fbpx

[Video] Pohod za življenje napadle pripadnice Antife!

Pripadnice Antife in zagovornice smrti so potem, ko so jih obkolili varnostniki in jim preprečili stik z udeleženci Pohoda za življenje, začele napadati (foto: twitter)

V soboto, 3. oktobra 2020 se je na Pohodu za življenje 2020 v Ljubljani navkljub obupnemu vremenu in nalivom dežja zbralo okoli 500 ljudi. Organizatorji pohoda so predstavili deklaracijo za življenje. Njeni podpisniki se zavzemajo za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. Pri tem so poudarili, da je pravica do življenja temeljna pravica, ki jo ščiti slovenska ustava, ne da bi razlikovala rojene in nerojene otroke. A sporočilo ni naletelo na odobravanje vseh. Shod se je namreč znašel na udaru peščice radikalk, po poročanju novinarja Nova24TV naj bi šlo za odred Antife, ki so se celo spustile v spopad z varnostniki, potem ko policija ni želela ukrepati in jih ločiti od podpornikov pravice do življenja.

“Čudovit Pohod za življenje. 500 navdusenih udeležencev! Mladi, družine! Držimo razdaljo. Vse v skladu z navodili NIJZ. Prihodnost nerojenih otrok je svetlejša,” je okoli pol dveh v soboto, 3. oktobra na Twitterju zapisal predsednik Glasu za otroke in družine, Aleš Primc.

Pri tem je Primc še posebej izpostavil napore ekipe, ki je shod organizirala z Uršo Cankar Soares na čelu in dodal, da so vsi največji mediji v državi proti nerojenim otrokom “izvedli sovražni molk”.

Veliko dlje od samo sovražnega molka pa so šle podpornice splava. Po tridtvah novinarja Nova24TV Luke Svetine so shod za življenje  s svojimi izpadi motile pripadnice Antife, ki so goreče vzklikale: “Ven iz moje maternice!”

“Zagovornice splava so zagovornikom življenja poskušale blokirati pot proti Prešernovem trgu,” je v nadaljevanju poročal Svetina. “Ker policija ni ukrepala, so dekleta z rokami ogradili redarji, da bi se ljudje lahko podali na trg.” Zagovornice smrti nerojenih otrok tega niso mirno požrle, varnostnike so začele napadati, prišlo pa je tudi do prerivanja.

Pohod za življenje 2020 so organizatorji pripravili pred samim začetkom Tedna za življenje znotraj Katoliške Cerkve, ki se bo pod geslom “Da bi si bili dobri sopotniki na poti v prihodnost” začel v nedeljo, 3. oktobra in trajal do 11. oktobra.

Po mnenju Primca Pohod za življenje 2020 daje veliko upanje nerojenim otrokom v Sloveniji. Še posebej, ker je bilo med udeleženci shoda videti pripadnike obeh spolov in vseh generacij – od najmlajših, do najstarejših. Edino z vzgajanjem kulture življenja, pa je možno nebogljeno življenje še nerojenega otroka tudi ustrezno zaščititi.

Deklaracije ZA življenje

Slovenija se bliža 70. obletnici uzakonitve splava (to bo leta 2022). Spominjamo se več kot sedemsto tisočotrok, ki so izgubili življenje v postopkih splava, ter njihovih ranjenih mater in očetov. Hudo nam je za izgubo generacij talentiranih deklet in fantov, ki niso mogli uresničiti svojih življenjskih priložnosti. Ob tem se zavedamo, da moramo posamezniki in družba imeti do njihovih mater, očetov, starih staršev, bratov in sester odnos najglobljegačloveškega sočutja.

Ne moremo si več zatiskati oči in molčati. Nekaj je treba storiti, zato spodaj podpisani izjavljam:

  1. Vsi rojeni in nerojeni otroci imajo enako človeško dostojanstvo in pravico do življenja, ne glede na spol, starost, telesne sposobnosti, zdravstveno stanje in materialni položaj staršev.
  2. Pravica do življenja je temeljna pravica, ki jo ščiti slovenska ustava, ne da bi razlikovala rojene in nerojene otroke. Zavzemam se za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti.
  3. Sočutna obravnava nosečih mater in vsestranska pomoč tistim v stiski mora postati ključna naloga zdravstvenih, svetovalnih in socialnih ustanov. Država mora podpirati civilnodružbene organizacije in skupine, ki predano pomagajo nosečim materam v stiski. Vzgojo za sočutno pomoč in podporo nosečim materam v stiski je potrebno vključiti v šolske programe na predmetni stopnji osnovne šole in v srednji šoli.
  4. Splav odvzame življenje nedolžnemu otroku in pomeni hudo nesrečo za njegovo mamo, očeta in celotno družino.
  5. Splav ruši splošen človeški čut za sočutje, solidarnost, svobodo in enakost, ki tvorijo zdravo in pravično družbo.
  6. Prepričan/a sem, da je sočutje edini pravi način odnosa do mater in vseh, ki jih je splav prizadel ter žalujejo zaradi izgube nerojenega otroka. Zato jim moramo biti posamezniki in družba v oporo.
  7. Slovenci smo majhen in ogrožen narod, a dovolj bogati, da lahko omogočimo življenje vsem približno štiri tisočnerojenim otrokom, ki vsako leto umrejo v naročenih splavih po slovenskih bolnišnicah. V svetu poznajo številne rešitve za zaščito življenja nerojenih otrok. (http://24kul.si/drzava-mora-zagotoviti-ukrepe-za)
  8. Želim si takšne države in prizadeval/a si bom za Slovenijo, v kateri bodo vsi nerojeni otroci lahko zagledali svetlobo sveta, upihnili prvo svečko na rojstnodnevni torti, itn. …

Tako bo Slovenija postala prijazna vsem državljanom in imela možnost dolgoročnega in uspešnega razvoja.

V času epidemije se še bolj zavedamo vrednosti vsakega človeškega življenja in se ga trudimo braniti in ohraniti. Prav bi bilo, da bi se v tem času povečalo tudi zavedanje o izgubljenih 4000 življenjih nerojenih otrok vsako leto ter o trpljenju njihovih mater in očetov v stiski, za katere kot država in družba naredimo veliko premalo. Naj čas epidemije prebudi v nas solidarnost in sočutje tudi do nerojenih otrok, ki so najbolj nemočni med nami.

Urša Cankar Soares,
za Organizacijski odbor za pripravo “Pohoda za življenje 2020”

 

Ivan Šokić