fbpx

[Video] Na dan prihajajo tragični podatki: Štrukelj in SD pozivali k šoli brez mask ter povzročili eksponenten izbruh okužb!

Foto: STA, SD

Na dan so prišle ugotovitve NIJZ o deležu okuženih v vrtcih in osnovnih šolah, kjer maske niso bile obvezne ter srednjih šolah, kjer so te bile obvezne. Razlike so očitne in z daljnosežnimi posledicami. Poleg tega je glavni sindikalist Branimir Štrukelj rušil ukrepe stroke, da je javno odvrgel masko z obraza, stranka SD pa je pozivala k šoli brez mask. Otroci, ki veljajo za največje prenašalce covida-19, so tako virus prenašali na svoje starše, ti pa so širili okužbe naprej, vse do domov za ostarele. 

Že od začetka šolskega leta je potekalo kar nekaj polemik. Šolanje v šoli ali šolanje na daljavo. Za učence obvezne maske v šoli ali ne. Mnenja na levici so se seveda obračala po vetru, odvisno kako jim je prišlo najbolj prav v danem trenutku. Kot vedno, pa je bil tudi tu najbolj pomemben kriterij, da je pač treba nasprotovati vladi, ne glede na posledice.

Eden izmed glasnih nasprotnikov obveznega nošenja mask v šolah je bil sindikalist Branimir Štrukelj, potem pa so si v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) premislili. Ko se je vlada namreč odločila, da maske v šoli ne bodo več obvezne, so izrazili kritiko in poleg tega še zahtevali opravičilo predsednika vlade Janeza Janše, ki je bil na Twitterju kritičen do Štrukljevega ščuvanja šolnikov. Takrat so v sindikatu še nasprotovali zaščitnim ukrepom, pri tem pa jim je pomagala tudi stranka SD. Karkoli je torej vlada predlagala, so sindikati rušili in počeli ravno obratno.

Vrtci in šole brez mask so epidemiološka bomba
Nacionalni inštitut za javno zdravje pa je objavil podatke o deležu okužb med vrtci, osnovnimi šolami in srednjimi šolami. Kar preseneča je razlika med kategorijami otrok, ki so morali obvezno nositi maske (srednje šole) in otroci, ki so obiskovali vrtec in osnovne šole. Kot kažejo podatki, delež okuženih med srednješolci v obdobju med 26. septembrom in 3. novembrom, nikoli ni presegal 0,5 odstotka. Strm porast okužb pa je bil zabeležen med otroci, ki so obiskovali vrtce in osnovnošolci – 2,8 in 3,5 odstotka na vrhuncu. Ravno zaradi teh skupin se je virus nezadržno širil naprej vse do najbolj ranljivih, zato v teh dneh dnevno umira tudi do 45 Slovencev dnevno.

Vir: NIJZ

Nasprotovanje opozicije, predvsem SD-ja, ki je še dodatno promoviral šolo brez mask, zamejevanju širjenja okužb prav gotovo ni bilo v pomoč. Da se je tovrstnemu hujskanju pridružil Štrukelj, ki je bil nekoč poročen s hčerko Milana Kučana, pravzaprav niti ni presenetljivo. Spomnimo, večkrat je neuspešno kandidiral tudi na listi stranke Levica. V trenutku, ko so se začele razmere bliskovito slabšati, pa ni obrnil plošče zgolj on, pač pa-vsaj navidezno, tudi Tanja Fajon in celotna stranka SD. Nekdanji prvak Socialnih demokratov Dejan Židan je celo pozval javnost, naj ne zaupa covid zarotnikom in opozoril, da gre za resno bolezen. Kako iskreni so pozivi k spoštovanju ukrepov, pa je za nekatere protivladne aktiviste še vedno vprašljivo. To je razvidno tudi iz tega, da ukrepe, če se le pokaže možnost, še vedno kritizirajo ali pa se pritožujejo, da jih je vlada sprejela prepozno. Največ škode povzročijo ravno s tem, da s svojimi izjavami podpihujejo nezaupanje vladi, kar pa nas iz covid krize prav gotovo ne bo rešilo. In te škode ne povzročajo toliko vladi, čeprav bi si to želeli, ampak ljudem, ki si strožje ukrepe vedno težje privoščijo, da o žrtvah bolezni niti ne govorimo.

Sara Bertoncelj