fbpx

Vlada napovedala, da bo kršila odločbo Ustavnega sodišča, ker potrebuje čas za premislek

Foto: STA

Stoodstotnega financiranja javnega programa v zasebnih osnovnih šolah očitno ne bo do roka, ki ga je določilo Ustavno sodišče. Kot je izjavila ministrica za izobraževanje Maja Makovec, za to potrebujejo resen razmislek, ”za katerega si je bolje vzeti več časa kot premalo”. 

Odločba Ustavnega sodišča veleva, da bi morala vlada do 9. januarja 2016 zagotoviti stoodstotno financiranje javnega programa na zasebnih osnovnih šolah, saj je bil del Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja razglašen za neustavnega. Vlada je pred tem namreč javne programe na zasebnih šolah začela financirati le 85-odstotno.

Več kot mesec dni do določenega roka pa je vlada napovedala, da tega ne bo naredila.

Morda vas zanima tudi: 
-Mramor doživel razsvetljenje: Davčnih sprememb letos še ne bo
-Slovenski podjetniki: ”Dvig minimalne plače je numnost”

”Ne da ne želimo, le potrebujemo tehten premislek”
Kot je pojasnila ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič pri tem ne gre za to, da tega ne bi želeli, vendar za to potrebujejo tehten premislek: ”Gre za resen izziv in resen razmislek, zato si je bolje vzeti več časa kot premalo.” Kot je še dodala, potrebujejo razmislek za to, da ugotovijo, s kakšnimi zakonodajnimi podlagami zadevo urediti in kako zagotoviti sredstva.

Dr. Roman Globokar, direktor Zavoda svetega Stanislava je nad izjavami ministrice presenečen. Kot je dodal, so mu z ministrstva še pred nedavnim zagotavljali, da je zakon za financiranje zasebnih osnovnih šol v pripravi, zato so besede ministrice zanj pravo presenečenje.

Bolj pomembno jim je javno šolstvo
Po mnenju ministrice se zaveze zavedajo in bodo mnenja poskušali uskladiti čim prej. Pri tem je poudarila, da bodo tudi vnaprej poudarjali dobro, kakovostno javno šolstvo, ki dopušča tudi zasebne oblike in z njimi dodali pestrost in izbirnost.

M. G., STA