[Video] Temna stran meseca II – konferenca o treh uničujočih totalitarizmih na Slovenskem

Ta teden je v Državnem svetu RS potekala strokovna konferenca v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo in organizacije Konrad Adenauer Stiftung. Na konferenci z naslovom Temna stran meseca II sta med drugimi spregovorila tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. V okviru konference, na kateri so razpravljali o komunizmu, so potekali tudi trije strokovni paneli, enega izmed njih je vodil zgodovinar dr. Jože Dežman.

V prostorih Državnega sveta Republike Slovenije je potekala dvodnevna mednarodna konferenca Temna stran meseca II, ki jo je organiziral Študijski center za narodno spravo, član Evropske platforme spomina in vesti. Soorganizator konference je bil tudi Konrad Adenauer Stiftung, nemška organizacija, ki se ukvarja z zgodovino totalitarizmov. Drugi dan konference je odprl predsednik državnega sveta Alojz Kovšca: “Naj ob tej priložnosti čestitam Študijskemu centru za narodno spravo in njegovi direktorici dr. Andreji Valič Zver za desetletno prizadevanje in prizadevno odstiranje temnih plati naše zgodovine. Sodelavcem centra želim uspešno raziskovalno delo še naprej.” Drugi dan konference je minil v znamenju slovesne podelitve nagrade Evropske platforme spomina in vesti, ki jo podeljujejo borcem proti totalitarizmu. Letošnji prejemnik je ukrajinski režiser Oleg Sencov, ki je bil zaradi kritike ruske okupacije Krima ugrabljen, odpeljan v Rusijo in obsojen na 20 let zapora, ki jih prestaja v Sibiriji. Začel je tudi gladovno stavkati. Nagrado je v njegovem imenu sprejel ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihail Obrobovič.

Janša opozoril na ignoranco Zahoda ob obujanju totalitarizma v Rusiji in okupaciji Krima
Slavnostni govornik ob podelitvi nagrade pa je bil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša: “Gospod Sencov je po osebni plati velika žrtev, deloma izgubljenega boja spomina, po drugi strani je pa simbol nekega časa, za katerega je Solženicin dejal, da to še ni nek nov čas.” Janša je opozoril, da je današnji čas čas stapljanja starega in novega. Ni to, kar smo si želeli, ni pa tisti stari enopartijski sistem. Oleg Sencov je bil nasprotnik režima in zato zaprt. “V dvajsetih letih vidimo, da na ozemlju Rusije, velikega dela nekdanje Sovjetske zveze, praktično še vedno obstajajo gulagi, obstajajo montirani sodni procesi in Oleg Sencov je žrtev takšnega procesa. Zaradi nevarnosti, ki jo je predstavljal za restavratorje nekdanjega časa in režima.” Spregovoril je tudi o Ukrajini in o okupaciji Krima in vzhodne Ukrajine s strani Ruske federacije.

Alojz Kovšca

Zahod se dela, kot da je vse normalno, pravi Janša: “Imamo okupiran Krim in vzhodno Ukrajino in medtem ko se v Bruslju pogovarjamo o evropski perspektivi Ukrajine, na vzhodu potekajo vojaški spopadi. Ljudje so ugrabljeni, ne samo na Krimu, tudi na vzhodu, in sojeni v Rusiji, pošiljani v Sibirijo in ta čudna zmes, po eni strani se velik del zahodnega sveta dela, kot da je vse normalno, kot da bomo odpirali poglavja za vstop države v Evropsko unijo, na drugi strani srečujemo situacijo, kakršna je bila pred razpadom Sovjetske zveze.” Janša je še dejal, da si nihče od prisotnih ne more predstavljati, kaj pomeni dolga zaporna kazen za nedolžnega človeka: “Glede osebne obsodbe moram reči, da v tej dvorani verjetno ni nikogar, ki bi si predstavljal, kaj pomeni tridesetletna zaporna kazen za nekoga, ki je popolnoma nedolžen, v gulagu, v Sibiriji, kaj to pomeni za njegovo družino in za vse tiste, ki upajo, da ne bodo nikoli več izpostavljeni enaki nevarnosti, kot ji je on.”

Janez Janša

Na konferenci potekali trije strokovni paneli
Sledili so trije paneli, na katerih so sodelovali priznani tuji strokovnjaki in raziskovalci. Podrobno bomo paneliste na Nova24TV predstavili v oddaji Dialog. Tokrat izpostavljamo le enega, dr. Jožeta Dežmana, ki je spregovoril o žrtvah revolucionarnega nasilja v Sloveniji: “Vidite, da imamo v Sloveniji leta 1964 41 tisoč žrtev, leta 1976 58 tisoč žrtev, danes pa popis Inštituta za novejšo zgodovino šteje skoraj 100 tisoč žrtev, čeprav ni popoln, ampak tukaj vidite, kaj pomeni temna stran meseca, ko se s svetlobo število žrtev skoraj podvoji.” Konferenca je predstavila mnoge poglede na grozo treh velikih totalitarizmov dvajsetega stoletja. Se pa je bolj podrobno posvetila komunizmu, ki na vzhodu Evrope in pri nas ni dovolj razumljen. Gre za totalitarizem, ki je hujši od fašizma in nacionalnega tipa socializma, predvsem vzhodnoevropske države in Slovenijo je v svojih krvavih krempljih držal skoraj pol stoletja. Konferenca je bila uspešna in strokovna, a najbolj je bodla odsotnost vseh slovenskih medijev, niti RTV Slovenija, ki je dolžna obveščati javnost, se ni prikazala.

