Italijanom se obrestuje dobra precepljenost: Prazniti so se pričele bolnišnične postelje

Datum:

Dobra precepljenost zoper covid-19 se našim zahodnim sosedom Italijanom več kot očitno obrestuje. Bolnišnične postelje so se namreč pričele prazniti, reprodukcijsko število, ki predstavlja merilo za nalezljivost bolezni, pa je padlo pod 1.

                   

V tem tednu je bilo mogoče opaziti, da je padla vrednost incidence primerov covida na 100 tisoč prebivalcev in indeks prenosljivosti virusa Rt. Incidenca sedaj znaša 1823, kar je manj kot prejšnji teden, ko je ta znašala 2011. Reprodukcijsko število je padlo na 0,97, kar je pod pragom epidemije. Še prejšnji teden je to število znašalo 1,31, sporočajo iz tamkajšnjega ministrstva za zdravje, ki podrobno spremlja napredovanje epidemije covid-19.

Foto: epa

Statistični podatki kažejo, da se zmanjšuje število zaseden covidnih postelj na intenzivni negi in navadnih oddelkih. Ta teden je zasedenost na oddelku za intenzivno nego po vsej državi znašala 16,7 odstotka (v primerjavi s 17,3 odstotka prejšnji teden). Zasedenost na rednih oddelkih v državi je dosegla vrednost 30,4 odstotka, kar je manj kot prejšnji teden, ko je zasedenost znašala 31,6 odstotka.

Iz priloženega grafa je mogoče videti, da je Italija med državami, ki prednjačijo po številu cepljenih

Vir: Statista.com

Število novih primerov covida-19, ki niso povezani s prenosnimi verigami, v državi ostaja stabilno (652.401 v primerjavi s 658.168 prejšnji teden). Odstotek primerov, odkritih z dejavnostjo sledenja stikov, se je nekoliko povečal. Ta namreč znaša 18 odstotkov, kar je nekoliko več v primerjavi s 15 odstotki prejšnji teden. Zmanjšuje se tudi delež primerov, odkritih s pojavom simptomov (38 odstotkov v primerjavi z 41 odstotki prejšnji teden), poroča Rai.

Poleg najnovejših podatkov glede epidemije je tudi navedeno, da so različne dežele in avtonomne dežele  poročale o zamudah pri vnosu podatkov, tako da ni mogoče povsem izključiti, da bi bile lahko te vrednosti nekoliko podcenjene. Kakorkoli, dejstvo je, da gre za optimistične novice, ki so jih vsi težko pričakovali.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...