

  PRIJATELJI, PODPORNIKI RADIA “OGNJIŠČE”
  SMO DANES IMELI
  ZELO LEPO – POČASTITEV – DNEVA DRŽAVNOSTI NAŠE R. SLOVENIJE
  V
  ARBORETUMU – VOLJČJI POTOK ! Pri Radomljah oz. pred Kamnikom.
  Bila je res lepa
  prireditev – v lepem okolju – tega zelo znanega parka oz. botaničnega vrta.
  Nadškof A.STRES
  JE IMEL – ODLIČNO, RES SMISELNO – PRIDIGO,
  VODIL JE PA TUDI
  SV. MAŠO
  – V NARAVI TEGA PARKA.
  Udeležencev nas je bilo – zares veliko, več sto,verjetno cca tisoč ljudu.
  Dober pevski zbor
  KRILA
  in PRIFARSKI MUZIKANTJE – so bili- odlični. Res lepo je bilo. L..R. JANEZ K. KERN KOMENDA