fbpx

[Video] Tako se je treslo v hramu demokracije!

Foto: Printscreen/Dejan Kaloh/Jure Ferjan

Nekaj po 12. uri smo v Sloveniji začutili močen potres. Ljudje so marsikje zbežali iz domov in pisarn na plano. V Državnem zboru RS so bili zaradi močnega potresa prisiljeni prekiniti sejo in oditi na varno. Sledovi pa so ostali vidni tudi na stenah hrama demokracije, saj so nekatere stene popokale. 

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 12.19 uri zabeležili zelo močen potresni sunek z magnitudo 6,1. Iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje so sporočili, da je bilo žarišče potresa 149 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, na Hrvaškem. Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci celotne Slovenije, so navedli.

V Državnem zboru so popokale nekatere stene, kar nazorno prikazujeta tvita poslancev SDS Jureta Ferjana in Dejana Kaloha.

https://twitter.com/DKaloh/status/1343881696970756096

Po poročanju STA so nuklearno elektrarno Krško  po potresu preventivno ustavili. Pri tem je po njihovih besedah šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu, več informacij pa bodo sporočili v kratkem. Za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč imajo v nuklearki pripravljene različne in natančne protokole. Sodeč po zagotovilih pristojnih potresna odpornost bistveno presega zahteve, ki sicer veljajo za klasične zgradbe. Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan, je marca za Delo povedal, da je jedrska elektrarna v Krškem pripravljena na najhujše potrese. Elektrarno so namreč po njegovih besedah načrtovali za nemoteno delovanje med potresi magnitude najmanj 5 in varno zaustavitev pri najmanj 7.

Nina Žoher