fbpx

Vladni predstavniki povsem odsotni pri eni največjih katastrof na Goriškem Krasu, komedijant Jonas bi nad požar poslal vodni top

Požar, ki je izbruhnil na italijanski strani. (Foto: Socialna omrežja)

Na požarišča na Krasu ni ne predsednika vlade, ne ministra za obrambo, domnevno velikega gasilca M. Šarca,” opozarja dolgoletna novinarka Vida Kocjan. Je pa poslanec SD Jonas Žnidaršič predlagal revolucionarno rešitev – uporabo vodnega topa.

Od petka so na Goriškem Krasu divjali uničujoči požari, ki so pokrajino povsem opustošili, po podatkih Civilne zaščite so ti zaenkrat pod nadzorom. K temu so precej pripomogli helikopterji in vojaško letalo, ki so v torek popoldne pomagali gasiti. Bolj je zaskrbljujoče stanje na italijanski strani državne meje. Noč ne bo mirna, je za STA povedal tiskovni predstavnik regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Ervin Čurlič.

Tako kot so italijanski gasilci slovenskim kolegom pomagali pri gašenju petkovega in nedeljskega požara na Goriškem Krasu, so včeraj slovenski gasilci pomagali italijanskim. Če bodo razmere na slovenski strani to dovoljevale, bodo pomagali tudi danes.

Kostanjevica na Krasu (Foto: STA)

Vlada odsotna, v igri le vodni top
Če gasilci iz cele Slovenije v teh trenutkih dajejo vse od sebe in žrtvujejo svoja življenja, pa te pripravljenosti ni opaziti s strani slovenske vlade. Predsednik vlade Robert Golob je bil kljub obljubam, da bo nova vlada zavihala rokave in zanjo ne bo počitnic, že večkrat na morju. Obljubljeni boj proti draginji se je izkazal za potegavščino, Primorska ostaja brez vode, sedaj so udarili še požari. Na kraju požarišč, ki so mimogrede blizu Golobove rodne Nove Gorice, ga ni bilo opaziti, prav tako komunikacijski kanali vlade niso pokazali prav nobene posebne angažiranosti pri sanaciji z uničujočimi požari. Ravno tako tam ni bilo ministra za obrambo in gasilca Marjana Šarca. Da bi se do problema pod prejšnjo Janševo vlado obnašali tako mačehovsko, bi alarmirali že vsi osrednji mediji z grozečimi naslovnicami. Tako pa gre karavana svojo pot. Se je pa s svojo prisotnostjo in požrtvovalnostjo ob naravnih nesrečah znova izkazala Slovenska vojska.

Jonas bi šel nad požar z vodnim topom. (Foto: STA)

Je pa naravnost “briljantno” pobudo za spopad s požari napovedala stranka socialnih demokratov, konkretno poslanec Jonas Žnidaršič, ki je predlagal naj slovenska policija za gašenje uporabi vodni top. Policijski vodni top je po njegovem varnostno ustrezen z vidika zaščite voznika in upravljalcev topa. Prav tako pa ima tudi velik rezervoar za vodo, meni nekdanji voditelj kviza milijonar. Ob tem naj pripomnimo, naj leva koalicija raje zagotovi profesionalno opremo za gasilce in se prične resno spopadati z gospodarskimi in ekološkimi problemi, sicer bo potrebovala še dodatne vodne topove, da bodo lahko “mirili” nezadovoljne množice razočaranih Slovencev.

Sara Kovač