fbpx

[Video] Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat: Policijsko državo je vzpostavljal Marjan Šarec in njegovi pomagači!

Poslanec NSi Jožef Horvat (Foto: Zajetje zaslona)

Po navedbah poslanca nove Slovenije je policija sledila v času prejšnje vlade posameznikom kar preko njihovega EMŠO-a, največ vpogledov v evidence politikov pa se naj bi dogajala ravno v času sestavljanja koalicije v drugi polovici februarja in v začetku marca in poudarja, da se strinja z Dejanom Židanom, ki je v oddaji tarča povedal, da po možnosti sledenja politikom to največja afera v zgodovini Slovenije. Najbolj zanimivo, da uvedbo nove neobvezne aplikacije očita ravno stranka LMŠ, ki je bila odgovorna za sledenje politikom, čeprav policija lahko tovrstne naloge opravlja samo v primeru opravljanja policijskih nalog.

Poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat je na seji med razpravo pokazal list papirja, s katerim je pojasnil, da prikazuje podatke o tem, kako mu je policija sledila v času prejšnje vlade. “Po mojem EMŠU. Neverjetno,” je poudaril. Po njegovih navedbah, naj bi bilo največ vpogledov v podatke ravno v času, ko je prejšnji premier Marjan Šarec odstopil in je bila v nastajanju nova koalicija. “Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Da, bil sem na polnočnici in so me gledali. Zanimivo. Zelo zanimivo,” je še izjavil.

Medtem, ko je Horvat sumil, da je bil neooblaščeno pod drobnogledom policije, je zaprosil za njihov izpis vpogledov in ga obrazloži: “Iz izpisa vpogledov v moje osebne podatke enostavno ne najdem neke vzročne povezave, kje bi se jaz naj določenega dne, ko je bil ta vpogled opravljen, nahajal.” Poslanec Horvat je še dodal, da se v tem primeru strinja z bivšim predsednikom Socialnih Demokratov Dejanom Židanom, ki je januarja letos v oddaji Tarča dejal, da vsako morebitno sledenje policije v politiki, največja afera v zgodovini samostojne Slovenije. Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič je kot bivši predsednik KNOVSa ugotovil, da so v času vladanja Marjana Šarca izvajali osebne mape politikov na policiji.

Medtem ko zaradi sprejetja četrtega interventnega zakona opozicija koaliciji najbolj očita vzpostavitev policijske države zaradi COVID aplikacije, Horvat še pove: “V času sprejemanja četrtega interventnega zakona je koalicija tarča neprestanih napadov s strani opozicije in nam očitajo policijsko državo.” Na koncu pa se je izkazalo ravno nasprotno, policijska država je bila vzpostavljena ravno pod Šarčevim vodenjem. Podobno opoziciji očita tudi poslanka SMC Monika Gregorčič, ki pravi, da nasprotujejo aplikaciji za sledenje Covida, medtem ko so bili ravno sami najbolj odgovorni za sledenje posameznikom v omenjeni aferi.

Horvat je na današnji novinarski konferenci pokazal vse izpiske nadzora, ki jih je pridobil s strani policije. Med drugim je bil opravljen nadzor nekaj minut preden se je udeležil polnočnice. Poziva vse posameznike, ki sumijo, da se bili predmet opazovanja s strani policije, brez podlage, da to tudi storijo. Vsak posameznik lahko zahteva izpis vpogleda v njegove osebne podatke preko obrazca na policiji. “Če menite, da je v vašem primeru prišlo do zlorabe vaših osebnih podatkov, lahko to prijavite uradu informacijskega pooblaščenca, ki bo sprožil ustrezen postopek,” je še poudaril.

https://twitter.com/ZigaTurk/status/1281275249737302024?s=20

Dejanja policije v času Šarčevega vodenja je bilo tako nezakonito, saj policist osebne in druge podatke lahko obdeluje le v primeru opravljanja policijskih nalog, se pravi mora imeti za vpogled v posamezno evidenco utemeljen razlog. Na vprašanje novinarjev, če je še kdo imzed ostalih poslancev ugotovil nepravilnosti, je obrazložil: “Kolega Aleksander Reberšek je že dobil podoben izpis, našla sva tudi nekaj zelo zanimivih korelacij, ampak to so zgolj najine ugotovitve. Vsega skupaj pa nas je pet vložilo zahtevke, med drugim so jih trije oddali pred nekaj dnevi.”

V primeru dvoma, ali so bili podatki posameznika obdelovani zakonito, lahko posameznik zahteva vpogled. V primeru ko gre za lastne ugotovitve na podlagi podatkov, zbranih obvestil, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja, policija začne notranjevarnostni postopek. Če se ugotovi sum kaznivega dejanja, pa policija prične z uvajanjem postopka pred pristojnimi organi.

“Očitki, ki jih danes dobivamo, da smo mi tista koalicija, ki vzpostavlja policijsko državo, ne držijo. Nasprotno, policijsko državo je vzpostavljal, po tem sodeč, gospod Marjan Šarec in njegovi pomagači,” je še povedal Horvat in napovedal, da bomo v prihajajočih dneh priča še večim razkritjem, komu vse so organi pregona brez uteemeljenega razloga dihali za ovratnik.

Sara Kovač