fbpx

Vlada ob obisku obalno-kraške regije rešila veliko problemov

Foto: Vlada RS

Včeraj in danes je bilo veliko problemov rešenih. Nekateri so bili odprti, ker smo jih prvič slišali. V teh mesecih do konca mandata se bomo potrudili, da tudi te zapremo in rešimo,” je na javni tribuni po koncu obiska obalno-kraške regije izpostavil premier Janez Janša.

Vlada Republike Slovenije je v torek obiskala obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine Ankaran, Divača, Hrpelje – Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran in Sežana. Regija ima dobre rezultate predvsem pri kazalnikih razvitosti, ki so vsi nad slovenskim povprečjem. Pri ostalih pozitivno izstopa po podpovprečni brezposelnosti mladih, kot tudi skupni brezposelnosti, visokem deležu prečiščenih odpadnih voda in relativno nizki ogroženosti zaradi naravnih nesreč. Obalno-kraška regija je obenem edina, poleg osrednjeslovenske, z nadpovprečnim BDP na prebivalca in tudi po produktivnosti sledi osrednjeslovenski regiji. Nadpovprečna sta še razpoložljivi dohodek na prebivalca in zaposlenost. Poleg turizma ima regija razmeroma ugodne naravne pogoje za kmetijstvo, pri čemer sta najpomembnejši panogi kmetijstva v regiji vinogradništvo in oljkarstvo. Obalno-kraška regija je tudi edina slovenska regija, ki leži ob morju. Naravne danosti regiji omogočajo, da ima zelo razvit turizem, ki je tako na Obali kot na Krasu izjemno pomembna gospodarska panoga.

Člani in članice vlade so današnji obisk pričeli z delovnim posvetom v  Kopru v Pretorski palači, kjer je vladno ekipo uvodoma pozdravil koprski župan Aleš Bržan. V svojem nagovoru je župan izrazil veselje, da vladna ekipa dobro deluje in da je tudi zaradi posluha vlade bil izpeljan že marsikateri projekt, pomemben za lokalno skupnost. Župan je posebej izpostavil sprejem državnega prostorskega načrtovanja za ureditev oskrbe prebivalstva Slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo, pri čemer gre za najpomembnejši projekt za to območje. Kot je dejal župan, je sodelovanje občine z vlado korektno, prav tako pa je prepričan, da se bo tudi v prihodnosti to dobro sodelovanje nadaljevalo.

Janez Janša in Aleš Bržan se rokujeta.

Na delovnem posvetu so ministrice in ministri spregovorili predvsem o projektih v regiji na področju dolgotrajne oskrbe, pravosodja, kohezijskih in evropskih sredstev, gospodarskih priložnosti, turizma, izobraževanja, kulture, notranjih zadev, kmetijstva, kulture, zdravstva, upravnih storitev, v okviru tega predvsem krajšanja čakalnih dob glede upravnih storitev. Precej pozornosti je vlada namenila infrastrukturnim projektom in reševanju izzivov na področju varovanja okolja in prostora.

Predsednik vlade se je po vladnem delovnem posvetu srečal s koprskim škofom msgr. dr. Jurijem Bizjakom v prostorih koprske škofije, nato je bil na delovnem kosilu z župani obalno-kraške regije in se v nadaljevanju dneva srečal z vodstvom podjetja Mahle Electric Drives Komen, d.o.o., kjer si je ogledal tudi proizvodnjo podjetja. Med srečanjem koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka in predsednika vlade je bilo izpostavljeno predvsem delovanje škofije na karitativnem področju. Sogovornika sta na sestanku spregovorila tudi o vlogi verskih skupnosti v družbi. Ob robu srečanja se je predsednik vlade Janez Janša vpisal v častno knjigo gostov koprske škofije.

Janez Janša in Jurij Bizjak si ogledujeta knjigo.

Na delovnem kosilu, ki je sledilo po srečanju s koprskim škofom, se je predsednik vlade v družbi z ministri Andrejem Vizjakom, Jernejem Vrtovcem in Zvonetom Černačem srečal z vsemi župani obalno-kraške regije. Na delovnem kosilu, kjer so spregovorili predvsem o ključnih razvojnih dilemah, o regionalnih izzivih in težavah, so sodelovali župan občine Ankaran Gregor Strmčnik, županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan, županja občine Hrpelje – Kozina Saša Likavec Svetelšek, izolski župan Danilo Markočič, komenski župan Erik Modic, koprski župan Aleš Bržan, piranski župan Đenio Zadković in sežanski župan David Škabar.

Image

V Komnu se je predsednik vlade srečal z vodstvom podjetja Mahle Electric Drives Komen, d.o.o., kjer si je ogledal tudi proizvodnjo podjetja. V podjetju proizvajajo ulitke iz aluminijaste zlitine s posodobljeno mehansko obdelavo in drugimi operacijami. Družba MAHLE Electric Drives Komen, v kateri je danes zaposlenih 110 ljudi, postaja pomemben člen v globalni dobaviteljski verigi aluminijastih komponent pogonskih in pomožnih motorjev za potrebe električne mobilnosti. Izdelki MAHLE so sicer vgrajeni v vsaj vsako drugo vozilo po vsem svetu. Komponente in sistemi MAHLE se že desetletja uporabljajo tudi na svetovnih dirkališčih in zunaj cest – v stacionarnih aplikacijah, za mobilne stroje, železniški promet in v pomorskih aplikacijah. Večji del proizvodnje je namenjen izpolnjevanju potreb avtomobilske industrije in drugih proizvajalcev vozil, še posebej na področju aluminijastih delov za avtomobilske sestavne dele.

V pogovorih z vodstvom podjetja je tekel govor predvsem o podnebnih ciljih EU za leto 2030 in zelenem prehodu. Prav tako pa so sogovorniki spregovorili o problematiki dobav in cen materialov ter surovin. Predsednik vlade je regijski obisk zaključil na javni tribuni o razvoju obalno-kraške regije.

Sara Kovač