fbpx

[Video] Namesto da bi poskrbeli za red, pustili da se z njimi pometa! “Problem predstavljajo politično nastavljeni policisti, ki delujejo po nareku določenih odsluženih političnih opcij”

Foto: STA, posnetek zaslona

LMŠ se je ostro odzvala na dogajanje minulega konca tedna, ko so pripadniki varde prišli pred policijsko postajo v Slovenski Bistrici in zahtevali pojasnila, zakaj so policisti te postaje nadlegovali mladenko, ki sploh ni bila prijavljena na zemljišču, kjer je potekal njihov tabor. “Problem predstavljajo politično nastavljeni policisti, ki delujejo po nareku določenih odsluženih političnih opcij. Ali se je Slovenija zmožna otresti korupcije znotraj vseh državnih institucij?” se sprašujejo v Vardi. Očitno pa so s to izjavo stopili na žulj LMŠ, ki je v času Šarčeve vlade po veliki večini državnih institucij kadrovala svoje ljudi. Ti sedaj zavajajo, da naj bi pripadniki vard zablokirali policijsko postajo, kar so označili za nesprejemljivo in zavržno ravnanje. Pod to izjavo se je sicer podpisal Šarčev komunikacijski strateg Matej Špehar, ki je v preteklosti stopil na stran Borisa Kobala, ko je le-ta ukradel avtorsko delo. To pa seveda ni bilo nesprejemljivo, zavržno ravnanje. 

V LMŠ so na Twitterju zapisali, da je “dogajanje minuli konec tedna, ko so pripadniki varde tako rekoč zablokirali policijsko postajo v Slovenski Bistrici, le še eno v nizu njihovih nesprejemljivih in zavržnih ravnanj. To se preprosto ne bi smelo zgoditi.” Daljši zapis so objavili na spletni strani Liste, v katerem so izpostavili: “Obžalujemo tudi (ne)odziv ministrstva za notranje zadeve, kjer zadnjih dogodkov niso želeli komentirati, še manj pa obsoditi, temveč so zgolj nakazali, da se s spremembami zakonodaje na tem področju, ne bodo ukvarjali”.

O dogajanju na policijski postaji v Slovenski Bistrici je sicer poročala tudi Slovenska tiskovna agencija, ki je zapisala, da je okoli 50 uniformiranih pripadnikov skupin, znanih po imenu Štajerska varda in Krajnska varda, konec tedna izvajalo aktivnosti na območju Slovenske Bistrice. Potem ko so z njimi zaključili, je na prizorišče prišla policijska patrulja, zaradi česar je omenjena skupina v nedeljo popoldne, po pojasnila odšla na tamkajšnjo policijsko postajo.

Dogajanje na policijski postaji, kjer so zahtevali pojasnila komandirja, so predstavniki varde ves čas v živo predvajali na Facebook profilu, so zapisali na STA. Očitno so se varde ravno zaradi takšnih namigovanj, kot sedaj prihajajo iz LMŠ, želele obvarovati ravno s posnetkom v živo, ki je dokaz, da so na policijsko postajo prišli le po pojasnila.

Pripadniki varde so zahtevali pojasnila, zakaj policija nadleguje ljudi, ki naj bi bili kakorkoli potencialno povezani z vardisti. Foto: posnetek zaslona

Da je le po pojasnila (in ne v iskanje prepira ali celo ustrahovanje, kot želijo prikazati v LMŠ) na policijsko postajo Slovenska Bistrica prišla večja skupina ljudi, so potrdili tudi na Policijski upravi Maribor. Ob tem so prisotne seznanili tudi s postopkom pritožbe na policijski postopek, če menijo, da so policisti ravnali kakor koli narobe.

Celoten posnetek dogajanja na omenjeni policijski postaji je še vedno dostopen:

Dogajanje na Policijski postaji Slovenska Bistrica 19.05.2020

Predstavljamo vam celotno dogajanje na PP Slovenska Bistrica. Vardi smo prišli vprašat komandirja postaje, vendar ga nismo dobili. Zanimalo je, zakaj so policisti te postaje nadlegovali mladenko, ki sploh ni bila prijavljena na zemljišču kjer je potekal naš tabor. Ali je šlo za poskus ustrahovanja in po naročilu koga? Namreč imamo dobre odnose s policisti na terenu in tudi na lokalni ravni. Problem predstavljajo politično nastavljeni policisti, ki delujejo po nareku določenih odsluženih političnih opcij.Ali se je Slovenija zmožna otresti korupcije znotraj vseh državnih institucij?

