fbpx

[Video] V SDS predlagajo imenovanje Barbare Zobec za ustavno sodnico

Vrhovna sodnica Barbara Zobec.

“V Slovenski demokratski stranki podpiramo kandidatko Barbaro Zobec za mesto sodnice Ustavnega Sodišča RS. S tem ohranjamo tudi razmerje glede ženskih kvot znotraj Ustavnega  sodišča,” je po današnjem posvetovanju pri predsedniku republike dejal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec se je danes pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju udeležil posvetovanja o možnih kandidatkah in kandidatih za mesto sodnika Ustavnega sodišča RS. Po končanem pogovoru je v izjavi za medije dejal, da je predsednika republike obvestil o odločitvi: “V Slovenski demokratski stranki podpiramo kandidatko Barbaro Zobec. S tem ohranjamo tudi razmerje glede ženskih kvot znotraj Ustavnega sodišča”.

Dodaja, da so določeni pogovori glede imenovanja ustreznega kandidata na mesto ustavnega sodnika potekali tudi znotraj koalicije, kjer je bil sprejet dogovor, da se sprva opravi pogovore pri predsedniku republike, na osnovi katerih bo koalicije nadaljevala usklajevanja.

Glede kandidacijskih postopkov za dva sodnika Splošnega sodišča EU je dejal, da so v SDS opozarjali na pomanjkljivosti samega postopka, prestavitev postopka pa je v želji po dodatnih informacijah zahtevala NSi. Ker so bile dodatne informacije pridobljene, je znotraj naslednjega mandata volilne komisije postopek že na dnevnem redu, “našo preferenco glede najprimernejšega kandidata pa bomo sporočili, ko bo to potrebno.” Ob koncu je pojasnil, da znotraj koalicije ni velikih razpok, “usklajevanja vodij poslanskih skupin potekajo na tedenski ravni, za prihodnji teden pa je napovedana seja koalicije na temo tretjega proti korona paketa.”

Domen Mezeg