V Franciji se je zgodila profanacija križa, nas to spominja na kakšne dogodke pri nas izpred let?

Datum:

V Franciji se je zgodila profanacija križa. Neznani storilci so podrli njegovo kovinsko konstrukcijo. Versko znamenje pa je bilo še dodatno onečaščeno z napisom: “Čarovniška moč” in “heretiki”

V Franciji se je zgodila profanacija križa. Neznani storilci so podrli kovinsko konstrukcijo. Oskrunitev se je zgodila na hribu po imenu Saint-Loup v regiji Hérault na jugu Francije. Neznanci so ga najprej podrli na tla in prelomili na dva dela. Križ, ki sicer tehta 900 kilogramov in je visok 9,5 metra se nahaja na vzpetini visoki 628 metrov. Po pričevanjih njegov zgornji del drži le še en kos kovine in obstaja resna nevarnost, da bo odpadel. Versko znamenje pa je bilo še dodatno oskrunjeno z napisom: “Čarovniška moč” in “Heretiki”, poroča Polonia Christiana.

Z incidentom se ukvarja lokalna policija. Številni prebivalci v okolici so šokirani nad dogodkom. Vse do konca 19. stoletja se je namreč na že omenjenem vrhu 19. marca vsako leto, v spomin na svetega Jožefa molilo, iz okoliških krajev pa so prihajali številni romarji. Križ je sicer viden daleč naokrog. Prvi tovrstni krščanski simbol na vzpetini je bil lesen, a so ga nadomestili s kovinskim leta 1911 zaradi česar so ga pogosto primerjali z Eifflovim stolpom. Vendar pa skrunitev križa ni prva tovrstna akcija. Ta je bil namreč že poškodovan v noči med 19. in 20. februarjem leta 1989, lokalne oblasti pa so ga popravile zgolj v desetih dneh. Se pa na francoskih tleh dogajajo tudi številni napadi na cerkve. Zgolj v enem letu (2018) naj bi se zgodilo kar  877 skrunitev. Nekdo pa je na spletu cinično zapisal, da je v primeru uničenega križa zagotovo šlo za “električno okvaro”, tako kot v primeru požara v Notre Dame v Parizu lansko leto.

Tudi na Slovenskem se dogajajo tovrstne profanacije. Dean Verzel je s somišljeniki v četrtek, 10. maja 2012, zažgal križ v kraju Strunjan. Omenjeni križ so po zaobljubi prvič sicer postavili mornarji in ribiči že leta 1600, da bi jih varoval na morju. Tamkajšnji prebivalci so ga obnovili kot del dejavnosti ob praznovanju 500-letnice Marijinih prikazovanj. Zažig votivne podobe v omenjenem kraju pa se razume kot dejanje javnega razpihovanja in spodbujanja verskega sovraštva in nestrpnosti s sramotitvijo verskih simbolov krščanstva, poskus stigmatizacije kristjanov v naši družbi (kristjanofobije) in namerno žaljenje verskih čustev. Glede na to, da je ista oseba pred desetimi leti že zažgala ta križ, gre za očitno moralno in pravno zavrženo dejanje v slovenskem kulturnem prostoru.

Foto: Twitter

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....