fbpx

[Video] Tako se borijo nevladniki z Metelkove, tako pa gasilci, ki za ceno lastnega zdravja rešujejo hiše in življenja Primorcev

Nevladnica Nika Kovač s somišljeniki: gasilci med gašenjem požara na Krasu (Foto: STA/Matjaž Marušič, Gasilska enota Nova Gorica)

Nevladniki, še posebej tisti z Metelkove 6, radi poudarjajo, kako pomemben je njihov obstoj za družbo kot celoto, čeprav večina državljanov navkljub temu, da se financirajo iz državne blagajne, ne ve, kaj sploh pravzaprav počnejo. Medtem ko nevladniki, še posebej tisti z jasno politično agendo, svoje boje v glavnem “bijejo” v senci na pločniku s transparentom v rokah, lahko na drugi strani gledamo gasilce, ki za ceno lastnega zdravja rešujejo hiše in življenja Primork in Primorcev. Razlika je več kot očitna. 

Nevladne organizacije so v glavnem blizu levici, zato ne čudi, da so se te vključile v boj proti vladi Janeza Janše. Od leta 2009 do 2019 je bilo iz proračuna RS za prenovo domov za starejše namenjenih 31.841.020 evrov ob dejstvu, da v tem času ni bilo zgrajenega nobenega doma za starejše. Hkrati pa je dvajset najbolje financiranih tako imenovanih “nevladnih organizacij“, večinoma iz naslova Metelkova 6 v Ljubljani iz proračuna prejelo kar 70.481.020 evrov. Aktualna oblast, ki se dobro zaveda njihovega doprinosa k zmagi na tokratnih volitvah, bo seveda poskrbela zanje, saj je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v Bruselj naslovila prošnjo, da bi pol milijona evrov neporabljenih sredstev namenili skladu za civilno družbo.

Foto: STA

Na drugi strani pa imamo gasilce, ki so te dni še posebej zaposleni z gašenjem požara na Krasu. V sredo proti večeru se je stanje vsaj nekoliko umirilo, a požari na vseh treh požariščih še niso bili povsem pod nadzorom. Skoraj do večera sta bila v zraku helikopterja Slovenske vojske. Za nekaj odmetov pa je poskrbelo tudi hrvaško letalo za gašenje, ki bo za gašenje na voljo tudi danes. Prebivalci dela Mirna, ki so bili evakuirani, so se lahko proti večeru vrnili na domove. Podobno dovoljenje je nato dobila še večina prebivalcev štirih kraških vasi.

Foto: Ervin Čurlič, regijski štab CZ za Severno Primorsko

Foto: STA

Za gasilci je zelo naporna noč
800 gasilcev iz kar 8 gasilskih regij je ponoči na terenu nadziralo vsa požarišča. Za gasilce na Krasu noč ni bila prav malo mirna. Po navedbah nočne vodje intervencije so se spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu. Gre za območje, kjer se je ogenj že v sredo nevarno približal naselju. Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite je za STA omenil otežene okoliščine, ker ognja v središču požara ne morejo gasiti zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa I. svetovne vojne. Zaradi tega je pomembno gašenje s helikopterji.

Foto: Matjaž Marušič, Gasilska enota Nova Gorica

Gasilci so sicer uspeli obe žarišči požara obvladati in omejiti. Kot so sporočili iz Civilne zaščite Severna Primorskam, prihajajo na Kras še nove enote gasilcev. Včerajšnja huda ura je namreč vplivala na izčrpanost in utrujenost gasilcev. Po Čurličevih besedah obstaja strah, da bi se požar danes vnovič razplamtel. Situacijo z vetrom je namreč po njegovih besedah težko napovedati, ob tem pa je mogoče videti, da se razmere hitro spreminjajo.

V sredo zvečer je Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite za TV Slovenija, ocenil, da je to doslej največji požar v naši državi. Ognjeni zublji so povzročili uničenje velikih površin gozda in podrasti. Na veliko srečo pa so gasilci uspeli obraniti domovanja Primork in Primorcev.

Sara Kovač