Vlada dela za ljudi: V Ajdovščini bodo dobili nov dom za starejše; odobrena so tudi sredstva za 16 drugih domov po Sloveniji

Prostorske zmogljivosti ajdovskega Doma starejših občanov so bile iz leta v leto vse manjše, z epidemijo koronavirusa pa so težave le še bolj prišle na površje. Tamkajšnji dom se je prijavil na razpis in danes jim je uspelo pridobiti sofinanciranje naložbe v nov dom. Veselo novico je na družabnem omrežju delila poslanka Eva Irgl, ki je pred časom dala tudi pobudo na Vlado RS.

“Na Vlado RS sem naslovila pobudo, da se v nabor projektov v okviru mehanizma REACT-EU, uvrsti tudi novogradnja Doma starejših občanov Ajdovščina. Skupaj z občinskimi svetniki SDS Ajdovščina na nujnost tega projekta opozarjamo že vrsto let. Delamo v dobro ljudi,” je konec lanskega septembra napisala poslanka Eva Irgl. Kmalu za tem pa je tamkajšnji lokalni medij opozoril, da so prostorske zmogljivosti ajdovskega Doma starejših občanov iz leta v leto vse manjše – kar je bilo znano že precej časa, z epidemijo koronavirusa pa so težave le še bolj prišle na površje. Optimizem vzbuja novica o investiciji, ki jo bo krila država in s katero bi v načrtovanem novem objektu našli dovolj prostora še za približno 150 stanovalcev, so zapisali v obetajoči novici.

Danes pa je Irglova sporočila veselo novico: “Uspelo nam je!” Obenem je pojasnila, da je dolgo opozarjala na nujnost izgradnje novega doma starejših občanov v Ajdovščini. Spomnila je, da je pred časom dala tudi pobudo na Vlado RS. “Dom se je prijavil na razpis in danes smo uspeli,” je še zapisala in poudarila, da z novogradnjo doma bistveno izboljšujejo kvaliteto bivanja in življenja starostnikov.

https://twitter.com/EvaIrglL/status/1459066298235854848?s=20

STA je že pred časom poročala, da želi  Dom starejših občanov Ajdovščina kandidirati na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj želijo pridobiti 100-odstotno sofinanciranje naložbe v nov dom, ocenjen na 12 milijonov evrov. Stavbo novega nadomestnega doma bodo zgradili tik ob obstoječi stavbi. Zgrajen bo v šestih nadstropjih na 10.000 kvadratnih metrih notranjih površin. Imel bo sodobno zasnovane prostore, skladne z normativi s področja socialnega in institucionalnega varstva, zagotavljal bo tudi vso potrebno opremo za popolno oskrbo starostnikov. V novi stavbi doma starejših občanov bo prostora za 150 starostnikov. V prenovo pa bo moral tudi obstoječi Dom starejših občanov, ki je bil zgrajen leta 1983 in trenutno zagotavlja kapacitete za nastanitev 151 stanovalcev.

V sklopu današnjega obiska vlade v Jugovzhodni Sloveniji so tudi sporočili, da so odobrena evropska sredstva za projekte domov starejših občanov (DSO) Metlika, Črnomelj in Novo mesto. Iz preglednice je razvidno, da je za Jugovzhodno Slovenijo izbranih največ projektov.

Skupno gre za 93 milijonov kohezijskih sredstev iz  naslova pobude React-EU, ki jih bo po zaključenem razpisu prejelo 17 prijaviteljev iz cele Sloveniji, med njimi so tudi investicije v domovih za starejše Metlika, Črnomelj in Novo mesto.

 

Prejemniki po regijah so:
  • Regija Jugovzhodna Slovenija: 3 (DSO Črnomelj, DSO Metlika, DSO Novo mesto)
  • Gorenjska regija: 2 (DSO dr. Franceta Bergelja Jesenice, DSO Kranj)
  • Zasavska regija: 2 (DSO Polde Eberl Jamski Izlake, DSO Tisje)
  • Osrednje slovenska regija: 2 (DSO Ljubljana Vič Rudnik, DSO Ljubljana Bežigrad)
  • Savinjska regija: 2 (Dom za varstvo odraslih Velenje, DSO Šmarje pri Jelšah)
  • Goriška regija: 1 (DSO Ajdovščina)
  • Obalno-Kraška regija: 1 (Obalni dom upokojencev Koper)
  • Pomurska regija: 2 (DSO Rakičan, DSO Lendava)
  • Podravska regija: 1 (DSO Ptuj)
  • Koroška Regija: 2 (DSO Koroški dom 2x)

Službo Vlade RS za razvoj in evropska kohezijska sredstva vodi minister Zvone Černač.

Sara Bertoncelj