fbpx

[Video] Škofijski ordinariat: Pater Bogdan Knavs je na lastno pest organiziral partizanski koncert v baziliki na Sveti Gori, ki so jo prav partizani ukazali bombardirati!

Pater Bogdan Knavs (Foto: STA)

V soboto, 16. oktobra 2021, je pater Bogdan Knavs v baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori nad Solkanom daroval mašo za partizane in vse žrtve druge svetovne vojne. Mašo za omenjeno skupino Kavs daruje že vse od leta 2013, a kar je upravičeno zmotilo na letošnji maši, je bilo prepevanje komunističnih pesmi. Na dogajanje so se odzvali v škofijskem ordinariatu Koper, od koder so sporočili, da za sporni partizanski koncert v baziliki na Sveti Gori niso izdali nikakršne odobritve.

Zato je partizansko poveljstvo ukazalo tudi Sveto Goro bombardirati iz letal 27. aprila 1945. Sveto Goro pa je tisti dan pokrivala megla in letala niso odvrgla bomb, temveč so odletela, ne da bi izpolnila povelje. Čez dva dni pa so Nemci zapustili Sveto Goro. Vojne je bilo konec,” so v škofijskem ordinariatu Koper citirali iz leta 1989 izdane knjige Frančiškanskega provincialata Ljubljana in Frančiškanskega samostana Sveta gora na strani 109 v odziv, da je pater Bogdan Knavs brez njihovega dovoljenja organiziral koncert v baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori, kjer so prepevali partizanske pesmi.

Kakor je po poročanju spletnega portala Blagovest v imenu škofije Koper sporočil tiskovni predstavnik Božo Rustja, škofijski ordinariat Koper ni odobril spornega koncerta. “Škofijski ordinariat Koper za omenjeni koncert ni dobil nobene prošnje, kakor sicer velavajo pravila za koncerte v cerkvah. Ker ni dobil prošnje, ga ni odobril.”

Koncert brez dovoljenja škofijskega ordinariata
Kot je pojasnil Rustja “Po pravilih, ki veljajo za celotno Cerkev, se v sakralnih prostorih lahko izvaja samo glasba, ki je napisna za cerkveno rabo.” Pri tem je Rustja še izpostavil, da je Knavs kot redovnik za svoje ravnanje odgovoren svojim redovnim predstojnikom.

Portal Domovina.je je v soboto, 24. oktobra 2021 poročal o spornem partizanskem koncertu v prostorih bazilike Kraljice Svetogorske na Sveti Gori nad Solkanom, pri tem pa so zapisali, da se Knavs, ki naj bi užival sloves “širokega človeka”, ni želel pogovarjati o spornem koncertu, na katerem je partizanski pevski zbor iz Ljubljane prepeval pesmi, kot so “Hej brigade” in “Udari, navali, usekaj, izpali, ja juriš, o-hej, partizan”.

Maša za partizane in vse žrtve druge svetovne vojne ni bila nikoli problematična. A problem je vsekakor, da se v sakralnih prostorih daje mesto največjemu sovražniku krščanske vere na slovenskih tleh celega 20. stoletja. Partizani so morda začeli z dobrimi nameni. A ni trajalo dolgo, da bi vajeti nad gverilskim odporniškim gibanjem prevzeli komunisti. Od tiste točke naprej pa se je partizansko gibanje v zgodovino zapisalo kot ponos krvoločnih komunistov, ki so kristjane z največjim veseljem morili. Slovenija pa je še danes dežela na stotine neoznačenih morišč, kjer nepokopano, temveč zmetano v jaške, grape in rove leži na stotine nedolžnih žrtev komunistične morije.

Ivan Šokić