Dr. Jože Dežman

J. Ž.

 • oto

  Janša je edini pravoverni komunist v državi, ki bi rad uvedel diktaturo pod krinko edino njemu znane demokracije. Dokler bo na politični sceni, v Sloveniji ne bo miru in sprave.

  • boogin1

   oto
   Dokler bo spoštovani gospod, junak in osvoboditelj SLO in upam, da bo SLO osvobodil še 1x, bom član stranke SDS in jo podpiral. Stanje v Sloveniji pa je naslednje:
   V Sloveniji je totalitaristični režim. Domoljubi so označeni kot kriminalci, komunajzarska vlada je sestavljena iz šaljivcev-poklicni šaljivec je celo premier, tretjerazrednih igralk, brisalcev usranih riti-beri JANI M., ki delijo sodbe na osnovi montiranih procesov brez dokazov. V vladi sedijo in zasedajo ministrske položaje in odločajo o usodi države osebe, ki na parlamentarnih volitvah sploh niso bile izvoljene. Motene osebe-skorajda še otroci v parlamentu bi uvedli nacionalizacijo in komunistično diktaturo. Najboljšemu menedžerju in županu Lj. Se enkrat odpiše 16 milijonov, drugič 5. Brišejo se dokazi, medtem sinovi na parkiriščih pobirajo po 200000 EUR. Policaji se grejo zastonj TAXI službo za nezakonite migrante, ki jih vozijo do prvega centra, kjer jih že čaka najmanj 1200 EUR.
   Razumem, da parlamet izgleda kot oder v nekem gledališču, kjer igra poklicni šaljivec in ga uporablja za treninge svojih komedijantskih predstav. Ne razumem pa državljanov, ki so volili take poslance in komunajzarsko vlado, katerih komunjazarske stranke kar tekmujejo, katera bo Sloveniji in državljanom naredila več škode. Sprašujem se tudi o mentalnem zdravju volivcev, ki volijo komunajzelske stranke, ki obljubljajo še večje in dodatne obdavčitve in še težje življenje. To veliko pove o mentalnem zdravju levega spektra volivcev, ko jih nekdo tolče z motiko po glavi, se še sami dodatno s krampom.
   Kakorkoli že, pravijo, da tudi slepa kura zrno najde in enkrat bodo spregledali tudi ostali volivci in vam sodili, obsodili in linčali komunajzle za levi fašizem nad njimi.

   • oto

    Vse gornje replike na moj post samo potrjujejo zatemnjenost sds-ovc-evih privržencev. Amen.

  • Nata

   Ne drži !!! Dokler bodo vladali tvoji barabini ne bo miru.
   Pa pusti ” spravo ” pri miru. To je pogruntacija tov. Spomenke . . .

  • MižekFiga

   Včlani se (bolje ne!) pa boš iz prve roke izvedel kaj SDS in Jekleni Janez hočemo. Pod krinko ste samo komunisti, nekdaj partijci, danes levica ???????

  • dob

   Vsi, ki bi radi v državi vzpostavili normalen in delujoč pravni red, so za koruptivno mafijsko komi-državo avtomatično fašisti!

   Komunisti so vedno delovali kot koruptivna in zločinska sodrga. Normalno še nikoli niso poslovali, saj ne znajo.
   Zato hočejo zdaj zadržati nadzor nad državo, privilegije in neenakost v družbi. Vse to jim v kombinaciji z naivnostjo prebivalstva ki jim naseda, zagotavlja le komunistična mafija, kadar je organizirana kot država! In te pozicije zdaj branijo z vsemi štirimi, mimo zakona, mimo demokratičnih volitev, mimo vseh pravnih norm!
   Ves čas javno govorijo, da hočejo izkoreniniti korupcijo. V resnici jo oni generirajo in jo vzdržujejo.
   Drugače niti ne znajo poslovati kot samo koruptivno.
   Uničiti korupcijo, bi pomenilo konec Jankoviča, konec kučana in konec kompletnega Foruma 21. S tem bi se končalo obdobje kučanovega mafijskega komunizma v Sloveniji.

   Za režim je najlaže svoje kriminalno početje prikazovati za Revolucijo in ji peti slavo.
   A je v resnici kriminal samo kriminal in nič več.

 • oto

  Najtemnejša stran meseca je sds!

