fbpx

Vlada povsem pozabila na Črnomaljce – občani ji sporočajo, naj na njih pozabi tudi zdaj, ko jim želijo mesto napolniti z migranti

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Civilna iniciativa proti migrantskim centrom v Beli krajini je ponovno poslala javni poziv občinskim svetnikom občine Črnomelj z željo, da glasujejo v dobro svojim občanom. V javnem pozivu so izpostavili, da je potrebno zavedanje, da gre za prihodnost občanov Črnomlja, ki zavračajo vse možnosti postavitve migrnatskega centra.

Grozljive zgodbe z migrantskimi centri očitno še nekaj časa ne bodo zaključene. Občinski svetniki občine Črnomelj bodo 24. 11. 2016 odločali o tem, ali bo v Črnomlju postavljen center za nezakonite migrante ali ne. Temu primerno so se odzvali v Civilni iniciativi v Beli krajini, kjer vse svetnike pozivajo, da glasujejo v dobro svojih krajanov in njihove prihodnosti.

Govorice, da se bo v Črnomlju začela gradnja migrantskega centra, ki bi se postavil na urejenem območju, so se hitro izkazale za resnične. Že oktobra so občani začeli s protesti proti gradnji, vendar jih očitno niso vzeli dovolj resno. Zdaj se je Civilna iniciativa odzvala z javnim pozivom svetnikom, v katerem izražajo zaskrbljenost nad namerami vlade.

V svojem sporočilu pozivajo, da se podpreta predlagana sklepa civilne iniciative:
  • Občinski svet ne podpira in zavrača namere Vlade RS o vzpostavitvi registracijsko-prehodnega centra kjerkoli na območju Občine Črnomelj.
  • Občinski svet Občine Črnomelj ne podpira in zavrača možnost postavitve centra v kakršnikoli obliki na območju Občine Črnomelj.
Črnomaljci pozivajo vlado: "Vlada RS! Vedno si pozabila na nas, pozabi tudi zdaj!"

Črnomaljci pozivajo vlado: “Vlada RS! Vedno si pozabila na nas, pozabi tudi zdaj!”

Kamor so šla delovna mesta, naj gredo še begunci,” je namere komentiral župan Ilirske Bistrice, Emil Rojc, ki zavrača možnosti postavitve kakršnegakoli centra v njihovi občini. Podporo mu javno izrazil tudi župan Občine Brežice, kjer so v primeru anomalije begunskih centrov vložili pritožbo, da je njihov center bil umaknjen v roku šestih mesecev.

Kam bo Slovenija preusmerila aktivnosti?
Slovenske občine si večinsko prizadevajo za preprečitev vzpostavitve migrantskih centrov, vendar je občina Črnomelj ena redkih, ki bo sprejela migrantski center, zaradi česar se lahko utemeljeno sklepa, da se bodo vse nadaljnje aktivnosti preusmerile v to občino.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je v Sloveniji trenutno na voljo 400 azilskih namestitev, kjer pa jih je po podatkih policije zasedenih že 367. Vlada RS se zatorej trenutno ukvarja z iskanjem rešitev za razrešitev navedenih kapacitet, kar pa lahko vzpodbudi, da se bodo tako imenovani registracijsko-sprejemni center po hitrem postopku spremeni v nastanitvenega. Po podatkih policije je od celotne kvote prejetih migrantov, polovica zaprosila tudi za azil.

Strah pred nenadzorovanim gibanjem migrantom je utemeljen
Glede dileme gibanje migrantov se od policije pričakuje, da jih bo nadzorovala, vendar Črnomaljci kljub temu niso prepričani, če se bodo aktivnosti dogajale v Občini Črnomelj ali kje drugje. Zavedanje, da se bodo migranti gibali po občini, širi med domačini strah, saj lahko po mnenju CI pride do nenadzorovanega gibanja.

Občani Črnomlja se počutijo izdane, saj že nekaj časa ostajajo pozabljeni s strani države. Očitajo ji, da se vsa pomembna in ugledna dogajanja odvijajo v Ljubljani, prav tako se tja steka tudi ves denar, ostalim manjšim in oddaljenim občinam pa nalagajo še več skrbi, kot jih že imajo. Zato preko CI ostro nasprotujejo postavitvi centra ter pozivajo k upoštevanju sokrajanov in njihovih interesov v prihodnosti za njihovo dobro in za dobro njihovih družin.

Civilna iniciativa se je hkrati obvezala, da bo glasovanje poimensko tudi javno objavila. Zavzela se je za pridobitev seznama vseh svetnikov, za katere so potrdili, da je to najpomembnejša točka od volitev dalje, saj se bo odločalo o skupni prihodnosti krajanov.

K. Ž.