fbpx

[Video] Ponoreli proticepilci vdrli v prostore RTV!

Foto: RTV

Protestniki so z današnjim nasilnim vdorom v prostore Televizije Slovenija grobo zlorabili pravico do miroljubnega protestiranja. Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje,” so se na incident vdora proticepilcev, med katerimi je tudi kontroverzni pojoči major Ladislav Troha, odzvali v vodstvu RTV.

V petek okoli 20.30 je skupina okoli 20 protestnikov vdrla v stavbo Televizije Slovenija, pri tem pa jim je uspelo priti celo v studio informativnega programa. Sodeč po fotografijah je bilo dogajanje napeto in nevarno, posredovati so morali policisti, opremljeni s polno bojno opremo.

V vodstvu RTV Slovenija najostreje obsojajo včerajšnje dejanje, pri tem pa bodo uporabili vsa varnostna in pravna sredstva, da se tovrstni incident ne bo več ponovil. “Ob tem od vseh institucij pričakujemo, da se bodo na današnji incident ustrezno odzvale in preprečile, da bi se kaj takega ponovilo,” so se na incident protestnikov, ki pred nacionalnim medijem protestirajo že štiri mesece, odzvali v vodstvu RTV.

Troha in njegovi zanikovalci virusa bivakirajo pred RTV že več mesecev
RTV Slovenija je po mesecih nadlegovanja s strani protestnikov t. i. gibanja OPS danes postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada. Protestniki, ki že mesece bivajo pred stavbo Televizije Slovenija in nadlegujejo naše zaposlene ter goste, so nocoj vdrli v glavno stavbo RTV Slovenija in ogrozili varnost zaposlenih. Posredovala je policija in protestnike odstranila iz prostorov.

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več, ljudje stojijo in na prostem

Na RTV Slovenija spoštujemo ustavno pravico do svobodnega izražanja, vendar se zavzemamo, da komuniciranje poteka na dostojen način. V teh mesecih so protestniki svojo voljo izražali povsem neprimerno, žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTV Slovenija ter motili delovne procese. V vodstvu smo zato uporabili že veliko uradnih poti, med drugim podali številne prijave na policijo in Inšpektorat Mestne občine Ljubljana, da bi zaščitili javni interes in poslanstvo našega medija, predvsem pa naše zaposlene in obiskovalce obvarovali pred morebitnimi nepredvidenimi dogodki. Pravega odziva pristojnih ni bilo,” so zapisali.

Napad, ki so ga danes doživeli na RTV Slovenija, po njihovem ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije. Vsaka demokratična družba mora imeti do tovrstnih incidentov ničelno stopnjo tolerance. Spoštujemo svobodo govora, od vsakogar pa zahtevamo, da spoštuje našo dolžnost profesionalnega dela, osnovne civilizacijske norme in temeljno pravico naših zaposlenih do osebnega dostojanstva, integritete in varnosti.

Sara Kovač