fbpx

[Video] Svetnik RTV Kmetič: Ne gre za politični prevzem; BBC se je v 20 letih spremenil večkrat, TV SLO pa je ostala nespremenjena

Programski svetnik RTV Slovenija Slavko Kmetič (foto: Nova24TV)

RTV mora dobiti kompetentne urednike in sposobne novinarje, ki bodo tako nivo kot tudi gledanost RTV-ja dvignili, je opozoril programski svetnik RTV Slavko Kmetič. Izpostavil je dejstvo, da je sedanje stanje slabo, da je gledanost nizka, da so ljudje nezadovoljni s poročanjem informativnega programa; dejstvo je tudi, da moramo gledati še druge televizije, da sploh dobimo celovito sliko o enem dogodku, ki se dogaja v Bruslju, v Evropi ali pa v Sloveniji. RTV namreč poroča zelo enostransko in zelo pristransko – tako da ne dobimo celovite informacije.

Na RTV-ju vlada izredno stanje, saj so se novinarji informativnega programa odločili za protest zaradi sprememb informativnega programa na javni televiziji. Vršilec dolžnosti RTV Slovenija Valentin Areh je povedal, da se je generalno vodstvo pri pripravi predloga programsko-produkcijskega načrta za leto 2002 zgledovalo pri medijih BBC, ORF in ZDF. Informativni program RTVS se po njegovih besedah nahaja v resni krizi  – večini oddaj že leta pada gledanost, samo Dnevnik in Odmevi sta od leta 2003 izgubila kar 250 tisoč ali polovico nekoč zvestih gledalcev, je v oddaji Tema dneva povedal voditelj Luka Svetina.

Programski svetnik RTV Slavko Kmetič je zaposlene zaradi burnega odziva označil za razvajene otroke, ki mislijo, da je RTV njihova – to so pokazali že pred časom s transparenti “RTV ne damo”. Dejstvo je, da programski svet v veliki meri podpira vodstvo in tudi predlagane spremembe. Na sestanku, ki je potekal 15. novembra, so tako zavrnili vse predloge Igorja E. Berganta in podprli vodstvo, naj nadaljuje s svojimi. Kmetič ne razume, zakaj ti ljudje protestirajo – protestirajo namreč kljub temu, da je dokazano slaba gledanost – edina razlaga je torej, da so ogroženi njihovi interesi.

Kmetič tudi ne vidi težave v tem, da bi predvolilna soočenja potekala na drugem programu in ne na prvem – oba programa imata namreč enak doseg po vsej Sloveniji, potreben je le pritisk na gumb, da se zamenja kanal. Odstopljena urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič sicer vztraja, da so gledalci pač navajeni to spremljati na prvem programu. “Se bodo pač navadili na drug program, v čem je tu problem,” se je na to odzval Kmetič, ki se mu je zdel argument Ambrožičeve povsem nesmiseln. Poleg tega ne dvomi o visoki gledanosti predvolilnih soočenj, če bodo to soočenja programov strank in ne v smislu, kdo je za in kdo proti komu.

Kolektiv informativnega programa TV Slovenija je prejel več kot 230 podpisov podpore soustvarjalcev programov in drugih zaposlenih na RTV Slovenija, ki se bojijo političnega prevzema javne televizije. A treba je poudariti, da je programski svet sestavljen pluralno, predstavniki aktualne vlade so v njem v izraziti manjšini – pa kljub temu podpirajo dotične spremembe. Tako da Kmetič v tem ne vidi nikakršnega političnega prevzema, karkoli so podpisniki že imeli s tem sploh v mislih. BBC se je v 20 letih spremenil že večkrat, ker se prilagajajo okusu poslušalcev in bralcev. TV Slovenija pa je po mnenju Kmetiča že 20 let nespremenjena. V tem času je prišla konkurenca, veliko stvari se je spremenilo, na RTV-ju pa še kar živijo v svojem mehurčku. Vabljeni k ogledu celotne oddaje.

Sara Bertoncelj