fbpx

Vlada bo konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države, nameri poslati vojsko na mejo se ni odrekla

Uradni govorec vlade RS za zajezitev epidemije covid-19 Jelko Kacin (Foto: STA)

Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, da bo konec tedna vlada odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države, nameri poslati vojsko na mejo pa se ni odrekla. Glede drugega protikorona svežnja je povedal, da vlada preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin. Tudi pri pripravi drugega protikoronskega svežnja sodeluje svetovalna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci sporočil, da “V Sloveniji hitrost okužb narašča nekoliko počasneje kot globalno.” Globalno se je namreč v zadnjem tednu število okužb povečalo za dvakrat in preseglo milijon. “Zato zahvala vsem, ki upoštevate ukrepe in zato prispevate veliko oziroma vse k temu,” se je zahvalil prebivalcem.

Vlada bo konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države
V nadaljevanju je pojasnil, da bo vlada bo konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države. Vlada se ni odrekla nameri, da vojsko z dodatnimi pooblastili napoti na mejo, je dejal Kacin. “Razbremenitev meje je ključno, del policije bomo že ta konec tedna odpoklicali, da bodo izvajali nadzor odloka o omejitvi gibanja ljudi,” je dodal.

Foto: STA

Drugi protikorona sveženj: Vlada preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin
Potem ko je DZ v četrtek sprejel prvi protikoronski sveženj, se bo vlada danes že seznanila s pripravo smernic za drugi zakonski paket za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa. Skupina, zadolžena za pripravo ukrepov s področja likvidnosti, namreč že intenzivno dela, ustanovljeni pa naj bi bili tudi skupini za trg dela in investicije. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Kacin glede tega, vlada danes preučuje predloge dopolnil različnih poslanskih skupin, vloženih k že sprejetemu mega zakonu, ki niso bili sprejeti, ker se je s potrditvijo zakona mudilo. “Te stvari želimo presejati, uskladiti, pripraviti za drugi paket,” je poudaril. Hkrati ministrska ekipa, tako Kacin, preučuje možne ukrepe za povečanje likvidnosti gospodarstva.

Prav ta dva sklopa, torej nesprejeti predlogi dopolnil in ukrepi za povečanje likvidnosti, bosta “bistvo drugega svežnja”. Vlada si po Kacinovih besedah želi, da bi bil drugi protikoronski sveženj sprejet v desetih dneh. V DZ bo sicer romal takoj, ko bo pripravljen, je še navedel. Finančni minister Andrej Šircelj je sicer že v začetku tega tedna povedal, da vlada že pripravlja dodatne ukrepe za zajezitev posledic epidemije.

“Z njimi bomo spodbudili gospodarstvo, likvidnost in investicije, potem ko omilimo negativne posledice epidemije,” je pojasnil. Tudi pri pripravi drugega protikoronskega svežnja sodeluje svetovalna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, je v četrtek v Odmevih na TV Slovenija potrdil ekonomist Marko Jaklič, ki je član skupine.

Matej Lahovnik je s skupino strokovnjakov narodne enotnosti hitro razrešili najbolj izpostavljene težave v slovenskem gospodarstvu. (Foto: STA)

Tudi pri pripravi drugega protikoronskega svežnja sodeluje svetovalna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika
Kot je pojasnil Jaklič, so se razdelili v tri skupine. Prva skupina, ki pripravlja ukrepe za naslavljanje likvidnosti, katere del so različne institucije, od predstavnikov ministrstev do SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada, po njegovih besedah že intenzivno dela, tako da naj bi bil sveženj ukrepov pripravljen zelo hitro, navaja STA. Druga skupina bo oblikovala ukrepe s področja trga dela in varne prožnosti, ki bodo odgovorili na izzive v času po 1. juniju, tretja skupina pa je vezana na investicije, je razkril Jaklič.

Rok Krajnc