fbpx

[Video] Programski svetnik RTV Štuhec: Četrtina zaposlenih na RTV Slovenija “nič ne dela, saj kvečjemu prelagajo stole ali pa stole grejejo!”

Radiotelevizije Slovenija bo morala skrbeti za uravnoteženo poročanje in povzemanje vseh agencij, ki izvajajo merjenje javnega mnenja. (RTV Slovenija).

Odkar so pripadniki leve politične opcije v Sloveniji ugotovili, da se pripravlja nova medijska zakonodaja, so se takoj postavili na trepalnice. RTV je naš in ga ne damo, se je slišalo iz ust protestnikov in politikov.  A resničnost je, da je stanje na RTV tako slabo, da niti trenutni popravki ne bodo zagotovili pluralnosti javnega servisa. Po besedah RTV programskega svetnika Ivana Janeza Štuhca se na RTV pojavljata dva temeljna problema, prvi je nepristransko poročanje, drugi pa zaposlovanje po vezah in poznanstvih. Slednje pa naj bi bilo temelj za neučinkovitost delovanja javne televizije.

V zadnjem času so se samooklicani branitelji medijske svobode v Sloveniji skoraj postavili na trepalnice, zaradi minimalnih zakonskih posegov v financiranje javnega RTV. A kot pojasnjuje programski svetnik RTV Ivan Janez Štuhec je potrebno najprej uravnotežiti slovenski medijski prostor. Najprej je potrebno reči, da slovenski medijski prostor ni pluralen, zato je vsaka sprememba v smeri večje pluralnosti in demokratičnosti dobrodošla. Problem RTV ostaja, da ne opravlja vloge nacionalnega javnega in pluralnega medija ter je izrazito pristranska. Na to že pokažejo hvalospevi Marjanu Šarcu, ko je bi še komedijant in naprimer relavitiziranje zadnjega uspeha predsednika vlade Janeza Janše v Bruslju.

Poleg tega je seveda problem nacionalne televizije danes v tem, da je v zadnjem obdobju izrazito šla v enostransko politično orientacijo, če rečemo recimo levo orientacijo. Tisti, ki danes vpijejo po ljubljanskih ulicah, da zahtevajo, da je RTV javna televizija si morajo najprej odgovoriti na vprašanje, kaj pa je javno.

Javno je, da se v takem mediju prepozna velika večina državljanov in da se v njem prepoznajo vse politične opcije. Da se z vsemi političnimi opcijami ravna enako, pod enakimi kriteriji, enakimi merili in tudi z enako kritičnostjo. Ne pa da se ene privilegira, druge pa se skuša pokazati v najbolj negativni luči. Na RTV je preprosto zaposlenih preveč ljudi, za količino programa, ki ga ponujajo javnosti. Štuhec trdi, da je po njegovih zanesljivih informacijah vsaj četrtina zaposlenih tam zato, da imajo službo, delajo pa popolnoma nič.

“Jaz lahko rečem, da sem v tem kratkem času, kot programski svetnik, dobil tudi interne informacije, ki jih seveda ne bom povedal od koga so, vsekakor pa niso ne od Jožeta Možine ali od Igorja Pirkoviča. Na osnovi teh internih informacij imam podatek, da je ena četrtina ljudi na nacionalni televiziji zaposlena takšnih, ki nič ne dela, saj kvečjemu prelagajo stole ali pa stole grejejo,” pravi Štuhec.

To seveda direktor direktor RTV Igor Kadunc noče niti slišati. Nadzorni svet je od njega zahteval že s koncem leta 2019, da mora narediti sistemizacijo delovnih mest in da se mora te stvari začeti urejati na nacionalni televiziji. Seveda se niso uredile in se ne urejajo. RTV nima sprejetega niti finančnega načrta za leto 2020, mi pa smo že v drugi polovici leta. Po njegovem mnenju se tako reda znotraj RTV ne naredi, ker so tovrstni kadri tam zaposleni po vezah in poznanstvih.

Ampak ker se je na RTV zaposlovalo tudi po zvezah in poznanstvih, po nepotizmu, karierizmu in po koruptivnih poteh. So pa njeni novinarji strašno razjarjeni, ko gre za te vrste problemov, recimo pri politikih. O nepotizmu v politiki poročajo, medtem ko je treba najprej narediti red v lastni hiši. Poleg tega v tej hiši ni nobene prave kontrole, ampak je samo neke vrste notranja kontrola. To je druga taka temeljna sistemska napaka, ki bi zahtevala tudi večjo spremembo zakonodaje na področju RTV Slovenija.

Štuhec meni, da so trenutne spremembe medijske zakonodaje in zakonov RTV minimalne in ne rešujejo vseh nakopičenih problemov v naši javni hiši. A tudi tem minimalnim spremembam se sistem upira z vsemi štirimi. “Dejansko minimalne in take narave, da cele zgodbe niti približno ne bodo pripeljali na tisto raven, ki bi si jo slovenski prostor zaslužil, da bi enkrat izpostavili v celoti veliko bolj uravnotežen medijski demokratični pluralni prostor in da bi drugič nacionalna televizija, kot edini nacionalni medij ustrezal tudi tem kriterijem, ki bi lahko zanje rekli, da je za nas vse.”

Zato, da bo RTV res pluralen medij bo treba razgraditi leta levičarske indoktrinacije in samocenzure ne zgolj pri vprašanju politike ampak tudi vzgoje in filmske produkcije. RTV ostaja rdeči konglomerat tudi, če bodo ti popravki medijske zakonodaje sprejeti. Dejstvo pa ostaja, da bodo ostali mediji lažje zadihali in RTV-ju če ne drugega, vsaj postavili ogledalo.

Sara Kovač