Vlada povsem pozabila na Črnomaljce – občani ji sporočajo, naj na njih pozabi tudi zdaj, ko jim želijo mesto napolniti z migranti

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Civilna iniciativa proti migrantskim centrom v Beli krajini je ponovno poslala javni poziv občinskim svetnikom občine Črnomelj z željo, da glasujejo v dobro svojim občanom. V javnem pozivu so izpostavili, da je potrebno zavedanje, da gre za prihodnost občanov Črnomlja, ki zavračajo vse možnosti postavitve migrnatskega centra.

Grozljive zgodbe z migrantskimi centri očitno še nekaj časa ne bodo zaključene. Občinski svetniki občine Črnomelj bodo 24. 11. 2016 odločali o tem, ali bo v Črnomlju postavljen center za nezakonite migrante ali ne. Temu primerno so se odzvali v Civilni iniciativi v Beli krajini, kjer vse svetnike pozivajo, da glasujejo v dobro svojih krajanov in njihove prihodnosti.

Govorice, da se bo v Črnomlju začela gradnja migrantskega centra, ki bi se postavil na urejenem območju, so se hitro izkazale za resnične. Že oktobra so občani začeli s protesti proti gradnji, vendar jih očitno niso vzeli dovolj resno. Zdaj se je Civilna iniciativa odzvala z javnim pozivom svetnikom, v katerem izražajo zaskrbljenost nad namerami vlade.

V svojem sporočilu pozivajo, da se podpreta predlagana sklepa civilne iniciative:
 • Občinski svet ne podpira in zavrača namere Vlade RS o vzpostavitvi registracijsko-prehodnega centra kjerkoli na območju Občine Črnomelj.
 • Občinski svet Občine Črnomelj ne podpira in zavrača možnost postavitve centra v kakršnikoli obliki na območju Občine Črnomelj.
Črnomaljci pozivajo vlado: "Vlada RS! Vedno si pozabila na nas, pozabi tudi zdaj!"

Črnomaljci pozivajo vlado: “Vlada RS! Vedno si pozabila na nas, pozabi tudi zdaj!”

Kamor so šla delovna mesta, naj gredo še begunci,” je namere komentiral župan Ilirske Bistrice, Emil Rojc, ki zavrača možnosti postavitve kakršnegakoli centra v njihovi občini. Podporo mu javno izrazil tudi župan Občine Brežice, kjer so v primeru anomalije begunskih centrov vložili pritožbo, da je njihov center bil umaknjen v roku šestih mesecev.

Kam bo Slovenija preusmerila aktivnosti?
Slovenske občine si večinsko prizadevajo za preprečitev vzpostavitve migrantskih centrov, vendar je občina Črnomelj ena redkih, ki bo sprejela migrantski center, zaradi česar se lahko utemeljeno sklepa, da se bodo vse nadaljnje aktivnosti preusmerile v to občino.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je v Sloveniji trenutno na voljo 400 azilskih namestitev, kjer pa jih je po podatkih policije zasedenih že 367. Vlada RS se zatorej trenutno ukvarja z iskanjem rešitev za razrešitev navedenih kapacitet, kar pa lahko vzpodbudi, da se bodo tako imenovani registracijsko-sprejemni center po hitrem postopku spremeni v nastanitvenega. Po podatkih policije je od celotne kvote prejetih migrantov, polovica zaprosila tudi za azil.

Strah pred nenadzorovanim gibanjem migrantom je utemeljen
Glede dileme gibanje migrantov se od policije pričakuje, da jih bo nadzorovala, vendar Črnomaljci kljub temu niso prepričani, če se bodo aktivnosti dogajale v Občini Črnomelj ali kje drugje. Zavedanje, da se bodo migranti gibali po občini, širi med domačini strah, saj lahko po mnenju CI pride do nenadzorovanega gibanja.

Občani Črnomlja se počutijo izdane, saj že nekaj časa ostajajo pozabljeni s strani države. Očitajo ji, da se vsa pomembna in ugledna dogajanja odvijajo v Ljubljani, prav tako se tja steka tudi ves denar, ostalim manjšim in oddaljenim občinam pa nalagajo še več skrbi, kot jih že imajo. Zato preko CI ostro nasprotujejo postavitvi centra ter pozivajo k upoštevanju sokrajanov in njihovih interesov v prihodnosti za njihovo dobro in za dobro njihovih družin.

Civilna iniciativa se je hkrati obvezala, da bo glasovanje poimensko tudi javno objavila. Zavzela se je za pridobitev seznama vseh svetnikov, za katere so potrdili, da je to najpomembnejša točka od volitev dalje, saj se bo odločalo o skupni prihodnosti krajanov.

K. Ž.

 • Čakija Noris

  Stožice so odličen predlog.Stadion se je tudi v Čileu izkazal za zelo primeren kraj.

 • Olga

  Javno objavo izdajalcev! Prav tako nagnati servilno županjo, ki bolj skrbi za svojo rit kot za občane!

