fbpx

Vlada Mira Cerarja daje pokvarjenim bančnikom drugo priložnost za nov bančni rop

Foto: epa

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na današnjem posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju v imenu stranke izrazil prepričanje, da ne podpirajo kandidatov za prosto mesto viceguvernerja – člana Sveta Banke Slovenije, ki so v preteklosti že bili na funkciji v Banki Slovenije ali so tako ali drugače sodelovali pri opravljanju funkcij, ki so v povezavi z bančnim sistemom. 

Viceguvernerki Mejri Festić 28. februarja naslednje leto poteče mandat in v skladu z Zakonom o Banki Slovenije je določeno, da mora Svet Banke Slovenije šteti pet članov, zaradi česar je tudi nujno, da se izvede postopek imenovanja novega viceguvernerja – člana Sveta Banke Slovenije.

Na javni poziv predsednika Pahorja se je odzvalo 11 kandidatov: Andrej Bertoncelj, Jožef Bradeško, Vlasta Brečko, politik in iniciator afere Patria Milan Martin Cvikl, Mejra Festić, Iztok Gornik, Viktor Lenče, Igor Masten, Mitja Mavko, Alen Mitrović in Vesna Pogačar.

Jože Tanko je po končanem posvetu s predsednikom republike v izjavi za javnost dejal, da predsedniku stranka SDS ni posredovala specifičnega imena, je pa podala prepričanje, da podpore ne uživajo kandidati, ki so v preteklosti že zasedali funkcije v Banki Slovenije ali so bile pri opravljanju funkcij povezane z bančnim sistemom.

Foto: STA

Jože Tanko (Foto: STA)

Vlada neodgovornim bančnikom daje drugo priložnost
Tanko je poudaril, da SDS že dolgo časa opozarja, da Cerarjeva vlada daje drugo priložnost tistim bančnikom, ki so bili vpleteni v kopanje bančne luknje v višini 5 milijard evrov, pokritje katere pa so morali kriti slovenske davkoplačevalke in davkoplačevalci.

N. Ž.