[Video] Pred 30 leti je SV začela s 300 naborniki – to število je ponovno dosegljivo! “Dragi mladi, vrata SV so na široko odprta!”

Foto: (Posnetek zaslona)

“Dragi mladi, vrata Slovenske vojske so na široko odprta,” je dejal minister za obrambo Matej Tonin in povabil, da se čim več kandidatov pridruži že to poletje. Dneva usposabljanja se je udeležil tudi sam, pridružili pa so se tudi nekateri novinarji – in navdušenje je bilo veliko. Vstopna starostna meja se je sedaj zvišala na 30 let, po novem bo lažji tudi prehod med statusi – tako bodo prostovoljci lahko postali pripadniki stalne sestave med samim usposabljanjem. Novost je tudi krajši, strnjen in optimiziran program. Minister je poudaril, da je to program, ki pripomore tudi pri osebni rasti. “Zadovoljen vojak je najboljši promotor Slovenske vojske,” je poudaril minister in povabil, da se na prostovoljno služenje vojaškega roka, do 20. junija, prijavi čim več kandidatk in kandidatov.

V vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi je pred dnevi prisegla nova generacija kandidatov za vojake, ob čemer je minister za obrambo Matej Tonin  ponosno dejal: “Vi ste prihodnost Slovenske vojske, to mislim strogo resno. Od vas je odvisno, kako se bo Slovenska vojska v prihodnosti razvijala. /…/ Vojska je garant miru in stabilnosti. Z vami bo Slovenija varnejša.” V veščinskem centru je minister skupaj z načelnikom generalštaba Slovenske vojske Robertom Glavašem pospremil zaprisego 58 kandidatov, ki so se usposabljali v izjemno težkih covidnih razmerah. Med kandidati je bilo tudi 11 uspešnih kandidatk. Tonin je spomnil tudi na bližajočo 30. obletnico naše domovine in na to, da je Slovenska vojska njen konstitutiven element. Brez obrambnih sil, brez takratne Teritorialne obrambe, Republika Slovenija danes ne bi bila samostojna. Vojska pa je tudi danes garant miru in stabilnosti.

Podpolkovnik Iztok Stavanja je tudi za novinarje prikazal usposabljanje v veščinskem centru, kar je vstopna točka v Slovensko vojsko. Poudaril je tudi, da vsaki nalogi podajajo smisel – torej ne gre za usposabljanje, kot so ga nekateri poznali še iz časov Jugoslovanke vojske, ko je šlo pogosto za podrejanje vojakov in za zahteve po opravljanju nesmiselnih nalog. Število prijav se je povečalo za kar 400 odstotkov – kar pomeni, da je bila prenova vojaškega usposabljanja uspešna in da je pritegnila mnogo mladih. Slovenska vojska do 20. junija še vedno sprejema prijave na prostovoljno služenje vojaškega roka, ki bo potekalo v treh vojašnicah, in sicer v Vipavi, na Bohinjski Beli in v Murski Soboti. V prenovljenem programu se bodo kandidati in kandidatke spoznali s številnimi veščinami, kot so gasilske veščine in tečaj cestno prometnih predpisov, predvsem pa se bodo spoznali z vojaškim načinom življenja.

Zadovoljen vojak je najboljši promotor Slovenske vojske
Predvsem so to visoko motivirani mladi, ki so domoljubi, je o vojakih in vojakinjah še povedal minister. Imajo veliko znanja, predvsem pa imajo strastno željo po tem, da se dokažejo in to je tisti glavni motor, ki bo Slovensko vojsko gnal tudi naprej v prihodnosti. Sta pa za razvoj vojske pomembni dve zadevi, ena so kadri in druga so finance. “Vendarle nam je v preteklem letu s sedanjo vlado uspelo zagotoviti dolgoročen in stabilen vir, ki bo omogočal modernizacijo Slovenske vojske  – a brez kadrov nam tudi to nič ne pomaga. Zato je zelo pomembno, da dobivamo tudi nove mlade,” je poudaril Tonin ter izpostavil, da z vrsto ukrepov izboljšujejo položaj vojaka – zadovoljen vojak je namreč najboljši promotor Slovenske vojske.

Sara Bertoncelj