Vili Kovačič zahteva odstop treh ustavnih sodnikov – Accetta, Kneza in Mežnarjeve: “To je edini edini način, da se reši ugled ustavnega sodišča!”

Ustavni sodniki Špelca Mežnar, Matej Accetto in Rajko Knez. (Foto: STA)

Tako kot mnogi je tudi Vili Kovačič mnenja, da sta ustavni sodnik Matej Accetto in predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez grobo kršila videz nepristranskosti v samem ustavnem sodišču, zato zahteva njun odstop, kot tudi odstop Špelce Mežnar. Kot pravi, bi bil to edini način, da se reši ugled ustavnega sodišča. Kovačič tudi napoveduje, da bo kot neposredni oškodovanec zaradi pristranskosti sodnika Mateja Accetta v zadevi 2. tir vložil tudi odškodninsko tožbo zoper ustavno sodišče in Accetta.

Kot smo že poročali o povezavi stranke SMC in Kneza, je tudi Kovačič dejal, da je bil predsednik ustavnega sodišča Knez “v poslovnih povezavah z Mirom Cerarjem. Obenem pa je v tem času, ko je ustavni sodnik, fušal in je pisal ustavno dopolnilo za čisto pitno vodo”.

Zaradi že znanih očitkov o neizločitvi Accetta pri odločanju o referendumu o drugem tiru, čeprav je delal za stranko SMC, Kovačič pravi, da bi moral odstopiti. Accetto je sicer zatrdil, da je kolegom ustavnim sodnikom pojasnil svoje poznanstvo s Cerarjem in preteklo sodelovanje z njim, ko stranka še ni bila ustanovljena. A očitki, da je kolegom lagal, za zdaj ostajajo. Tudi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic je poudaril, da “če je takrat kolege res zavedel z neresničnimi zatrjevanji, potem je to samo po sebi tako huda kršitev, da za seboj nujno potegne zahtevo po odstopu”.

Tudi Mežnarjeve niso izločili
Pri zahtevi za odstop Špelce Mežnar se Kovačič sklicuje na 16. člen zakona o ustavnem sodišču, ki določa, da funkcija ustavnega sodnika ni združljiva z delom v državnih organih, organih lokalnih skupnosti in nosilcih javnih pooblastil. Mežnarjeva pa je po tistem, ko je bila imenovana za ustavno sodnico, še naprej sodelovala v organih Odvetniške zbornice Slovenije, ki je organ z javnimi pooblastili. “To je protizakonito. Niti en dan ne bi smela biti ustavna sodnica,” je dejal Kovačič.

Vili Kovačič (Foto: STA)

Odločanje na ustavnem sodišču je politično in koruptivno – v zadevi 2. tir
Kovačič ustavnim sodnikom očita, da odločajo politično in koruptivno. “To je bila direktna navezava na ustavno odločitev o referendumu,” je še dodal Kovačič. V odškodninski tožbi namerava Kovačič zahtevati “dvakrat po tri milijone evrov, ki so jih vzeli iz rok davkoplačevalcev pri butalski odločitvi, da referendum in volitve ne morejo potekati na isti dan. To je bilo zelo nerazumno dejanje, od ustavnih sodnikov bi pričakoval nekaj čisto drugega”, poroča STA.

Lana Božič