fbpx

Vlada se zoperstavlja visokim cenam energentov; pripravljajo nove ukrepe za pomoč ljudem in gospodarstvu

Foto: Vlada RS

Za sobotno sejo pripravljamo zakone in uredbe za pomoč ljudem in gospodarstvu. Zaradi socialnih in ekonomskih posledic visokih cen energentov znižujemo nekatere dajatve, najbolj ranljivim kategorijam pomagamo z energetskim bonom,” je danes sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Slovenijo je tako kot preostali del Evrope prizadela inflacija, predvsem pa ekstremno visoke cene energentov na svetovnih trgih. Situacija je še toliko hujša, saj smo sredi zime in ogrevalne sezone. Socialno ogroženi ter upokojenci z nizkimi pokojninami zagotovo preživljajo težko finančno situacijo.

Vlada je ocenila, da je stanje resno in za ta namen pripravlja predpise za pomoč ljudem in gospodarstvu. Predsednik vlade Janez Janša je napovedal nekatere nižje dajatve, za najbolj ranljive pa energetske bone. Po poročanju medijev naj bi sicer ministrstvo za infrastrukturo, ki pripravlja zakonsko podlago za blažitev posledic naraščajočih cen energentov, načrtovalo energetske vavčerje za okoli 150.000 ranljivih posameznikov ter družine s tremi ali več otroki. Njihova vrednost naj bi se gibala med 100 in 150 evri. Poleg tega naj bi ministrstvo predlagalo znižanje nekaterih prispevkov na položnicah za električno energijo, znesek naj bi se znižal za 14 evrov.

Image

Slovenska vlada je v dveh letih od pričetka pandemije covida-19 sprejela že deset protikoronskih zakonov, ki so odločilno pomagali ljudem in gospodarstvu, da smo iz krize izšli ekonomsko in socialno v izjemni kondiciji, kar bo dobra popotnica za okrevanje tudi v naprej. Slovenija namreč spada med najboljše države sveta.

Sara Kovač