fbpx

[Video] Vodja strokovne skupine Bojana Beović: Gotovo bo virus ostal med nami tudi v poletnih mesecih!

Bojana Beović (Foto: posnetek zaslona)

Vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović je v petkovi oddaji Tema dneva napovedala, da bo virus gotovo ostal med nami tudi v poletnih mesecih. Izobraževalne ustanove bodo najverjetneje ostale dalj časa zaprte, a to je še stvar razprave. Beovićeva pa se je odzvala tudi na očitke nekaterih medijev, da naj bi vlada skušala podatke o številu aktivno okuženih z novim koronavirusom prikriti in zavlačevati s strogimi ukrepi čez prvomajske praznike. Kot je pojasnila, se pri tej številki izhaja iz dokazano pozitivnih, ocenjuje pa se, da je dejansko okuženih desetkrat več. Ta podatek je po njenih besedah pomemben zlasti za nekatere modele, ki nas informirajo o tem, kako epidemija poteka. Kot je še opozorila Beovićeva, bi ljudje drugače razumeli, če bi jim sporočili, da imamo tretjino aktivnih okuženih od potrjenih primerov ali pa tretjino aktivno okuženih od ocenjenih primerov.

O aktualnem dogajanju v zvezi z epidemijo novega koronavirusa je v petkovi oddaji Tema dneva na Nova24TV spregovorila vodja strokovne posvetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović, ki je uvodoma opozorila, da se pri nas lahko krivulja okužb še vedno obrne strmo navzgor, če ne bomo upoštevali ukrepov in navodil: “Moramo s to normalizacijo življenja v naslednjih tednih še vedno preprečevati prenose virusa, ki morajo biti manj pogosti.” Prav gotovo bo po njenih besedah virus ostal med nami tudi v poletnih mesecih: “Nošenje mask, higiena rok, predvsem pa to, da stojimo stran od sogovornika, dva metra, bo postalo nek normalen način obnašanja, ki pravzaprav ne bi smel v veliki meri omejevati našega življenja.”

Izobraževalne ustanove še nekaj časa ostajajo zaprte
Še nekaj časa pa bodo očitno ostale zaprte izobraževalne ustanove: “Šole so mesta druženja. Mladi se radi družijo. Bistven element njihove vzgoje je t. i. socializacija. Kako se bomo v Sloveniji lotili odpiranja šol, je še stvar razprave. Tukaj sodeluje NIJZ, zelo pomembna je vloga Ministrstva za šolstvo, ki ima to ekspertizo, ve, kaj je šolstvo in kako ga organizirati. Gotovo pa bo za nasvet, tako kot vedno do sedaj, vprašana tudi strokovna svetovalna skupina pri Ministrstvu za zdravje, ki jo vodim. Ti dogovori so še v začetni fazi.”

Luka Svetina (Foto: posnetek zaslona)

Dejansko okuženih je približno desetkrat več od uradno potrjenih, NIJZ trdi nasprotno
Vroča tema številnih medijev pa je bil v četrtek NIJZ. Kot je povedal voditelj Luka Svetina, so prišli v javnost podatki NIJZ, da naj bi vlado seznanil s številom aktivno okuženih v Sloveniji, ki naj bi bilo bistveno nižje kot se je prej govorilo. Samo 365 naj bi bilo aktivno okuženih v Sloveniji. Na vlado zdaj letijo očitki, da naj bi skušala te podatke prikriti in zavlačevati s strogimi ukrepi čez prvomajske praznike.

“Izhaja se pri tej številki iz dokazano pozitivnih. Mi imamo na voljo rezultate kar nekaj modelov, ki kažejo na to, da je dejansko pozitivnih, dejansko okuženih v Sloveniji približno desetkrat več, kot jih imamo. Kumulativno, se pravi v vsem času trajanja epidemije,” je odgovorila Beovićeva, ki je pojasnila, da ko nekdo zboli, na prvi dan epidemije, če je blago bolan, po dosedanjem vedenju velja, da po štirinajstih dneh ni več kužen. “To se pravi, da lahko rečemo, da ni več v tistem številu ljudi, ki so kužni in ki lahko širijo epidemijo naprej. Naslednji dan in tako dalje, se pravi z dnevi lahko odštevamo od celotne vsote ljudi, ki so bili enkrat okuženi, pa zdaj niso več. Potem gre tukaj tudi za odpuščene iz bolnišnic, ki nekako izstopajo iz sistema, to so ti težje bolni in seveda nekateri, žal, tudi umrejo. To so vsi tisti, ki pravzaprav ne predstavljajo ta hip več bremena širjenja bolezni,” je še pojasnila.

Ta podatek je po njenih besedah pomemben zlasti za nekatere modele, ki nas informirajo o tem, kako epidemija poteka: “Vi veste, da mi v prvi vrsti spremljamo število pozitivnih in iz te dinamike, z naraščanjem števila pozitivnih, če ostaja način testiranja približno enak, vidimo dinamiko, ne vidimo pa celotnega števila okuženih. Prav tako si s to številko, ki ste jo povedali in je dobrih tristo, pač pomagamo, da vidimo, kako epidemija napreduje.” Navedeno številko je izračunal NIJZ in zelo podobno številko je izračunal tudi profesor matematike Dragan Marušič z Univerze na Primorskem.

“Torej, gre za številko, s katero si pomagamo, da ocenjujemo epidemijo. To ni dejansko število okuženih. Upam, da je to jasno, takih številk, ki jih vmes pri raznih izračunih in ocenah uporabljamo, je še zelo veliko in meni je žal, da ne moremo čisto vseh teh izračunov in modelov komentirati. Lahko si pogledate različne filmčke na Youtubu, ki jih je prof. Marušič pripravil,” je še pojasnila. Kot je še opozorila Beovićeva, bi ljudje drugače razumeli, če bi jim sporočili, da imamo tretjino aktivnih okuženih od potrjenih primerov ali pa tretjino aktivno okuženih od ocenjenih primerov.

Rok Krajnc