[Video] Predsednik Komisije RS za medicinsko etiko dr. Božidar Voljč: Reči da koronavirusa ni, je približno isto, kot reči da je Zemlja ploščata!

Predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Božidar Voljč (foto: STA)

V prostorih zdravniške zbornice Slovenije je potekala novinarska konferenca Slovenske medicinske akademije. Na njej so spregovorili o smiselnosti in učinkovitosti ukrepov za preprečevanje Covida-19. “Pojavljajo se dvomi, ali je ta bolezen sploh neka resna zadeva, morda kakšna gripa, kar seveda ne drži,” poudarjajo strokovnjaki in še povedo, da lahko bolezen pusti trajne posledice. Pred epidemijo se bomo lahko rešili le, ko bo dostopno cepivo. Do takrat pa strokovnjaki poudarjajo, da je zaradi varnosti potrebno nositi maske, si redno umivati roke in ohranjati fizično razdaljo.

V večinskih medijih so se v zadnjem času pogosto pojavljali namigi, da je koronavirus fikcija in da je to zgolj gripa, a so strokovnjaki jasni. “Pojavljajo se dvomi, ali je ta bolezen sploh neka resna zadeva, morda kakšna gripa, kar seveda ne drži. Svetovni podatki kažejo na to, da je bolezen relativno zelo kužna, z veliko umrljivostjo, predvsem pa z dolgoročnimi posledicami,” je poudaril predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš.

“Govorjenje o tem, da ga ni, je približno zame isto, kot tisti, ki verjame da je zemlja ploščata,” je povedal Božidar Voljč, predsednik Komisije RS za medicinsko etiko. Kot so strokovnjaki jasni, si pred koronavirusom ne moremo zatiskati oči. Predvsem pa celo strokovnjaki priznavajo, da je nemogoče napovedati, kaj nas čaka čez nekaj mesecev.

“Kaj se bo zgodilo pozimi, pravzaprav lahko samo rečem, da delim skrb, tako kolegov klinikov, kot kolegov virologov po vsem svetu, kjer še nisem srečal nikogar, ki ne bi bil res zaskrbljen,” pa je povedal Miroslav Petrovec , ki je predstojnik Inštituta za mikrobiologijo ljubljanske medicinske fakultete. To je tudi eden izmed razlogov, da si strokovnjaki želijo, da ukrepi za preprečevanje širitev okužb s koronavirusom ostanejo v veljavi še naprej.

Novinarska konferenca Slovenske medicinske akademije o smiselnosti in učinkovitosti ukrepov za preprečevanje Covida-19. Predstojnik Instituta za mikrobiologijo ljubljanske medicinske fakultete Miroslav Petrovec (Foto: STA)

“Trenutno smo v nekem valovanju, ki nas bo spremljalo daljši čas, dokler ne bomo uspeli presekati pandemije z enim res učinkovitim cepivom, manj verjetno z zdravilom. Oziroma po nekem času, ko po naravni poti te epidemije izzvenijo,” je poudarila Bojana Beović, vodja strokovne skupine za Covid-19  pri ministrstvu za zdravje. Beovićeva je ob tem še pojasnila: “Nikakor pa se ob vsem tem času ni dogajalo, da bi vlada želela uvesti strožje ukrepe, kot bi bili strokovno utemeljeni.”

Novinarska konferenca Slovenske medicinske akademije o smiselnosti in učinkovitosti ukrepov za preprečevanje Covida-19. Vodja strokovne skupine za Covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović (Foto: STA)

Franc Strle pa opaža, da stanje družbe v povezavi z novim virusom ne gre v pravo smer. “Bojim se, da zadeve ne jemljemo dovolj resno, kar seveda ne pomeni, da bi morali biti prestrašeni, a stvar je toliko resna, da je smiselno in potrebno, da se ukrepi upoštevajo,” je poudaril. Še posebej pa je zaskrbljujoče, da dokazano, dolgoročne posledice obstajajo predvsem v obliki okvare srčne mišice, pogostejših infarktov, tromboz tako v pljučih, kot v možganih. Zato so zabeležili kar do trikratno porast možganske kapi povzročene s krvnimi strdki pri tistih, ki so preboleli Covid-19.

Predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Božidar Voljč (Foto: STA)

Voljč je jasen, da je karantena učinkovit nadzor, poudari pa še: “Pametno je, da si na svoje mobilne telefone namestite ta program, ki vas bo opozarjal, ali ste bili v stiku z boleznijo ali ne.” Tudi pri nošenju maske moramo biti pazljivi, saj jo je potrebno nositi preko nosu, po uporabi maska ne sme romati v žep ali torbico, z namenom, da je uporabimo tudi naslednjič. Virus bomo lahko pregnali le tako, da bomo nosili maske, si redno razkuževali roke ter jih umivali in skrbeli za fizično razdaljo.

Sara Kovač