  • Fosa Stefan

   zelo si okusen, BOG ti bo plačal primerno za tvoj GNUSEN doprinos
   civilizaciji, kjer ti ne bo pomagal ne kučan ne kar del, ne pedofil tito.

   normalni ljudje se ne znamo spuščati na tvoj nivo in tudi nočemo

   rezultati tita, kardelja, kučana, pahorja, jankoviča…. in tebe so znani miljon
   nedolžnih pobitih (tudi dojenčki so bili izdajalci komunistične ideje),
   zaostalost Slovenije, iz Slovenije se cel svet dela norca, zato redno izgublja
   vse sodbe in hrvaška jo je že 100x nadmudrila, ke slo politiki ala KUČAN niso
   vredni niti počenega groša, še rusi so se odpovedali sluzovcu turku in kučanu .

   prosil bom BOGA, do bo tebe, tvoje otroke,tvoje sorodstvo tako, ponižal, da se boste kamnu smilili

   • xla

    prava krščanska drža. bravo!

   • oto

    Pedofili so vaši rkc farji v kiklah, ti kar prosi svojega bogca, naj me poniža ali škodi, me ne skrbi, saj za razliko od tebe, ki se imaš za vernega kristjana, upoštevam 10 zapovedi, čeprav ne hodim v cerkev in ne rabim hodit k spovedi, ker nisem škodoželjne narave.

 • VERRZIFIKATOR

  Odtočit šel sem, noč je kakor v rogu,
  kar, glej, okoli vogla se prikaže,
  da vrag je, se v trenutku isti zlaže,
  pa bil le oto je na tretjem krogu.

  Že tretji krog oddelal svoj je nočni,
  ne gre, nikakor se ne da zaspati,
  tabletke treba zopet bo jemati,
  domislil končno se je bil nemočni.

 • janko

  Zelo sem vesel tega prispevka. To so dejstva, resnice!
  Današnji evrski levičarji = komunisti!!
  Komunizem = laž + teror + uničevanje družine + narodov +vere + enačenje človeka z živalmi!!

  • opazovalec

   In večinavodstva SDS (nad 45 let starosti) se je veselo udinjalo zverinskim komunistom, enem od 3 totalitarizmov, njih politični predniki pa drugima dvema………

   • MižekFiga

    Čestitam ti zaradi tvojega nedozorelega “zverinskega komunizma”!

   • Lustrator

    Ti se pa ŠE VEDNO – ne takrat ko je bilo to zapovedano, ampak danes, skoraj 30 let po osamosvojitvi! Kako si torej sploh drzneš kogarkoli obsojati?

    • opazovalec

     Čuj, jaz nisem nikoli bil v partiji, so se mi oni reveži, ki so se štulili v partijo zdeli preveč butasti. In zanimivo, najbolj butasti karieristi v partiji so postali najbolj zvesti člani SDS, jih poznam kar nekaj.

     • Lustrator

      Koga danes briga kdo je bil v partiji in kdo ne? V partiji so bili nekoč ljudje, ki so bili po srcu čisti komunisti, kakor tudi tisti, ki to niso bili – biti komunist DANES, pa je ZLOČIN in resničen problem današnje Slovenije. Upam si celo trditi, da vas je ta trenutek v Sloveniji že več komunistov brez knjižice kot tistih z – zelo podobno kot pri zvezi borcev in njihovimi mladeniči rojenimi 5, 10, 20, 50 let po vojni in seveda jugonostalgične Levice, kjer je glavnina podpornikov rojenih takrat ko je slednja že crkovala.

 • Nata

  + + + + + + + pripenjam pa dobro razmišljanje o demokratični kulturi.
  O tisti osebni kulturi. . . . . pisanja, poročanja, obnašanja politikov. . . . . .
  spodbudil me je pa ta zadnji stavek
  ” Konferenca je bila uspešna in strokovna, a najbolj je bodla odsotnost vseh slovenskih medijev, niti RTV Slovenija, ki je dolžna obveščati javnost, se ni prikazala.”
  Seveda ne!! Javnost jih zanima samo, kadar jim to nekdo ukaže !!
  http://radio.ognjisce.si/sl/208/komentarji/28523/

  • O’Brien

   Še dobro, da imamo Radio Ognjišče. Za politiko gotovo najbolj objektiven medij, vedno povabijo predstavnike različnih opcij.

   • Nata

    Res je. Vsaj kakšen medij, ki se ima za resnega, bi moral ravnati enako !

 • tarantela

  Janša se je spravil nad Putina…Jej, jej, jej, kako nepremišljen kvazipolitik!

 • 10mile30

  …, medtem ko orban je pa čist uredi.

 • Domus Lubus

  Študijski center za narodno spravo? Očitno izrastek SDSa, stranke ki širi nestrpnost, katero motijo vsi drugačni. No saj, narod niso homoseksualci, narod niso levičarji, ne feministke, ne pisatelji, ne igralci, umetniki. Narod je SDS.

 • Lojz

  Kaj nas boli za privržence fašizma. Mi smo bili na pravi in zmagovalni strani.

  • Lustrator

   Vsi nekomunisti na svetu so zate fašisti? Ti ni jasno, da to ni le žalitev za vse nekomuniste, ampak tudi fašiste, ki si v svojem kratkem delovanju niso niti približno toliko umazali roke kot komunistični klavci od leta 1918 do danes?

 • Osti jarej