fbpx

Vitamin D in slana morska voda ne pomagata: Zabeležili skoraj 2800 okužb s koronavirusom!

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Da imamo val poleti, je dobro, saj imamo na voljo dve naravni zdravili. Sonce in D vitamin in morsko slano vodo. Vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim,” je glede boja zoper širjenja koronavirusa pojasnil novi prvi epidemiolog v državi Robert Golob. Kot kaže, pa revolucionarno zdravilo ne učinkuje, kot bi morda kdo mislil. V ponedeljek smo namreč potrdili skoraj 2800 novih okužb.

2764 potrjenih okužb predstavlja največje število okužb po 4. aprilu. V ponedeljek je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, devet pa je potrebovalo zdravljenje na intenzivni enoti. En bolnik je žal izgubil boj z boleznijo.

Zaradi covida je bilo skupno v ponedeljek hospitaliziranih 307 bolnikov s potrjeno okužbo, kar je sedem več kot dan prej. Na intenzivni enoti je bilo na zdravljenju skupno 18 okuženih, kar je dva manj kot dan prej. Sodeč po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je mogoče opaziti, da sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1556, kar je 63 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih dveh tednih na 100 tisoč prebivalcev pa je 957, kar je po podatkih STA 47 več kot dan prej. V državi imamo trenutno 20.267 aktivnih primerov okužb, kar je 998 več kot v nedeljo.

Vir: Covid-19 Sledilnik

UKC Maribor omejil obiske
Ker je število okužb s covidom-19 šlo v nebo, so se na UKC Maribor odločili, da prepovejo obiske. Sodeč po podatkih uradne strani bolnišnice so obiski dovoljeni zgolj izjemoma – ob predhodnem dogovoru s predstojnikom oddelka.

Kot smo že poročali pred dnevi, je uporaba zaščitne maske obvezna za prav vse obiskovalce UKC Maribor. Vsi naročeni pacienti s povišano telesno temperaturo ali/in znaki okužbe dihal so naprošeni, da v prostore mariborske bolnišnice ne vstopajo. Slednji naj o situaciji obvestijo ambulanto, kjer so naročeni, tam pa bodo seznanjeni z nadaljnjimi postopki. Ob tem pa v UKC Maribor poudarjajo, da navodila za paciente UKC-ja ne veljajo. Pacienti so namreč na okužbo testirani pred samim sprejemom, nato pa še med hospitalizacijo.

UKC Maribor (Foto: STA)

Da Golobova metoda ne učinkuje, ni nikakršno presenečenje. Raziskovalci so namreč prišli do sklepa, da slana voda ne bo pozdravila covida-19 niti odstranila virusa SARS-CoV-2 iz telesa. “Preveč D vitamina namreč škodi zdravju, tudi spiranje nosu z raztopino NaCl lahko delno koristi, a na drugi strani tudi škodi zdravju, če ni bilo pravilno izpeljano itd …” je nedavno izpostavil dr. Milan Krek, ki meni, da sta slana morska voda in vitamin D daleč od tega, da bi ozdravila covid-19. Lahko pa lajšata simptome. Ker pa to ne pomeni zdravljenja, je na mestu, da se posluša nasvete zdravstvene stroke. Kot je pojasnil prvi epidemiolog v državi, ki za razliko od Goloba ni samopodučen, se v boju zoper covid-19 svetuje cepljenje, še posebej za starejše od 60 let. Prav tako še svetuje testiranje ob simptomih, nošenje zaščitne maske v prostorih, kjer je veliko ljudi (tudi v zdravstvu in domovih za starejše), prezračevanje in aktivnosti na prostem. Pomembno pa je tudi zdravljenje bolezni in solidarnost oziroma skrb za skupnost.

Ni torej svetovano, da ob okužbi hodite na plažo in virus raznašate naokoli. Glede na to, da je obalno-kraška regija, kjer vitamina D in slane vode ne primanjkuje, med najbolj obremenjenimi regijami v državi, je jasno, da je trditev brez trdnih temeljev. Če bi namreč držala, tam okuženih sploh ne bi bilo.

Sara Kovač