fbpx

Vizjak se veseli interpelacije: Vse bo razjasnil in dokazal, da je “afera” le politični boj opozicije zoper delo vlade

Foto: STA

Gre za nadaljevanje političnega boja opozicije zoper delo vlade,” se je na interpelacijo, ki so je zoper njega vložile opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP odzval minister Andrej Vizjak. Minister tudi meni, da so v interpelaciji “konstrukti zoper njega” –  prepričan je, da bodo njegovi argumenti prepričali večino poslancev.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v odzivu na interpelacijo še povedal, da mora naslednji teden v Glasgow, žal pa se mora hkrati ukvarjati še z domačimi političnimi prepiri. Dejal je, da to sicer vidi kot možnost, da bo pojasnil svoje videnje zadev. Pojasnil bo poslovne poteze v Termah Čatež: “Interpelacija bo primerna priložnost, da pojasnim, da sem se zavzemal za javno lastnino in davkoplačevalce.” Ključni problem v zadevi Term Čatež vidi minister vidi porabi javnega denarja za odkup deležev odvisnih družb. “Zlorabil je denar Term Čatež, da je dvignil delež. Za to je krepko zadolžil podjetje. To je tisto, kar je v tej stvari glupo,” je pripomnil. Napovedal je, da bo zelo podrobno pojasnil poslovne poteze v Termah Čatež tako Bojana Petana kot z njim povezanih oseb.

Glede referenduma o noveli zakona o vodah je Vizjak dejal, da referendumsko odločitev spoštuje. “Še vedno verjamem, da je bil zakon o vodah dober in da so jo nasprotniki ugrabili za politične cilje,” je poudaril in dodal, da bo interpelacijo preučil. ”Upam, da bodo na koncu šteli argumenti, z odgovorom na interpelacijo bom pojasnil, da gre za celo vrsto konstruktov zoper mene in celotno vlado,” je dejal minister.

Podpisniki zahteve za referendum o vodah so bili zavedeni, svoj podpis so oddali proti dodatni zaščiti pitne vode. (Foto: STA)

Opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so vložile interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Med drugim mu očitajo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države ter sprejem zakona o vodah, ki je po njihovem mnenju škodljiv in v nasprotju z zakoni. Gre za afero Glupi davki, poroča portal 24ur. To je  dokazano zmontirani posnetek pogovorov med Vizjakom in Bojanom Petanom – prvi naj bi slednjemu predlagal, kako se izogniti davkom, poleg tega naj bi mu še ponujal sodelovanje države in nadzornega sveta, če bi pristal na njegove pogoje.

Očitajo mu tudi neposredno odgovornost za sprejetje “okoljsko škodljivega” Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, s čimer je po mnenju predlagateljev kršil ustavo RS, poslovnik DZ, zakonodajo, mednarodne pravne akte in skupne cilje celostnega upravljanja z okoljem. V opoziciji tudi menijo, da je minister načrtno omejeval javno obravnavo, izključeval strokovno javnost iz postopka priprave novele Zakona o vodah in namerno zavajal javnost. Spomnimo, volivci so na referendumu julija zavrnili novelo zakona o vodah – predvsem zato, ker je opozicija zavajala s podatki in angažirala volivce za politični boj zoper aktualno koalicijo.

Sara Bertoncelj