fbpx

[Video] Vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto razkril, da je bilo pošiljk z grozilno vsebino pet, vsem pa je bil priložen tudi naboj!

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak (Foto: STA)

Stojan Belšak, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, je za medije spregovoril glede pisemskih pošiljk z grozilno vsebino premierju Janezu Janši in Mateju Toninu. Belšak je razkril, da je bilo pošiljk z grozilno vsebino še več. “V petek so bile prejete štiri pošiljke in ena danes, za katero pa se je izkazalo, da je bila ravno tako prejeta v petek, a je bilo kaznivo dejanje prijavljeno danes.”

Policisti in kriminalisti so bili po besedah Stojana Belšaka konec prejšnjega tedna obveščeni o več pisemskih pošiljkah, ki so prispele na naslove najvišjih predstavnikov države in predstavnikov Državnega zbora RS. “Takoj smo pristopili k zbiranju obvestil in k intenzivnem odkrivanju storilcev, možnih storilcev teh kaznivih dejanj s ciljem, da bi ta zavržna dejanja preiskali in zagotovili varnost najvišjim predstavnikom države kot tudi vsem drugim državljanom Republike Slovenije.”

V zvezi s tem so že bili izvedeni nekateri ukrepi. Na različne naslove so že bili poslani kriminaliste s ciljem, da bi kar najbolj zavarovali življenja ljudi in odkrili storilce, ki kazniva dejanja, grožnje izvršujejo. V tem primeru gre po besedah Belšaka za kaznivo dejanje grožnje po 135. členu Kazenskega zakonika RS, in sicer pod drugim odstavkom. “Pregon za to kaznivo dejanje se začne na predlog in policija je trenutno še v fazi pridobivanja predlogov. Nekatere predloge smo že dobili. Glede na to, da je teh pošiljk več, bomo z osebami, ki bi lahko bile ogrožene, opravili razgovore in poskušali pridobiti njihove predloge za pregon,” je poudaril.

Po besedah Belšaka še niso na sledi osumljencem. Trenutno gre namreč za začetno zbiranje obvestil, kjer se preverjajo določena dejstva, ki bi jih lahko pripeljala do možnih osumljencev. Glede najdbe prstnih odtisov na kuverti in naboju je povedal, da so ti podatki še trenutno v fazi raziskave, zato o tem še ne more govoriti. Povedal pa je, da je bil v pošiljkah najden naboj, ki je namenjen za dolgocevno orožje.

Dve neznani osebi pri ministru Toninu nista ogrožali življenja družine ali varovane osebe
Ker naj bi k ministru Mateju Toninu na dom prišli dve neznani osebi, je Belšak uvodoma pojasnil, da je družina varovana, če je minister doma ali ga ni. V tem primeru so prejeli prijavo, na podlagi katere so odreagirali takoj, ko je bilo mogoče. Ugotovljeno je bilo, da življenje družine ali varovane osebe ni bilo ogroženo. Šlo je namreč za naključni dogodek. “Policija je k temu pristopila resno. Prvič, ker gre za varovano osebo. Drugič, ker je bil modus delovanja teh dveh oseb tak, da spominja na modus delovanja neznancev, ki velikokrat hodijo po hišah in se predstavljajo za delavce telekomunikacijskih in drugih servisnih podjetij. Na ta način zvabijo oškodovance iz hiše in potem drugi del te skupine izvrši tatvino denarja ali dragocenosti iz hiše. V tem primeru ni bilo tako. V tem primeru je šlo dejansko za delavca, ki sta za svoje podjetje opravljala delo.”

Na vprašanje enega izmed novinarjev, če se pošta preverja z rentgenom, je Belšak pojasnil, da pri pregledu pisemskih pošiljk obstajajo različni protokoli. Eni v poštno-logističnem centru, nekateri pa, ki so povezani s točno določenimi varovanimi osebami. “Ker gre za zaupne podatke, ker gre za varovanje najvišjih predstavnikov države, o tem žal ne morem govoriti,” je dodal.

Kolaž groženj obrambnemu ministru in predsedniku vlade.

Vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto je pojasnil, da je zagrožena kazen v skladu z drugim odstavkom do dve leti. Kar se tiče odkrivanja teh kaznivih dejanj, je zelo kompleksno, pravi. “Običajno so to anonimne prijave, kjer je potrebno zbrati precej obvestil in izvesti dodatna kriminalistično-tehnična opravila za odkritje storilcev. Na podlagi več parametrov se da storilce identificirati, trenutno ne morem povedati, katere imamo.”

Grožnja je bila naslovljena na dve poslanski skupini
Po besedah Belšaka so bile v  petek prejete štiri pošiljke in ena danes, za katero pa se je izkazalo, da je bila ravno tako prejeta v petek. Med prejemniki so bili: dva najvišja predstavnika oblasti (varovani osebi), dve poslanski skupini in posameznik. Kot pravi je vsebina v vseh pismih je podobna. Gre namreč za neposredne grožnje s smrtjo. V vseh petih primerih je bil priložen naboj. “V nekaterih primerih gre žal za grožnjo družinam in najbližjim sorodnikom oškodovancev. Ocenjujemo, da je to nedopustno in bomo naredili vse, kar je potrebno, da odkrijemo storilce.”

Nina Žoher