fbpx

[Video] Domoljubni harmonikarji na Prešernovem trgu: S slovenskimi melodijami izrazili podporo zaničevanemu harmonikarju Marku in slovenski kulturi!

Foto: FB

V petek so se na Prešernovem trgu zbrali tudi slovenski harmonikarji, ki so s slovenskimi melodijami opozorili na zaničevanje slovenske narodnozabavne glasbe, ki so si jo privoščili v zadnjem tednu levičarski protestnik Donovan Pavlinec in glasbenik Magnifico.

“Prešernov trg danes. Harmonikarje, ki so zaigrali v podporo slovenski narodno-zabavni glasbi, slovenski pesmi in harmonikarju Marku, je s svojo prisotnostjo podprl predsednik stranke SLS Marjan Podobnik so včeraj zapisali na Twitter profilu stranke SLS, predsednik Podobnik pa je s svojo prisotnostjo prav tako počastil domoljubni dogodek. Na priloženih posnetkih lahko vidimo, kako harmonikarji z zelenimi kapami v skupini hodijo po Prešernovem trgu in igrajo slovensko domoljubno glasbo. 

Nekdo je ob tem na twitterju zapisal: “V Ljubljano smo pripeljali harmonikarje iz vse Slovenije v podporo harmonikarju Marku, nad katerim so se prejšnji teden znesli protestniki. Da se Ljubljančani spomnijo slovenskih korenin…” Kot smo pozneje ugotovili je bil neotesani režimski demonstrant, ki je s piščalko in ploskanjem napadel glasbenika na harmoniko, umetnostni zgodovinar Donovan Pavlinec. Njegov Facebook profil pa razkriva njegovo navdušenje nad tem, da je igralec Andrej Rozman Roza, Janšo poslal v p**** mater.

Rumeni jopiči, ki so v zadnjih dneh na spletu pozivali na včerajšnji domoljubni dogodek v počastitev slovenske glasbe, pa so ob tem zapisali: Zbor harmonikarjev na Prešernovem trgu. Na naših tleh bo igrala slovenska melodija.” Davorin Kopše, sicer nekdanji kandidat na evropskih volitvah pa je na svoje profilu zapisal: “Poleg vlade podpiram tudi slovensko kulturo in slovenski instrument – harmoniko.” Priljubljenost oziroma nepriljubljenost harmonike, kot se zdi postaja tudi nekakšen pokazatelj ali je nekdo naklonjen domoljubni Janševi vladi, slovenski kulturi in slovenski neodvisnosti ali pa je proti njej.

https://twitter.com/RJopici/status/1284161147663507458?s=20

Jugonostalgični “muzikant” Magnifico, pa je pred časom potrdil, da spada k tisti drugi skupini: “Imam občutek, da je slovenska glasba vesela, z razliko od tiste druge, ki je žalostna….” “Ne samo da je vesela, ampak smešna. Kako lahko nekdo pravi, da pade v nekakšen sevdah, v neko emotivno stanje če dela tako: “đin či dim pi đim pi đim” (se ponorčuje iz načina igranja harmonike) … to je vse kot iz neke risanke. Voditelj: “… a imajo tudi kakšne besede?”. Magnifico: “Pa, karakter Slovenca zopet ni tako zelo viden. Zato moraš iti malo v globino, da bi razumel slovenski sentiment.

Na primer: vse slovenske narodne pesmi so v duru in na dva načina – imajo polko in valček, so v dvo četrtinskem ali tri četrtinskem taktu. Nimajo sedem osminskega ali devet ali enajst (osminskega takta). Mol sploh ne obstaja. Zato se pakira zelo žalostna besedila, a vse je v duru”,” je o slovenski glasbi, pred nekaj leti na televizijski postaji Al Jazeera, v srbohrvaškem jeziku razlagal glasbenik Rober Pešut – Magnifico. Ne pozabimo, Magnifico je javno izjavil, da je na plebiscitu za samostojno Slovenijo glasoval proti.

https://twitter.com/RadioSLOVENEC/status/1284183144283934720?s=20

https://twitter.com/RJopici/status/1284186334471565312?s=20

Domen Mezeg