fbpx

[Video] Politični analitik Bernard Nežmah: Opozicija je močna natanko toliko, kolikor ima glasov v parlamentu in nič več

Bernard Nežmah (Foto: Youtube)

Opozicija je toliko močna, kolikor ima glasov v parlamentu. močnejša kot je sedaj, tako ali tako ne more biti, ob danem številu glasov. To z jačanjem opozicije nima nič, njena glavna silnica je osvajanje medijskega prostora,” je pojasni politični analitik Bernard Nežmah v oddaji Tema dneva. In dodal, da so si na ta način kupili vstopnico pod močnejše žaromete, svoje očitke vladi namreč sedaj lahko sporočajo v televizijskem najbolj gledanem terminu.

Spomnimo: Ta teden je Jože P. Damijan predstavil iniciativo, ki so jo pripravili nekateri predstavniki slovenske družbe, kot so na primer Spomenka HribarBoris A. NovakArjan Pregl in Slavko Splichal. Pobudniki za koalicijo ustavnega loka so zapisali, da so “trdno prepričani, da je potrebno ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Republike Slovenije v iliberalno demokracijo in pot brez povratka.” Pobudo so javno podprli tudi Marjan Šarec, Tanja FajonLuka Mesec in Alenka Bratušek. Omenjeni naj bi se zbrali okoli Damijana, ki ga omenjajo kot možnega kandidata za mandatarja tehnične vlade.

O tem ali združevanje štirih opozicijskih strank okoli Damijana pomeni, da imajo zdaj neko skupno izhodišče, da vzpostavijo bolj močno opozicijo, je spregovoril sociolog in politični analitik Bernard Nežmah. Osnovna ideja oblikovanja koalicije ustavnega loka je namreč da stranke LMŠ, SD, Levica, SAB vzpostavijo alternativo aktualni vladi. Vendar pa je treba omeniti, da za izglasovanje konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše rabijo dovolj glasov v Državnem zboru, za kar jim manjka najmanj sedem poslancev. Marjan Šarec je sicer ob predstavitvi ustavnega loka povedal, da se že zelo dolgo pogovarjajo o tem, kako prekiniti obstoječo situacijo, kar je pritrdila tudi Tanja Fajon z besedami, da kot opozicija lahko zdaj delajo skupaj na tem projektu, katerega cilj je, zamenjati vlado. “Naš cilj je dati SMC-ju in DeSUS-u možnost, da skoči s tega vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo,” je še dejala Alenka Bratušek.

Ustvarjanje medijskega psevdodogodka, glasov pa premalo

To je normalno, če je več strank, ki se borijo za volilne glasove, morajo biti v nekem permanentnem konfliktu,” je pojasnil  Nežmah in dodal, da so te štiri stranke sedaj ustvarile videz enotnosti, vendar pa je to povsem irelevantno. Konstruktivna nezaupnica namreč zahteva ime in šestinštirideset glasov. “Načeloma niti niso še prišli do imena človeka, ki bi bil kandidat za zmago na tej nezaupnici in v tem smislu sem jaz bolj presenečen nad tem ustvarjanjem medijskega psevdodogodka. Če napoveš, da boš naredil konstruktivno nezaupnico, je seveda prva pomembna stvar to, koliko imaš glasov. Če jih imaš dvanajst, te ne bo nihče resno vzel,” je razložil sociolog.  Po njegovih besedah je vsekakor obvezno medijsko vprašanje, koliko glasov imajo. Če jih imajo na primer devetintrideset, lahko dobijo v šestnajsti minuti oddaje minuto pozornosti, kaj več pa se nima smisla s tem ukvarjati. “Ali imaš glasove ali jih pa nimaš,” je bil jasen.

Foto: Twitter

Voditelj oddaje Luka Svetina je še omenil komentar Janše, da gre za norčevanje iz ustavne ureditve in slovenskega jezika, ker bi za poimenovanje “ustavni lok” že po definiciji morali imeti dvotretjinsko podporo volilnega telesa. Nežmah se je strinjal, da ima premier na semantični ravni prav, a na pragmatični gre predvsem za to, da so si ustvarili ime. Če ima ta projekt ime, mi to govori, da gre za dolgotrajen projekt, do katerega sicer zlepa ne bo prišlo, bomo pa lahko imeli nekaj mesecev ta poskus kot osrednji faktor, je tudi pripomnil in obenem spomnil, kako je potekala konstruktivna nezaupnica, ki so jo leta 1992 izglasovali proti Lojzetu Peterletu. S podporo nekaterih strank Demosa, je takrat za osem mesecev vodenje vlade prevzel Janez Drnovšek. Osem let kasneje pa je bila tudi njegovi vladi izglasovana nezaupnica. V ostalih primerih opoziciji ni uspelo zbrati zadostnega števila glasov.

Opozicija naj bi računala tudi na to, da bo Karel Erjavec, če bo izvoljen za predsednika DeSUS-a, odpeljal poslance ven iz koalicije, vendar pa je vprašanje kako realna je ta možnost. Če odide pet poslancev DeSUS-a, jih imamo štiriinštirideset, stvar je vprašljiva, je pojasnil Nežmah. “Zanimivo je pa to, da imamo sedaj permanentni volilni spopad, kar je sicer bolj značilno le za čas ob volitvah. Zdaj pa je vsak hip ključna misel, kako mora vlada pasti in kako bi lahko padla. Imamo permanentno stanje volitev oziroma izredno stanje volitev,” je sklenil pogovor Nežmah.

Sara Bertoncelj