fbpx

Vlada napoveduje naporna pogajanja, policisti nadaljujejo s stavko

Foto: J. F.

Policisti in vlada še vedno niso dosegli dogovora, zato se pogajanja nadaljujejo. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je napovedal, da bodo pogajanja še dolga in naporna. Policisti nadaljujejo s stavko in zahtevajo uresničitev zavez prejšnjih vlad. 

Policisti še vedno nadaljujejo s stavko, saj včerajšnja pogajanja z vlado niso prinesla pravih rezultatov. Vlada je svoj predlog sicer predstavila, a se je ta nanašal le na tisto skupino policistov, za katero ocenjujejo, da so najbolj ogroženi. A policisti s ponujenim niso zadovoljni, zato se bodo pogajanja nadaljevala tudi danes.

Za Koprivnikarja bodo pogajanja naporna
Vlada je že napovedala, da bodo pogajanja trajala še dolgo časa, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je povedal, da bodo zelo naporna. Kot je dejal, so pričakovanja policistov bistveno večja, kot je bila ponudba vladne strani. ”Če bi brez pogajanj izpolnili vse zahteve policistov, bi za to potrebovali 90 milijonov evrov,” je še dodal.

Spomnimo: ob začetku akcije je predsednik vlade Miro Cerar stavko policistov označil za sramoto in dodal, da ga policisti izsiljujejo, na kar ne bo pristal ne glede na posledice.  

Policisti nadaljujejo s stavko
Policisti stavkajo že od 18. novembra in zaradi neuspelih pogajanj stavko nadaljujejo. Zahtevajo uveljavitev zavez, ki so jih dale že prejšnje vlade, med njimi je tudi zaveza o povečanju plač za 35 odstotkov, izplačilo preseženih ur dela ter zagotovitev ustrezne delovne in zaščitne opreme. Pogajalce iz vrst policistov so v sredo prišli podpret tudi policisti v treh policijskih vozilih z vklopljenimi sirenami in modrimi lučmi.

Policisti opozarjajo, da so napoteni na nepotrebne naloge zgolj zaradi statistike
Kot so zapisali v izjavi za javnost na spletnih straneh obeh policijskih sindikatov, policisti dnevno opozarjajo, da v določenih enotah nadrejeni odrejajo kontrole parkirišč, lokalov, ulic in prireditev s ciljem iskanja fantomskih kaznivih dejanj, storilcev in ogrožanja, katerega ni zaznati. Podobno je tudi s poostrenimi nadzori in akcijami, katerih edini in jasen cilj je samo izvajanje represivnih ukrepov zaradi strmega upada statistike, opozarjajo v sindikatih. Kot še poudarjajo, lahko stavkajoči policisti zavrnejo vse delovne naloge, ki so le preventivne narave.

M. G., STA