fbpx

[Video] Zakaj okuženost ne pada kot bi si želeli? Oglejte si ta neverjetni posnetek!

Foto: Zajem slike

Prebivalec Kranja je za Slovenske novice razkril posnetek, ki je nastal na Planini v Kranju. Tam se je zunaj na snegu družilo večje število ljudi, večina brez mask in ustrezne varnostne razdalje. Kot poudarja, okužbe ne bodo padale, če se bo to dogajalo. 

Pa ravno v Kranju je bilo v sredo 48 novih okužb, v občini pa je kar 467 aktivno okuženih ljudi. Ogorčenje nad takšnim početjem staršev in otrok in druženjem nasploh je na današnji novinarski konferenci izrazil tudi vladni govorec Jelko Kacin. “Druženje je omejeno na člane istega gospodinjstva! To ne pomeni, da gremo lahko k staršem, starim staršem, tašči ali prijateljem na vikend druženje, nedeljsko kosilo ali postavljanje božičnega drevesa. Gre za neodgovorno početje, ki virusu odpira priložnosti za širjenje,” je dejal.

Dosledno upoštevanje ukrepov nujen predpogoj za sproščanje ukrepov
Le če se bomo dosledno držali ukrepov za zajezitev virusa, bo prišlo do zmanjšanja števila okužb, s tem pa tudi do postopnega sproščanja že veljavnih ukrepov. Sproščanje ukrepov je predvideno v več korakih, posamezne faze umirjanja epidemije so označene z različnimi barvami. Sproščanje bo torej odvisno od števila hospitaliziranih in števila okužb, je razvidno iz infografike, ki jo je v četrtek objavil predsednik vlade Janez Janša. Število okužb ob tem predstavlja sedemdnevno povprečje. Prva sproščanja ukrepov je pričakovati, ko bo sedemdnevno povprečje okužb padlo pod 1350, število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pa pod 1200.  “Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve,” je še poudaril Janša.

E-maribor