Vlada sprejela sklep o ustanovitvi novega državnega podjetja za izgradnjo drugega tira

Foto: STA

Vlada  namerava ustanoviti novo državno podjetje, ki bo zadolženo za izgradnjo drugega tira železniške proge med Koprom in Divačo. V zvezi s tem je že sprejela sklep o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo, ki bo skrbelo za realizacijo projekta druga tira in v nadaljevanju tudi za vodenje investicij. 

Družba 2TDK, ki bo imela sedež v Ljubljani, bo takoj po ustanovitvi začela s pridobivanjem evropskih sredstev, potrebnih za izvedbo projekta in pripravo podlag za vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva. Vlada namerava družbo med leti 2016 in 2017 dokapitalizirati z davkoplačevalskim denarjem v višini 200 milijonov evrov ter z vložki zasebnih vlagateljev in zainteresiranih zalednih držav, ki naj bi presegali vložek slovenskih davkoplačevalcev.

Ministrstvo za infrastrukturo vladi posebnega zakona, ki bo urejal pristojnosti družbe kot koncesionarja za izgradnjo drugega tira, še ni poslalo. Vlada ga bo v parlamentarno proceduro posredovala, ko ga bo prejela, piše v vladnem sporočilu za javnost.

Ž. K.