[Video] Predsednik Zveze društev upokojencev Sušnik: Med revnimi upokojenci je precej razlogov za veselje, saj so na račune že drugič prejeli solidarnostni dodatek!

Datum:

Upokojenci s pokojnino ki ne presega 714 evrov, so v ponedeljek 11. januarja 2021 na svoje račune prejeli solidarnostni dodatek v višini od 130 do 300 evrov. Poleg upokojencev so do enakega solidarnostnega dodatka upravičeni tudi brezposelni prejemniki invalidskih nadomestil s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Konec meseca bodo solidarnostni dodatek med drugim prejeli tudi študenti, mlade družine, in družine z več otroki. Vlada je tako začela z realizacijo že sedmega protikoronskega paketa, ki je bil v Državnem zboru potrjen pred novim letom. O dodatku, ki so ga prejeli upokojenci je v oddaji Tema dneva spregovoril Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije.

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je za Nova24TV priznal, da je med upokojenci precej razlogov za veselje, saj so tisti z najnižjimi pokojninami poleg dodatka, ki so ga prejeli v ponedeljek, 11. januarja 2020, prejeli podoben dodatek tudi aprila 2020. Sušnik je ob tem izpostavil, “da je tudi letni dodatek bil namenjen tako v petih razredih, da so tisti z najnižjimi pokojninami pridobili v lanskem letu, če seštejemo vključno z danes 1.060 evrov. To je kar nekaj in so zelo zadovoljni.”

Sušnik je zavrnil očitke leve opozicije, da vlada s solidarnostnimi dodatki kupuje glasove upokojencev, ker naj koronakriza upokojence ni prizadela tako močno kot nekatere druge skupine. “Točne številke pokažejo: 300 tisoč upokojencev dobi manj pokojnine kot 700 evrov na mesec. To pomeni, da se je prekleto težko prebijati s 500 evri in to ni nobeno pridobivanje političnih točk, ampak to je ohranitev in solidarnost do teh ljudi, ki se najtežje prebijajo skozi svoje življenje.”

Politiziranje DeSUS
Kar se tiče trenutnega stanja v DeSUS, ki je v preteklosti veljal za upokojensko interesno stranko, te dni pa je očitno hudo ideološko naravnana, je Sušnik povedal, da si je “DeSUS prizadeval za izboljšanje položaja upokojencev zlasti kadar so se sklepale koalicijske pogodbe, tako da nam ni vseeno, da je DeSUS prišel do tega položaja kot je.” Kaj se bo zgodilo z DeSUS, je Sušnik poudaril, se na Zvezi društev upokojencev Slovenije ne vtikajo, a sam meni, da bo nekdo moral zastopati interese upokojencev.

Predsednik ZDUS je priznal, da ga bolj kot ustanovitev demografskega sklada skrbi Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je po njegovem mnenju najbolj pomembna zadeva, kar se tiče upokojencev. Omenjeni zakon zaradi svoje obsežnosti in nedorečenosti že več let velja za trd oreh, ki ga ni uspelo streti še nobeni vladi. Šele po sprejetju Zakona o dolgotrajni oskrbi, Sušnik računa na ustanovitev demografskega sklada, ki bi težave reševal na dolgi rok.

“Država je letos za upokojence postopala dovolj dobro,” je za konec priznal Sušnik in dodal, da si želi zgolj, da bi se končno uspelo ukrotiti wuhanski koronavirus, s čimer bi se lahko življenje vrnilo v stare tirnice.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...