fbpx

[Video] Vodja poslanske skupine SDS po pogovorih s predsednikom države: “Na pogovore smo povabili vse parlamentarne stranke in nikomur ne zapiramo vrat”

Foto: STA

“Na sestankih v petek želimo s predstavniki parlamentarnih strank izmenjati ocene trenutnega stanja in ocene, kako nadaljevati s koraki vnaprej. Tako želimo slišati mnenja, ali naj nadaljujemo v smeri predčasnih volitev ali v smeri sestavljanja vlade,” je po pogovorih pri predsedniku republike povedal vodja poslank in poslancev SDS Danijel Krivec.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec se je danes na posvetovanjih sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem, s katerim sta spregovorila o aktualni politični situaciji po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade prejšnji teden.

Kot je v izjavi za medije po sestanku povedal Krivec, sta s predsednikom republike ocenila situacijo in ugotovila, da bo predsednik države do četrtka opravil pogovore z vsemi poslanskimi skupinami, na osnovi tega pa si bo izoblikoval tudi neko stališče. “Kar se tiče SDS, smo povedali, da smo na pogovore povabili vse stranke in da nikomur ne zapiramo vrat,” je povedal Krivec in dodal, da bo v petek po sestankih s predsedniki strank, ki se bodo odzvali našemu povabilu bolj jasno, kako nadaljevati v trenutni politični situaciji.

V petek bodo videli ali gredo zadeve v smeri nove vlade ali predčasnih volitev
Po besedah Danijela Krivca “si v SDS na sestankih v petek želimo izmenjati ocene trenutnega stanja in ocene, kako nadaljevati s koraki vnaprej. Želimo slišati mnenja, ali naj nadaljujemo v smeri predčasnih volitev ali pa v smeri sestavljanja vlade.” Krivec je ob tem tudi dodal, da so pogovori potrebni in pomembni, na osnovi le teh pa se bodo odločali v nadaljevanju. Ob tem je še dodal, da smo v SDS pripravljeni tudi na volitve.

Danijel Krivec: Odzive na povabilo pričakujejo v naslednjih dneh. (Foto: STA)

Vodja poslank in poslancev SDS je tudi dejal, da zaenkrat s strani drugih strank še ni odzivov, ali se bodo pogovorov v petek udeležili ali ne. “Vabilo je bilo poslano šele včeraj, odzive pa seveda pričakujemo v teh dneh,” je dodal Krivec. Poudaril je še, da je predsednik SDS po petkovih pogovorih pripravljen opraviti tudi drugi krog pogovorov na podlagi dodatnih vprašanj. “Kot rečeno, na osnovi tega bodo se bo tudi predvidelo, kdaj je kakšna stvar možna, v igri pa v tem trenutku še vedno ostajata dve možnosti  tako predčasne volitve, kot sestava vlade,” je povedal Krivec.

Janša je predsednik SDS
Na vprašanje o tem, ali je edina možnost, da je predsednik SDS tudi predsednik vlade, je Krivec povedal, da je izjavo v zvezi s tem sicer že dal in nadaljeval: “Janez Janša je predsednik naše stranke, ali bo tudi predsednik vlade pa je odvisno tudi od drugih strank, ki bodo prišle na pogovore.”

Na vprašanje o tem, ali sta Krivec in predsednik republike spregovorila tudi o drugih temah, je Krivec dejal, da se “tudi ob drugih priložnostih pogovarjamo o drugih odprtih zadevah, predvsem o časovnicah postopkov.” Ker je v tem trenutku v teku postopek glede imenovanja sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu, pa je Krivec dejal, da sta s predsednikom republike danes spregovorila tudi o tem postopku ter časovnici, nista pa se pogovarjala o imenih. Po besedah Krivca je nadaljevanje tega postopka odvisno od predsednika države.

Posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti bodo sicer potekala še v sredo in četrtek.

Rok Krajnc