Gepostet von Slovenska VARDA – civilna iniciativa am Dienstag, 19. Mai 2020

Ob tem se vardisti sprašujejo in pojasnjujejo: “Vardi smo prišli h komandirju postaje, vendar ga nismo dobili. Zanimalo nas je, zakaj so policisti te postaje nadlegovali mladenko, ki sploh ni bila prijavljena na zemljišču, kjer je potekal naš tabor. Ali je šlo za poskus ustrahovanja in po naročilu koga? Namreč, imamo dobre odnose s policisti na terenu in tudi na lokalni ravni. Problem predstavljajo politično nastavljeni policisti, ki delujejo po nareku določenih odsluženih političnih opcij. Ali se je Slovenija zmožna otresti korupcije znotraj vseh državnih institucij?”

Očitno je, da LMŠ brez prave osnove napada vardo in si poskuša na ta način zgolj pridobivati politične točke, češ: “Oviranje dela policije pri varovanju državne meje, posnemanje dela policije ali vojske in poskusi prevzemanja nalog, ki so izključno v pristojnosti državnih varnostnih organov, so po našem trdnem prepričanju nedopustni.” Vendar pa tako iz posnetka kot iz samega sporočila policijske uprave izhaja, da v tem primeru ni šlo za nikakršno oviranje dela policije pri varovanju državne meje, niti nič od ostalega naštetega. Pod to “zgroženo” pismo se je sicer podpisal glavni komunikacijski strateg pri Šarcu Matej Špehar. Čudno, da ni bil tako zelo moralen, ko je državnemu podjetju Eles prodal spletno stran na Facebooku Slovenija, moja dežela, s katero je zaslužil 8 tisoč evrov, potem pa je ni več uporabljal in so jo celo ukinili. Prav tako marsikomu ni jasno, kako je Špehar, ki se ima očitno za pravičnika, lahko branil Borisa Kobala, ko je ta ukradel avtorsko delo nekoga drugega in se pod njega sam podpisal kot avtor.

Na napad LMŠ na varde se je odzval tudi kolumnist Demokracije Vinko Vasle, ki je zapisal: “Stranka LMŠ kliče vojsko nad vardo. Čisto so znoreli. Nevarni postajajo.”

Nabiranje tovrstnih točk za vsako ceno, ne glede na to, ali se govori resnica ali ne, samo da se pač govori, je sicer praksa LMŠ, sploh v povezavi z vardami. Če so že tako moralistični, zakaj potemtakem niso zahtevali ostrih ukrepov proti protestnikom na kolesih, ki so že več petkov zaporedoma kršili zakonodajo, pri tem pa ogrožali tako lastna življenja kot življenja drugih udeležencev? In glede na to, da koronavirus ostane v telesu več dni celo brez kakršnih koli simptomov, ogrožali tudi življenja vseh, ki so kasneje s protestniki stopili v stik? Odgovor se skriva kar v samih protestih, saj jih iz ozadja prav nič skrito podpirajo nekateri vidni obrazi Šarčeve stranke.

Prav tako ne gre spregledati odziva LMŠ na vzpostavitev 37.a člena, ki bi vojake poslal na mejo, da bi policija lahko opravljala svoje delo v notranjosti države. Medtem ko so aktivacijo omenjenega člena Zakona o obrambi podprli celo obmejni župani, kar smo pisali v članku Župani jugovzhodnih občin podpirajo aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, pa so temu v LMŠ nasprotovali brez kakršnih koli argumentiranih trditev. Neverjetno, a aktivaciji 37.a člena je nasprotoval celo Šarčev svetovalec Damir Črnčec, ki je, ko je še delal v Slovenski vojski, od takratnega polkovnika Dobrana Božiča prejel medaljo prve stopnje, je pisal Dnevnik. 

Zakaj torej takšna oseba nasprotuje aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, in še to s prirejanjem podatkov: “V avgustu 2019 je bilo 2369 ilegalnih prehodov meje, med 1.1. in 31.3. 2020 pa 1835. Avgusta je bilo tudi veliko pripadnikov @policija_si in @Slovenskavojska ki so na južni meji na dopustih. Vse smo to zmogli brez aktivacije 37.a člena ZOBr, le-ta je in naj bo le za nujne primere.” Le nekaj minut po tem zapisu se je odzval njegov šef Šarec, ki je odgovoril: “Številke so jasne in govorijo same zase, vsekakor jim gre pa bolj verjeti, kakor posameznim ministrom.”

Damir Črnčec in Marjan Šarec v času neuspešne vlade 2018-2020.

Pri omenjenem si je prav Črnčec dovolil grobo manipulacijo s številkami, primerja na primer poletje z letošnjimi zimskimi meseci, ne upošteva pa tudi dejavnika epidemije. Z razglasitvijo epidemije so se sicer nekoliko zmanjšale migracije, a razmere predstavljajo dodatno tveganje za varnost države, smo razkrili v članku Tandem Šarec in Črnčec z zavajanji nad aktivacijo 37a člena Zakona o obrambi!.

Barbara Majdič