fbpx

Vlada začasno regulirala cene pogonskih goriv

Foto: STA

Vlada se je na dopisni seji odločila za vnovično začasno regulacijo cen pogonskih goriv. Najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina je določila pri 1,560 evra za liter, najvišjo veleprodajno ceno pa pri 1,540 evra. Za liter dizla je cena regulirana pri 1,668 evra v maloprodaji in pri 1,648 evra v veleprodaji, poroča STA. Na Gospodarski zbornici Slovenije so sicer že danes dopoldne pozvali, naj vlada začasno regulira cene na veleprodajnem trgu in kompenzira trgovce z naftnimi derivati. Premier Janez Janša se je odzval, da bodo zmedo uredili že danes – kar se je tudi uresničilo.

Cene naftnih derivatov so se danes vnovič zvišale. Tokrat so se bolj občutno zvišale cene 95-oktanskega bencina, blažja pa je bila podražitev dizla. Na GZS so opozorili, da bodo zaradi višjih cen goriva v draženje svojih storitev primorani tudi številni prevozniki. Zato so pozvali vlado, naj na trg naftnih derivatov začasno in razumno poseže z regulatornimi ukrepi, so zapisali v sporočilo za javnost. “Za Goloba je bila regulacija cen najprej predvolilni bonbonček. Nato le po nekaj dneh napoved, da bodo sedaj pa enkrat v prihodnosti oni regulirali – in cene spet gor. Zmedo bomo uredili že danes,” je danes na Twitterju komentiral premier Janez Janša.

Kot je v utemeljitvi zapisalo gospodarsko ministrstvo, se je vlada za vnovično začasno regulacijo obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv odločila zaradi utemeljenega pričakovanja novih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih cenovnih nihanj v povezavi z napovedjo o embargu EU na uvoz ruske nafte. Z ukrepom želi vlada, kot navaja ministrstvo, stabilizirati trg in cene obeh goriv v korist gospodarstva in potrošnikov. “Vlada RS se je ponovno odločila za začasno regulacijo cen določenih pogonskih goriv, saj se utemeljeno pričakujejo motnje na trgu z naftnimi derivati in velika nihanja cen, in sicer v povezavi z napovedjo Evropske komisije o prepovedi uvoza ruske nafte,” so sporočili z MGRT.

Sara Bertoncelj