fbpx

[Video] Rončević odgovarja: Ustanovitev novega raziskovalnega zavoda v Novem mestu je politika spodbujanja razvoja, znanja, inovativnosti

Dr. Borut Rončević (Foto: Nova24TV)

Te dni v akademskih krogih veliko prahu dviguje odločitev vlade, da ustanovi novi javno-raziskovani zavod Rudolfovo. Razlog za jezo med akademiki naj bi bila lokacija novega zavoda, saj ta ne bo v Ljubljani, temveč v Novem mestu. O ustanovitvi novega javno-raziskovalnega zavoda, njegovem smislu in načrtih je za Nova24TV spregovoril Borut Rončević, vršilec dolžnosti direktorja zavoda.

V petek, 1. aprila 2022, je v oddaji Tema dneva za Nova24TV spregovoril vršilec dolžnosti direktorja zavoda Rudolfovo Borut Rončević, ki je pojasnil, zakaj Novo mesto potrebuje javno-raziskovalni zavod, kaj bo njegov namen in kako se namerava financirati.

Zavod Rudolfovo ima prostore v Novem mestu, kar pa je vznemirilo ljubljansko akademsko kliko. Ravno tako se bo zavod usmerjal na tehnološka področja, saj je v Novem mestu razvit industrijski sektor. Vlada je zavodu za prihodnji dve leti namenila pet milijonov evrov, s strani kritikov, predvsem ljubljanskega rektorja univerze Gregorja Majdiča, pa padajo obtožbe, da je ustanovitev zavoda Rudolfovo politična odločitev in neracionalen projekt.

“Gre za nov javno-raziskovalni zavod, 17. po vrsti. Do ustanovitve tega zavoda smo imeli 15 javnih raziskovalnih zavodov v Ljubljani in enega v Kopru,” je povedal Rončević in izpostavil, da je to prvi javno-raziskovalni zavod v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija.

V Sloveniji premalo aplikativnega raziskovanja
“Ta raziskovalni zavod vidimo kot zelo zelo pomemben dodatek k slovenski raziskovalni sferi,” je povedal Rončević. V Sloveniji je po njegovem mnenju cela vrsto javnih inštitutov, od katerih nekateri manj, večina pa zelo kakovostno delajo na področju temeljne znanosti. Po drugi strani pa primanjkuje inštitutov, ki bi se namesto s temeljnim ukvarjali z aplikativnim raziskovanjem.

Kot dober primer takšnega raziskovanja je Rončević navedel nemški Fraunhofer inštitut, ki približno 70 odstotkov svojih sredstev pridobi iz sodelovanja z gospodarstvom, preostanek pa na evropskih projektih. “To je naša ambicija, se pravi narediti bistveno dodano vrednost Sloveniji in tudi širše.” V. d. direktorju zavoda Rudolfovo se iz tega razloga zdi smiselno, da je zavod v Novem mestu, ki ima za take cilje dovolj razvit industrijski sektor.

Po Rončevićevih besedah se bo zavod na začetku ukvarjal s štirimi temeljnimi področji, to so: področje industrije 4.0 oziroma 5.0, področje digitalizacije, krožno gospodarstvo industrijskih simbiotskih omrežij in področje prenosa tehnologij ter intelektualne lastnine.

Kritike iz Ljubljane
Do same ustanovitve novega javno-raziskovalnega zavoda v Novem mestu je kritičen rektor ljubljanske univerze Majdič, ki je prepričan, da gre za “škodljiv način razmišljanja” in se na tak način drobi slovenski raziskovalni sistem. Rončević se s tem ne strinja. Poudarja, da že delujoči javno-raziskovalni zavodi na račun Rudolfovega ne bodo nič izgubili. Čemur Majdič pravi drobljenje slovenskega raziskovalnega sistema, Rončević pravi nadgrajevanje. “Novi zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti je glede tega kristalno jasen. V kolikor pride do novega prejemnika stabilnega financiranja znanstveno-raziskovalne dejavnosti, se ta sredstva ne odvzamejo ostalim, ampak se skupna masa poveča za sredstva, ki jih pridobi ta novi prejemnik.”

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič (Foto: STA)

Za konec je Rončević za neresnične označil tudi trditve, da trenutna vlada ne skrbi za znanost. Vršilec dolžnosti direktorja zavoda Rudolfovo je spomnil na lansko leto sprejeti zakon, po katerem se bo do leta 2025 oziroma 2026 znesek sredstev, ki jih država namenja za znanstveno-raziskovalno dejavnost, povečal iz 200 na 500 milijonov evrov. Ta sredstva pa bodo v prihodnje naraščala z rastjo BDP, če bi prišlo do zmanjšanja BDP, pa bodo sredstva ostala ne enakem nivoju kot leto pred padcem.

Vsaka odločitev vlade je politična
“Zagotovo gre tu seveda za političen projekt. Ustanovitev vsake javne organizacije je seveda političen projekt. Je pa dejstvo, da tu ne gre za politiko v tem ožjem strankarskem smislu, ampak za politiko spodbujanja razvoja, družbe, znanja, inovativnosti, za odločitev, da želimo razvijati produkte z višjo dodano vrednostjo,” odgovarja Rončević na obtožbe, da je ustanovitev zavoda Rudolfovo politična.

Ivan Šokić