Manfred Weber obsodil Macronovo stališče do Kitajske

Datum:

Kontroverzne izjave o Kitajski in Tajvanu s strani francoskega predsednika Emmanuela Macrona še vedno dvigajo veliko prahu. Evropski poslanec Manfred Weber, vodja desnosredinske skupine EPP v Evropskem parlamentu, je zadnji, ki je napadel geopolitično vizijo francoskega predsednika, in jo opisuje kot “katastrofo”.

                   

Vodja desnosredinske evropske skupine EPP Manfred Weber je zadnji, ki je izrekel nekaj krepkih na račun francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Slednji je namreč povzročil pravi vihar mednarodnih odzivov, ko je zatrdil, da Evropa ne bi smela slediti politiki ZDA v kriznem obdobju v Tajvanski ožini (med Kitajsko in Tajvanom). Po mnenju Macrona bi morala Evropa ohranjati uravnoteženo stališče. Slednje pa se nemškemu konservativnemu poslancu Webru zdi zelo sporno, poroča The European Conservative.

Weber je prepričan, da ne obstaja srednja pot med mednarodnim pravom in imperialnimi težnjami avtokratov. Evropski konservativec je sicer spregovoril za italijanski tisk. Macronovo stališče je opisal kot katastrofo. Prav tako je prepričan, da so kontroverzne izjave francoskega predsednika oslabile EU. Prepričan je, da bo stališče imelo dramatičen učinek na vzhodnoevropske države, ki bodo še bolj neposredno podvržene ruski grožnji in bodo zdaj mislile, da ne morejo zaupati Parizu ali Berlinu, in tako okrepile svoje vezi z Washingtonom.

To pa bo na škodo homogenosti celotnega evropskega bloka. Macronova izjava, v kateri je Evropo pozval, naj ne sledi slepo ZDA, ampak naj išče srednjo pot med Pekingom in Washingtonom, je za Webra dokaz, da Evropska unija še ni sposobna predlagati skupne politične linije glede kočljivega vprašanja odnosov s Kitajsko. Po njegovih besedah ​​mora biti opredelitev skupne strategije do Pekinga ena od prednostnih nalog naslednjega Evropskega sveta, ki se bo sestal junija.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...