 • RATATA

  Ustava RS – 3. člen: –
  “Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.”
  Nekaj jih bo treba sterat(!) najprej za vzorec, če bo treba pa še ornk!

  • cosmosjasnovidec

   Tale Ustava ni nikoli in ne velja v sloveniji.Je samo gradivo na papirju.

 • Novakec1

  Počakite na rezultate obiska delegacije v Iraku, izdajalci slovenstva bodo potalal vizume musličem in ti bodo preplavil slolandijo.

 • ŠĆČĐŽŠČĆŠ

  SMC – Stranka Migrantskega Centra

 • MEFISTO

  Vlada nas naj obvaruje pred nepovabljenimi in nezaželenimi migranti ali pa naj gre v pičko materino, kamor tudi sodi.

 • HOPLIT

  Veste kaj Belokrajnci?

  Obrnite se najprej na društvo Bela krajina, ki je preteklo leto v decembru ostro protestiralo proti postavitvi žičnih ograd. Naj vam v prej omenjenem društvu razložijo, kako so si te zadeve predstavljali.

  Ograje ne bi imeli, torej ste za prihod migrantov, imeli pa migrantov ne bi. Alo? Kaj pa vi sploh želite?

  Sam se strinjam z naslednjim, da se begunski centri postavijo povsod tam, kjer so preteklo leto protestirali zaradi postavitve bodeče žice.

  Če malce pogooglam, dobim primerne lokacije:

  -Bela krajina
  “Namesto žične ograje bi morala država postaviti le krajše, usmerjevalne, nenevarne pregrade ob mejnih prehodih, ki bi zagotavljale večjo varnost beguncev, prostovoljcev in policistov, so v pismu, ki ga je prebral predsednik Tone Grahek, zapisali v društvu.” Evo, sedaj lahko poskrbite za varnost beguncev.

  -Fara

  “Turistično športno društvo Kostel to nedeljo, 20. decembra, vabi na Protestni pohod ob žici na meji ob Kolpi. Star bo ob 10. uri (zbor udeležencev pol ure prej) v vasi Fara, 2,5-kilometrska pot pa bo zbrane vodila do vasi Slavski Laz. Startnine ni, zaželeni so prostovoljni prispevki…”

  -http://novice.najdi.si/predogled/novica/5c9176a0b62382175cb45ffd1d09c0de/Regional-Obala/Obala-Kras-in-Notranjska/ŽUPANI-VZTRAJAJO-Bitko-bodo-nadaljevali-do-odstranitve-ograje

  -http://novice.najdi.si/predogled/novica/2c9b8b7a983acaf4ee5da358955a9f49/Primorske-si/Obala-Kras-in-Notranjska/V-nedeljo-bodo-trije-narodi-korakali-za-mir-ob-žici-v-Dragonji

  -http://novice.najdi.si/predogled/novica/2c9b8b7a983acaf4ee5da358955a9f49/Primorske-si/Obala-Kras-in-Notranjska/V-nedeljo-bodo-trije-narodi-korakali-za-mir-ob-žici-v-Dragonji

  Kandidatov je toliko, da lahko pol Afganistancev naselimo pri nas.
  Kje so sedaj vsi ti akterji? Na naslednjih volitvah jih morate obvezno obkrožiti…

  • MEFISTO

   Belokranjsko pogačo jim naj ponudijo in metliško črnino, da ne uidejo nazaj na jutrovo.

 • Martin Herman

  Ne v Stožice, kar na Kodeljevo k Igorju Briclju jih pošljite. Sam namreč živi v objektu nekdanje gostilne na Kajuhovi, v kateri je prostora za vsaj 20 ljudi. Neprofitno stanovanje, ki mu ga je podarila MOL naj bo iz nastanitve izvzeto, saj je namenjeno hrambi rezil in “dežnikov” za mirne proteste. Samooklicani “rdeči džihadist”, karierno in osebnostno propadla oseba, poklicni protestnik ZL, homoseksualni paranoidni shizofrenik in “borec” za odprte meje, pa bo na ta način z lastnim primerom dokazal, da mu je dejansko mar za te ljudi. Z njimi naj deli svoj dom, ter redne in izredne socialne pomoči, ki jih prejema v zahvalo za škodo, ki jo povzroča Sloveniji.
  Vprašanje za vse etno-mazohiste, ki ste Ljubljano nakracali z napisi “Refugees welcome”; koliko ste jih nastanili pri sebi doma?

 • Iza Demos

  Ograje ne! Beguncev! Hallllllllllloooooooooooooo

 • Franc Šink

  Mogoče bodo tamkajšni Romi pomagali pri asimilaciji migrantov.

 • Kat Wilson

  Nevem, kaj se Črnomeljčani jočejo. Nimajo služb, vlada je pozabila na njih… Bodo imeli vsaj pečenke, ne??!! Kuhane pšutke, rebrca, klobase,… Uff kolk je tega, prava pojedina. Vsi le jočejo, namesto da bi izkoristili situacijo v svoj prid. Bodite malo oportunistični, no.